Kei-mooi!

Terug naar het verslag over onze wandeling.. we hadden heerlijk geluncht bij Alberts aan de Hof in Amersfoort, toen vriendlief, Jaxon en ik daar een stadswandeling deden om mijn 63e verjaardag te vieren.. een mooier kado kan ik me nooit bedenken hoor! 🙂
Maar nu werd het alweer tijd voor het laatste stuk van onze (op internet gevonden ANWB-) route.. maar dat zou echt niet het minste stuk zijn..! Vanuit het restaurant gingen we een klein zijstraatje daarlangs door (de Windsteeg geheten.. maar wij waren het niet hoor hahaha) vanaf de Hof terug weer naar die Groenmarkt, dat horecapleintje áchter de Sint Joriskerk was dat hè. Ik keek nu eens wat beter en zag er een bijzonder oud pandje (herberg Onder de linde) met zo’n typische middeleeuwse gevel.. en bovendien bleek er ook een zaakje naar onze viervoeter genoemd te zijn.. maar ze hadden het helaas helemaal verkeerd gespeld hehe..

Hierna liepen we via de Lavendelstraat naar de Havik, dat langs een singel liep en waar weer heel wat mooie statige panden te zien waren, dus m’n camera ging weer van klikkerdeklik hehe..

.

.

( de goudkleurige windvanen vielen een beetje weg tegen die grijze lucht.. zonde)

Net na dit pleintje kwamen we op een straathoek uit, waar het water van die gracht onderdoor ging.. er waren zo te zien wegwerkzaamheden geweest en ineens herkende ik het hier.. hier had ik bij HansBank over gelezen! Ik hoop dat ik de link goed heb ingevuld, want dan zouden jullie bij het betreffende postje uit moeten komen.. over de Heksenbrug.. want dat was het dus. En Hans laatste woorden in dat postje waren iets van dat het nu wel klaar zal zijn, de versterkingen van het oude boogbrugje, zodat er weer verkeer overheen kan.. en dat was ook zo.. de straat was weer open. Er moest alleen nog wel wat rommel opgeruimd worden daar hehe..

Verder wandelend kregen we nu heel wat moois in zicht.. rechts zagen we aan ’t Zand de oude St. Aegtenkapel, dat tegenwoordig, als evenementengebouw onderdeel is van theater de Flint, naar links kregen we zicht op de site van museum Flehite.. en jawel.. ik vond dat ik hier ook nog wel het bankje bij vast mocht leggen.. we zijn niet voor niks in HansBank-stad hoor hahaha..

.

(museum Flehite.. huis voor kunst en geschiedenis van Amersfoort. Het museum is gevestigd in drie laatmiddeleeuwse muurhuizen en laat de geschiedenis van de stad zien. Ook zijn er afwisselende tentoonstellingen met (inter-)nationale kunst)
Onze route stuurde ons nu naar rechts het Grote Spui op.. ook weer langs water, maar dit is geen gracht.. dit is de rivier de Eem, die hier de stad binnenkomt. Ik ontdekte er nog een prachtig uithangbordje..

Het ging nu af op de parel van de stad (wat mij betreft hehe).. de Koppelpoort, die hier de hele tijd al als subheader ook te bewonderen viel boven de postjes over dit bezoek aan Amersfoort hè..

De Koppelpoort werd tussen 1380 en 1425 gebouwd als onderdeel van de tweede stadsmuur en is een dubbele stadspoort.. een water- en een landpoort in één. De naam is waarschijnlijk afgeleid van het Oost-middelnederlandse ‘coppel’ wat ‘gemeenschappelijke weide’ (ook ‘meent’ genoemd) betekent. Het gebied buiten de poort was namelijk gemeenschappelijke grond en werd De Koppel genoemd. Men gaat ervan uit dat de poort hiernaar vernoemd werd en dus niet zo heet omdat het een dubbele functie heeft.

