Niet met de bus..!

Tja.. de zussies belden af.. omdat het die zaterdag de 25e maart heel erg slecht weer zou worden.. niks als regen en harde wind. En ‘als ik slim was, ging ik ook niet’ had zussie ardnas nog toegevoegd. Maar jaaa.. ik ben zo slim niet.. én ik had zin in die wandeltocht van de RET, dat het openbaar vervoersbedrijf is hier in Rotterdam. Die hebben al heel lang een wandelafdeling.. en die organiseerde dus alweer voor de 48e keer de RET Wandeltocht. Ik deed ‘m jaren geleden al eens met m’n grote zus.. toen was de startlocatie nog in Noord-Rotterdam, in de remise aan de Kleiweg. Nú was die alweer voor de vijfde keer hier op zuid.. in remise Sluisjesdijk bij de Waalhaven. Toen de zussies afgebeld hadden, zat ik al helemaal klaar en dus ging ik om 9 uur maar meteen op weg, een beetje vroeger dan gepland. Het is hier maar een kwartiertje rijden vandaan, maar ik voorzag parkeerproblemen.. en die kreeg ik ook wel een beetje. Moest zo’n 700 meter bij de startlocatie vandaan parkeren, aangezien het overal al behoorlijk vol stond.. een érg populaire wandeltocht is het geloof ik.. want voor de rest is er daar maar weinig te doen in het weekend.. al is de Waalhaven wel druk met bedrijven, het Rotterdams Havenbedrijf onder andere. Dat zag ik toen ik die halve haven afwandelde, terug naar de RET-busremise dus..

Nou, ‘meteen al tien minuten lekker een beetje ingelopen’ zullen we maar zeggen hahaha! Maar het was toch nog vroeg.. en daar was de startlocatie dus..

Nou, dat gebouw leek me groot genoeg als startlocatie.. vond het alleen wel raar dat die twee bussen precies voor de ingang geparkeerd stonden.. was dat voor de sfeer? Het was gewoon een beetje onhandig vond ik.. want het bleek bij die ingang erg druk.. en dat bleek de rij voor binnen te zijn..! De inschrijftafel stond halverwege een kleine inkomhal.. die had twee deuren in en uit, maar voor één van die deuren stond in het portiek een tafel waar vanaf men koffie verkocht. Alles en iedereen moest dus door die andere deur.. en daarachter stond dus het aanmeldende volk te dringen om bij de inschrijftafel te komen..! In coronatijd was ik omgekeerd en weer naar huis gegaan kan ik eerlijk zeggen.. nu ging ik maar gelaten in die drukte op m’n beurt staan wachten, ondertussen wél genietend van die boog van dat portiek daar, waar prachtige gevelstenen in zaten..

Bleek ik volgens m’n buurman in de rij nog in de verkéérde rij te staan ook.. die was eigenlijk voor de mensen die al online ingeschreven hadden. Ja dahaaag.. ze hielpen me maar hoor.. ik ging niet meer verschuiven! Gelukkig schreef die man achter die tafel me gewoon in.. kon er zelfs pinnen!
Mijn advies voor de organisatie: zet die tafel gewoon een flink eind naar achteren! en haal die twee bussen voor de deur weg.. want die bleken ook nog eens de juiste weg om te starten te blokkeren..! Toen ik eindelijk, om een uur of 10 (!) kon starten, zag ik op m’n routeomschrijving dat ik na de uitgang vanaf het terrein naar rechts moest afslaan. Nu was ik door één hek aan gekomen en ik liep automatisch, over dat hele terrein met al die geparkeerde bussen, naar dat hek terug.. maar daarna klopte m’n routebeschrijving niet meer, want ik moest rechtsaf naar de Doklaan.. en ik wist waar die was en dat was hier vandaan naar links..! Aan een man die daar bij dat hek stond, vroeg ik of het terrein nog meer uitgangen had en hij dacht van wel.. en inderdaad.. als ik vanuit de startlocatie voorbij die daar geparkeerde bussen had kunnen kijken, had ik dat gezien pfff.. beetje waardeloze start van een wandeltocht hoor.. had al een ruime kilometer gewandeld die niet meetelde hahahha.. en de officiële route was ook nog bijna een kilometer langer dan 10km..! Een gelukje was wel, dat het nog steeds droog was.. die voorspelde regen, daar was hier in het Rotterdamse niks van te merken. Van start dus maar.. nu écht, het stond zelfs op de stoep daar hehe..

