Kei-lekker! :-)

We waren dus op wandel in de mooie oude stad Amersfoort en waren net door de Kamperbinnenpoort gekomen.. de straat erachter, de Kamp geheten, zag ik nog nooit, maar daar waren echt prachtige panden en de nodige gevelstenen te bewonderen.. ik kon wel blíjven kieken.. en dat deed ik dus ook hahahaha! Ik laat hier maar een collage zien van al het moois.. met in het midden de grote stier die daar aan het einde van de straat middenop een rotonde staat. Het vervangt een houten stierenbeeld van dezelfde kunstenaar, Thijs Trompert, die daar sinds 2007 stond, maar helaas door vandalen in brand werd gestoken. Het beeld is nu van staal.. en staat er vanaf 2011..

Op het einde van de Kamp aangekomen, zagen we niet alleen die stier daar staan, maar ook de restanten van de laatste stadsomwalling, hier rechts met nog wat torentjes.. maar onze route ging naar links, de muur op langs de St. Annastraat, dus vriendlief liep bijna verkeerd hehe..

Hij heeft ze wel even gekeken hoor.. maar ik zag die torentjes al en dus kwam ie algauw ook weer terug en liepen we gezamenlijk die voormalige stadswal op..

Op het middelste onderste fotootje zie je een trapje naar beneden.. dat hadden we eigenlijk moeten nemen.. maar dát had ík dan weer verkeerd gelezen hahaha! Toen we uiteindelijk afdaalden, was dat bij het theater.. de Flint.. aan een straat met een andere naam dan ik verwachtte dus, maar ook wel een mooie naam hoor hehe..

Het jammere was alleen, dat we zo een oud hofje zouden gaan missen.. volgens m’n routebeschrijving heette het Stichting Hofje Armen de Poth.. en de ingang lag dus aan de Pothstraat.. dat was hier dus niet. Ik zag wél nog een modern kunstwerk.. en een gevelgedicht ernaast..

.. totdat vriendlief ineens door een klein poortje verdween.. een poortje dat precies 300 jaar ouder was dan hij zo te lezen.. daar wás dat hofje.. er was hier ook een ingangetje! Hoewel dit Armenhofje al in de 14e gesticht werd, zijn de meeste huisjes nu 19e eeuws..

In de tweede helft van de 14e eeuw waren er een paar leken die zich ‘de Broeders van de Heilige Geest’ noemden.. zij handelden volgende de Zeven Werken van Barmhartigheid.. gaven zorg aan zieken (pestlijders) en arme ‘thuyssittende’ wekelijks hun eigen gebakken brood, boter en andere produkten van hun eigen landerijen rondom de stad. Deze ‘proven’ voor de ‘proveniers’ werden in de volksmond ‘De Poth’ genoemd, waardoor het broederschap bekend werd als de Pothbroeders. Zij verhuisden in 1525 van de Heilige Geeststraat, bij de Langestraat, naar dit hof, dat al lange tijd bekend stond onder de naam Pothof. Het lag toendertijd buiten de stadsmuren. In de 16e eeuw kwamen de Celzusters die in Amsterdam in financiële problemen gekomen waren op het terrein van de Poth wonen.. zij verbleven enkele tientallen jaren in de Celzusterwoning en verzorgden in kleine huisjes op het hof pestlijders.. die huisjes werden dan ook pesthuisjes genoemd. Leegstaande pesthuisjes werden gratis beschikbaar gesteld voor oudere mensen die geen onderdak hadden. Dat was het begin van het bouwen van kleine woningen op het terrein, dat door ging tot in de 19e en 20e eeuw.. daarmee kreeg het complex rond het hoofdgebouw, de Heilige Rochuskapel uit 1500, het karakter van een hofje. De naam van het broederschap veranderde in de 17e eeuw al van naam.. ‘College van Regenten’.. in de loop der eeuwen werd menig bekende Amersfoorter ‘regent’.. zoals bijvoorbeeld de schilder Paulus Bor. Nog steeds wordt Hofje de Poth door regenten beheerd en bestuurd.. tot aan 1975 werd er zelfs nog elke week gratis brood uitgedeeld.. *bron: Wikipedia.
Prachtig stukje geschiedenis en maatschappelijk cultureel erfgoed… maar erg veel konden wij er niet van zien hoor.. men is tegenwoordig erg op z’n privacy gesteld nietwaar en je mocht dus niet zomaar over het hele hof wandelen. Maar het was toch leuk dat we er een stukje van gezien hadden, terwijl we dat niet meer verwacht hadden.

We keerden terug naar de Coninckstraat en daar zag ik aan de overkant nog mooie gevelstenen op een rijtje..

Ze werden in 1953 door Maarten Mooij gemaakt en heten (uiteraard) ‘bakker’, ‘zakkendrager’, ‘vogel’ en ‘industrie’.

We moesten daar meteen achter naar rechts een zijstraatje in met een wel heel originele naam.. Teut! Daar zagen we een poortje naar ook een soort van hofje.. maar die stond niet in de routeomschrijving vermeld en ik weet er dan ook niet veel van.. zeg maar niks hehe.. alleen dat ik dat poortje echt wel heel erg fotogeniek vond..

.

(en dat bankje daar rechts.. jaa, dat hoorde er natuurlijk echt bij, in HansBank-stad hè haha)

Weet eigenlijk niet zo goed waaróm we die Teut in moesten slaan hoor.. het was denk ik simpelweg de kortste weg een beetje terug naar het centrum, want dáár ging het nu wel heen. Aan de Teut zelf stonden meer nieuwere huizen echter.. maar aan het einde ervan kwam er toch weer wat meer ouds in zicht..