In de loop der eeuwen werd er het nodige aan de poort gerenoveerd en veranderd.. in 1645 was dat nodig, omdat de fundamenten verzakt waren door een hoge rivierstand. Naast de poort werd toen een door water aangedreven volmolen gebouwd. Het huidige aanzicht kreeg de poort in 1885-86 tijdens een restaurantie door de NLse architect Pierre Cuypers. Deze verwijderde onder meer een verdieping tussen de beide poorten en verving deze door kantelen. Hierdoor werd het naar toenmalige maatstaven ‘mooier’, maar het was dus niet authentiek als in de middeleeuwen. In 1996 werd een laatste renovatie voltooid.. deze was zeer terughoudend en met respect voor de oude bouwmaterialen en de begroeiing uitgevoerd. Waarvoor de gemeente Amersfoort de ‘Europa Nostra Award’ kreeg uitgereikt.

Ik vind die poort gewoon geweldig mooi en ook vriendlief vond ‘m bijzonder.. dus uiteraard maakten we er een uitgebreide wandeling om- en doorheen..

Aan de andere kant loopt de weg een beetje omhoog zodat je de rivier over kunt.. daarachter ligt een vrij nieuw stukje van de stad.. bij het moderne Eemplein. Dat was ook in de route op genomen (een klein stukje heen en terug), maar wij namen die moeite niet.. we waren vandaag meer voor het historische Amersfoort gekomen hehe..

.. dus wandelden we aan de andere kant van de poort weer terug de binnenstad in..

Die andere kant heet dan het Kleine Spui.. en hiér zag ik dan nog meer van die waterspuwers in de kademuren, van kunstenaar Ton Mooij hè..

.

.

Vriendlief passeerde ondertussen stadsbrouwerij De Twee Ringen.. en ik kiekte het sluisje in het water en sloeg ook het gevelgedicht niet over hehe..

Uiteindelijk kwamen we dan weer tegenover museum Flehite terug uit.. wat echt wel een heel bijzonder pand is om te zien..

.

.. m’n cameraatje had er wel een beetje moeite mee.. de foto’s bleken een beetje geel te kleuren ervan hehe.
We wandelden verder naar rechts door.. met links nog een bootje in het water (dat weer de Westsingel was) naast een prachtige treurwilg.. en rechts de site van het Sint Pieters en Bloklands Gasthuis..

.. terwijl wij met de bocht in de singel meeliepen.. en ik daar nog een schitterende statige deur kon kieken..

.. kwamen we weer terug uit bij de Molenstraat.. die we insloegen om weer op weg te gaan naar de parkeergarage waar we de auto hadden achter gelaten.. onze wandelroute was rond.. en tot een einde gekomen. Niks te vroeg hoor.. we begonnen onze voetjes wel een beetje te voelen ondertussen.. hahahaa!

Onderweg naar huis probeerde ik nog de sneeuw, die we hier meer in het midden van NL zagen liggen naast de snelweg, vast te leggen.. zodra we onder de stad Utrecht zouden gaan komen, was dat allemaal weg hoor.. wijzelf in Rotterdam hadden die dagen helemaal geen sneeuw gehad..

.

(ook nog schaapjes in de verte hehe)

Enfin.. vond het echt een supermooi verjaardagskado, deze stadswandeling.. heb er enorm van genoten en ook vriendlief had z’n ogen uitgekeken en vond Amersfoort een prachtige stad, zo zei hij. Een heel geslaagd uitstapje dus.. dat eigenlijk wel naar meer smaakte hehe! Alleen best wel jammer dat het zulk grijs weer was.. het was zonniger voorspeld geweest, maar aaach, we hadden het niet aan ons hart laten komen hoor.. dat weer is wat het is hè, daar heb je geen controle over.