Het ging even door een woonwijk, met veel hoogbouw, maar hieronder waren ook wel tuintjes.. daar zag ik een klein stukje lente hehe..

Hierna liep ik een hele tijd langs een soort van betonnen muurtje.. met aan de andere kant een parkje.. waarbij het op de rivier aanging..

Ik las op de routeomschrijving dat hierónder een ondergrondse rioolwaterzuivering was.. de enige onder de grond die er in NL is zelfs! Vóór 1983 was hier de Dokhaven.. die is in dat jaar gedempt, waarna men hier dus die ondergrondse zuiveringsinstallatie heeft aangelegd, die voor een half miljoen Rotterdammers het afvalwater zuivert.

En toen stond ik dus aan de oever van de Nieuwe Maas.. behoorlijk winderig daar, maar met een fantastisch uitzicht naar alle kanten..

Het opvallendste object is natuurlijk die toren daar.. de 185 meter hoge uitkijktoren Euromast.. gebouwd in 1960 (net zo oud als ik dus! 😉 ) voor de Floriade (bloemen en tuinbouw-evenement dat eens in de 10jaar gehouden werd) in dat jaar, ontworpen door architect Huig Maaskant (whats in a name? 😉 ), met als inspiratie de mast van een schip met daarin een kraaiennest.
Rechts, dat wit met groene gebouwtje, is een ventilatiegebouw van de Maastunnel, die hier onder de rivier doorgaat. Naar links kijkend zag ik daar een kunstwerk staan. Het heet ‘Obelisken’ en werd door Jan v. IJzendoorn in 1998 gemaakt..

Naar rechts lopend kreeg ik nog een Rotterdams icoon in zicht.. de Erasmusbrug. Eigenlijk zie je drie bekende bruggen bij elkaar, want ook de Willemsbrug en De Hef zie je hier vandaan goed staan. Én natuurlijk ook beeldbepalende hoogbouw, als (links de bijna 160m hoge) de New Orleans en de Rotterdam (rechts naast de Erasmusbrug-pyloon).Grappig genoeg was de lucht net zo lichtgrijs als de tuien van die brug, dus die vielen een beetje weg..

En nog meer kunst hier op de oever.. ‘De Visser’ uit 2007 door Ger C. Bout en aan de andere kant van het pad ‘Vrouw II’ uit 1990 door Kees Buckens..

Die laatste stond in het gras met daarachter het ventilatie (én toegangs-)gebouw van de Maastunnel aan déze kant van de Nieuwe Maas.. daar was ik nu naartoe op weg..

Maar ik was nog niet uitgekeken daar hoor.. ik was hier nog nooit en vond dat uitzicht op al die bekende Rotterdamse iconen bij elkaar geweldig.. dus m’n klikvinger maakte overuren hahaha! En ja.. er kwam er nog eentje bij.. de ss. Rotterdam uit 1959, het vijfde schip in dienst van de Holland-Amerika Lijn (HAL) met die naam. Een stoomschip met oliegestookte stoomketels en stoomturbines. Sinds 2008 een drijvende attractie ( rondleidingen; hotel-café-restaurant) aan het Derde Katendrechtse Hoofd in de Maashaven. Probeerde álles bij elkaar in één shot te vangen..

.. maar de ss. Rotterdam moest er toch nog een beetje beter op hoor..

.. en toen de zon net effe een klein beetje doorkwam, de bruggen ook nog es.. nu mét tuien, al bleef het góéd kijken hehe..

Pal naast de ss. Rotterdam, maar dan aan de andere kant van het water van de Maashaven natuurlijk, was dan de ingang van de Maastunnel.. en daar moest ik naar binnen!

Ja, dat was wel de grootste attractie van het begin van deze wandeltocht hoor.. het ging helemaal de tunnel door, van zuid naar noord! Harstikke leuk dit rijksmonument eens door te wandelen, deed het nog maar één keer eerder.. nog vóór de grote renovatie van 2017-2019. De tunnel werd van 1937 tot1942 aangelegd.. het is de oudste afgezonken tunnel van NL. Het is zelfs wereldwijd de eerste afgezonken tunnel met een rechthoekig dwarsprofiel.. vóór deze werden altijd ronde tunneldelen afgezonken ( er moest tegen de Maastunnelwanden dan ook zand opgespoten worden om ze te stabiliseren op de rivierbodem). De architecten waren J.P. van Bruggen en Ad van der Steur. De opening werd sober gehouden.. immers: midden in WO II.. men wilde er ‘geen nazi-feest’ van maken. 😉

Naar binnen en naar beneden dus maar, op de prachtige oude houten roltrappen.. met aan weerszijden oude foto’s van de aanleg en van de latere renovatie..

Het voetgangersgedeelte is tegenwoordig van het fietsgedeelte gescheiden.. dus je hoeft nergens op te letten, gewoon lekker doorlopen.. híér kon sowieso geen regen vallen hahahaha! Bij de ingang en ook weer bij de uitgang zag ik ook nog mooie gedichten..

.

Nou.. en toen ik weer terug boven kwam, was ik dus in Rotterdam-Noord hehe.. aan de overkant van de Nieuwe Maas.

Recht vooruit verschool de Euromast zich nu achter de bomen van Het Park.. en ik moest rechtsaf.. de Westerkade op.. het tunnelgebouwtje links achter me latend..

Links een groene wal, daar is dus dat Park.. maar rechts de rivier waarop altijd wel wat te zien is, al waren het maar aangemeerde schepen (zoals de ss. Rotterdam op de achtergrond) of de rappe geelzwarte watertaxi’s die als een speer over het water schieten..

Op een gegeven moment kom je nog langs wat horeca, zoals de beroemde Ballentent (heel bekend om de gehaktballen die je er kunt eten).. en de toegang vanaf hier tot het Park.. om uiteindelijk voorbij dat Park meer in de bewoonde wereld te komen..

(echte Rotterdamse humor bij de Ballentent hahahaa!)

Hier staan niet de minste panden hoor.. hier werd goed geld verdiend ooit door de diverse havenbaronnen.. en ik kon meteen dan ook al mooie deuren scoren..

Nadat ik de laatste foto van dit postje maakte ( ja ja.. er komt natuurlijk nog meer!) zei m’n cameraatje ineens ‘geen card-ruimte meer’.. oei! Had ik niet op gelet thuis.. en nu er al zoveel nieuwe foto’s op stonden, kon ik de oudere foto’s ook niet meer zo makkelijk deleten.. alleen maar één voor één..! Hmm.. effe denken hoor.. dat moest makkelijker kunnen. En dat kón het ook.. ik ga het in het volgende deel van het verslag over deze mooie wandeltocht wel vertellen! 🙂

19 gedachten over “Niet met de bus..!

 1. Ja, niet iedereen houdt ervan om in de regen te lopen. Ik vind die drukte bij de ingang maar niets. Ik denk dat ik zelf wel rechts keer gegaan was, of even had gewacht tot het minder druk was.
  Wij kwamen vroeger veel langs de Euromast, of we zagen de mast staan als we naar familie in Rotterdam gingen. Ik vond het toen altijd een erg indrukwekkend geheel, maar tegenwoordig staat er zoveel wat hoog is in Rotterdam dat de toren, voor mij in ieder geval, zijn magie een beetje heeft verloren.

  Like

  1. Da’s ons adagio: als het giet gaan we niet! Maar ik was er niet van overtuigd dat het zo erg zou zijn.. het viel de hele week hier al mee, terwijl er steeds heel slecht weer voorspeld was. En een stadswandeling, daar loop je altijd wel een beetje beschut tussen de huizen. Dát was achteraf niet zo.. het was veel langs de rivier en dat is ook best open. Dus ik was wel blij dat het inderdaad alleen maar bewolkt was en het niet regende.
   Heb nog steeds een zwak voor die toren hoor.. die aparte vorm en hij staat daar nog steeds vrij ‘los’ van de rest hè.

   Geliked door 1 persoon

 2. Hoi Mizzke!
  Je was al goed ingelopen nog vóór je wandeling begonnen was! Ja, een parkeerplaats vinden kan een hele opgave zijn hé!
  Jammer van het grijze weer maar het was dan toch zó slecht niet als voorspeld was!
  Groetjes!

  Like

  1. Ja, al m’n spieren waren al opgewarmd hehe.. jammer dat ik daarna nog een half uurtje in de rij moest staan.. alles weer afgekoeld! whahahahaa!
   Het was eigenlijk prima wandelweer.. alleen wél een harde wind, maar daar had je niet de héle tijd last van.