Afgelopen zaterdag ging ik met m’n jongste zussie weer een georganiseerde tocht doen.. tóén was het een stúk zonniger.. heerlijk gewandeld hoor.. ik ga het hier laten zien. Ná nog een postje over een wandelingetje met Jaxon die week daarvóór.. helaas werd het toen óók langzaamaan grijs en was ik bovendien nog niet helemaal terug op krachten van die voedselinfectie. Dat werd dus niet een héle lange uitlaatbeurt hehe. Jullie gaan het zien!

20 gedachten over “Kei-mooi!

  1. De poort in Zierikzee? die is wel een flink stuk smaller, maar je bedoelt waarschijnlijk alleen het landpoortgedeelte? Ik vind alle stadspoorten de moeite.. sowieso mooi dat het behouden is.. de meeste zijn afgebroken door het toenemende en breder wordende verkeer hè.

   Like

 1. Ik kan niet anders zeggen dan dat je een geweldig verslag van jullie wandeling hebt gegeven. Het laat echt hele mooie plekken in de stad zien. Als ik jou verslag vergelijk met wat ik bij Hans zie, dan lijken het 2 verschillende steden. Maar we kijken natuurlijk allemaal anders naar wat we om ons heen zien.
  Op naar de volgende wandeling.

  Like

  1. Maar Hans woont in een moderne buitenwijk hè.. da’s altijd anders als je daar dan op wandel of op de fiets foto’s maakt.

   Like

 2. Als je daar de auto’s weg laat en paarden in de plaats zit je helemaal terug in de tijd. Maar dat is meer het historische deel want de stad is heel groot. Een beetje zoals Salzburg, dat leek helemaal niks tot dat je in het historische centrum kwam. Maar Amersfoort heb je wel heel goed laten zien want ik ben er ook geweest en toen leek het anders.

  Like

  1. Da’s met al die steden hè.. die zijn in de loop der eeuwen alsmaar uitgegroeid en groter geworden.. de nieuwste wijken aan de ‘buitenkant’ zijn dan heel modern. Soms is het een gelukje dat dat oude centrum niet afgebroken is.. sommige stadsbesturen in het verleden waren nogal opruimerig hehe.

   Like

 3. Herberg Boven de Linde bevindt zich in een Rijksmonument uit 1530 en ik dacht eerst aan 1600.
  De brug aan de Havik ziet er weer keurig uit, of er niets is gebeurd.
  Inderdaad de Nederlandse Beiaardschool zit in Amersfoort.
  De Koppelpoort is gesloten, anders had je het radarwerk kunnen bekijken.
  Je hebt een prachtig wandeling in de keistad gemaakt, ik heb er van genoten.
  Daarnaast heb ik bij je toch wel ontdekkingen gedaan, je bent een kei in een leuk verslag te schrijven met passende foto’s.
  Dan nog sneeuw als afsluiter, is toch een mooi cadeau voor je geweest. Hans

  Ot. Je verzoekje ligt op het log Bankje voor de volgende show.
  De shows staan allemaal op: https://logbankje.nl

  Like

  1. Dat was wel te zien hoor, dat dat echt een middeleeuws pandje was, die herberg.
   Het was dáár hè.. van die brug waar jij over postte.. ik herkende het meteen! 🙂
   Dank je wel voor je complimenten.. en dat ik jóú nog heb kunnen verrassen..! Ik ben m’n roeping dus misgelopen.. had stadsgids moeten worden hahahaa! Ik zou het in Dordrecht wel een beetje kunnen denk ik..! 🙂

   Like

 4. Amersfoort een stad die me een bezoek meer dan waard is

  en niet alleen voor zijn “logbankje

  bedankt voor deze interessante uitstap

  prettige dag gewenst

  Like

 5. Weer een mooie rondleiding. Het is jaren geleden dat ik daar ooit eens was, dus ik zie alles met een nieuwe blik. Nog een fijne maandag gewenst verder.

  Like

 6. Dankzij die blogs over je wandeling doorheen Amersfoort heb ik een heel ander beeld gekregen van die stad. Hans toont inderdaad een heel ander deel van de stad.

  Like

Reacties zijn gesloten.