   Like

 3. Als ik over de RET lees, denk ik altijd aan de serie ‘toen was geluk heel gewoon’.
  Mooi het gebouw van de Maastunnel en de Euromast, wat leuk dat je er langs bent gewandeld.
  Je ideen kunnen zo in de iedeenbus van de organisatie.
  De plekjes ken ik wel van de rondvaarsen die ik heb gemaakt.
  Mooi gedicht van Jan Prins en Boutens, Jaap Kooiman stortte zich ook elke keer weer in de Maastunnel.

  Ot. Je verzoekje ligt op het log Bankje voor de volgende show.
  De shows staan allemaal op: https://logbankje.nl

  Like

  1. Ja Jaap Kooiman reed op de bus van de RET hè.. leuke serie.
   Die ventilatiegebouwen van de tunnel zien er zó apart uit.. weet niet wat voor stijl dat is, maar ik zou niet weten waar je iets soortgelijks kunt zien.

   Like

 4. Met die gevelstenen kan je al een tijdje zoet zijn, MizzD. ‘k Denk aan Toon Hermans, bij die gehaktbal…
  Een hele belevenis-tocht!
  Lie(f)s.

  Like

  1. Was jammer dat je daar in de rij stond.. kon er niet echt op m’n gemakje naar kijken, anders was m’n plek in de rij weg..!

   Leg neer die bal!..? 😉

   Like

 5. Oh mooi, de Rotterdamse skyline! Al die bruggen, prachtig! Jammer van het grijze weer, maar ik geniet toch hoor. En de Maastunnel, ik heb hem wel eens doorgefietst, vroeger dan, wat een belevenis vond ik dat!
  De start was wel onhandig zeg, met die bus ook in de weg.

  Like

  1. Ja, daar heb ik wel even van staan te genieten hoor, van die skyline.. toch altijd weer mooi, van welke kant je ‘m ook ziet en vanaf hier zag ik ‘m nog nooit. 🙂
   Ik vond het fijn om tijdens zo’n drukbezochte wandeltocht te doen.. als ik er es helemaal alleen gelopen had in die tunnel, had ik het toch wel een beetje eng gevonden hehe.
   Die start was echt raar.. ik snapte echt niet wat die bus daar deed hoor.. erachter was een terrasje met picknickbanken.. maar niemand die koffie kocht ging daar zitten, want je wist niet dat het er was door die bus die in de weg stond..!

   Geliked door 1 persoon

 6. Mooie versiering in het portiek
  Zo’n groot schip, daar kan wat volk op
  Heel mooie deuren, ik kan daar ook op staan kijken

  Bedankt voor je kaartje 😊

  Like

  1. Ja, vond ik ook mooi.. en dan zo leuk in terracotta! 🙂
   Ben er weleens op geweest, op dat schip.. heb ik nog over gepost. We kregen toen een rondleiding in het ruim, bij de motoren.. het was van vriendliefs werk, dus ja, meer de technische kant hehe.
   Ben gek op mooie deuren hè.. oud of nieuw maakt me eigenlijk niet uit.

   Ah.. al binnen.. netjes iets te vroeg dus hahaha! Graag gedaan hè! 🙂

   Like

  1. Voor veel mensen wel hè.. de dingen waar Rotterdam om bekend staat.
   De mannen van de bediening in de Ballentent zijn een attractie op zich heb ik weleens begrepen.. heb er zelf ooit eens een koffietje gedronken, meer niet.

   Like

 7. Dat is een hele mooie attractie van de wandeltocht die tunnel van noord naar zuid. Het was ook een heel eind lopen van de parking, je zou denken dat waar bussen staan er vaak ook veel plaats is voorzien voor parking.

  Like

  1. Veel bedrijven daar die hun parkeerterrein in het weekend niet openstellen voor andere parkeerders.. helaas! Er was plek genoeg, maar op veel mocht je dus niet gaan staan.. op straffe van weggesleept te worden.. dat risico ga ik niet nemen!
   Wat de remise betreft.. dat is meer een plek waar de stadsbussen heen gaan als ze uitgereden zijn hè.. en een beginpunt om vandaan te rijden als de dienst begint.. je kunt daar niet echt op de bus stappen volgens mij.. ik zag in ieder geval geen haltes daar. 🙂

   Like

Reacties zijn gesloten.