Dit was de Bloemendalsestraat.. daar vóór dat fraaie hoekpand ging het naar links, voorbij weer een gevelgedicht, waarna we weer langs een singel wandelden, de Weverssingel dit keer..

.. die moesten we oversteken.. wat dat leuke huisje boven het water is..? die staat in wezen in de tuin van een huis aan de Muurhuizen (jawel, daar keken we nu alwéér aan de achterkant tegenaan hehe alleen dan aan de andere kant van de stad).. het is een zogenaamde theekoepel. Niet dat er heel veel thee in gedronken werd hoor.. het was meer een soort van statussymbool, zo’n theekoepel.. zo van ‘kijk mij es rijk zijn’ .. 😉

.

Het was voor Jaxon weer effe slikken natuurlijk.. hij is die dag niet bepaald over z’n brugangst heen gekomen..

We dwaalden zo tussen al die schattige witte huisjes door en kwamen toen langzaam maar zeker uit bij een kerk.. de Sint Joriskerk. Deze kerk kreeg haar huidige vorm rond 1530. De 17e eeuwse bouwmeester Jacob van Campen ligt er begraven. Het plein ervóór (vanaf deze kant dus) heet de Groenmarkt.. het was een gezellig horecapleintje, al was het nu een beetje stil..

.

Voor de kerk een beeld van Sint Joris te paard, van Piet Esser uit 1959.. je zou op die plek misschien eerder het beeld verwachten dat ik aan de gevel van één van de zaken daar spotte.. hoewel, het ís natuurlijk wel de Sint Joriskerk hehe.. en Zíj heeft vanaf Haar stekje er een mooi uitzicht op..

Onze route leidde ons rond de kerk, waarbij we weer even op de Langestraat uitkwamen. Op de hoek van het grote plein waar we nu naartoe geleid werden, de Hof geheten, stond niet alleen een prachtig middeleeuws pand met van die typische raampjes, maar ertegenover zag ik ook nog een prachtig pand staan, waarin ik, als ik me niet vergis, art-nouveau-elementen ontdekte..

.

.. en jawel.. ik ontdekte aan een pand áán dat Hof ook weer es een gaper.. een mooitje en eens géén donkere man hehe! Hij zit op één van de oudste gebouwen hier aan de Hof, Logemant De Gaper, dat dateert uit de tweede helft van de 13e eeuw. We liepen dat Hof nu op.. de naam gaat terug naar het middeleeuwse bisschoppelijke hof (soort kasteel) dat gelegen was op een uitloper van de Utrechtse Heuvelrug, wat voor het eerst genoemd werd in 1203, maar men denkt dat het 1196 al bestond. De Hof was waarschijnlijk de plaats waar de opbrengsten uit de bezittingen van de bisschoppen van Utrecht geïnd werden. Het lag feitelijk niet precies waar het Hof nu is, maar meer waar de Sint Joriskerk nu staat.. aan de noordelijke kant van het plein dus. De ruimte daarvóór werd algauw als marktplein gebruikt.. in de 16e eeuw werd het bestraat na diverse keren opgehoogd te zijn geworden. Het ook wel als Marktveld bekend staande plein werd dé plek voor alle markten van de stad. Het is dan ook een heel groot (leeg) plein met rondom allemaal leuke horeca en in het midden een fontein, die in 1996 gemaakt werd in blauwe hardsteen, door Cor van den Braber.. en de spuwerkop, in brons, door Ton Mooy. Het kan aan mij liggen.. en ik weet niet waar dit plein allemaal voor gebruikt wordt. maar ik vind die fontein een beetje té ielig voor dit enorme plein hehe. Voor de kerk staat een loggia in steen en hout..

.

Je verwacht aan zo’n groot belangrijk plein het stadhuis wel hè.. nou, dat stónd hier ook.. voor vele eeuwen. Maar het werd in 1824 gesloopt, toen het gebouw te bouwvallig werd.. er kwam een nieuw aan de Westsingel. Een klein eindje verder, op de hoek met de Molenstraat en de Stadsring, zagen we nu het húidige stadhuis, waarvan ik dácht dat het heel nieuw was, maar dat toch alweer in 1974 gebouwd werd. En het gaat gesloopt worden las ik.. er bleek té veel asbest in te zitten, zodat renoveren veel te duur werd.. dus Amersfoort gaat alweer een nieuw stadhuis krijgen..!

Enfin.. terug naar de Hof.. waar dus een boel restaurantjes zitten en het was ondertussen al half twee.. tijd om eens een hapje te gaan eten vonden wij. Op een hoekje zat Alberts.. een leuk zaakje waar Noortje en ik tijdens ónze wandeling door Amersfoort in 2015 terecht waren gekomen om te lunchen.. alleen waren we daar véél te laat voor.. het was al over drieën hehe. We kregen toen het advies de borrelplank te bestellen.. nou, daar hadden wij inderdaad meer dan genoeg aan toen..! Dat verhaal vertelde ik aan vriendlief en hij zei ‘nou, herkansing’.. en duwde de deur open hehe.. en het was er druk, maar er was nog wel plek voor ons hoor. Er zaten vriendelijke mensen aan het tafeltje naast ons, die meteen hun tassen weghaalden van de grond om ruimte voor Jaxon te maken.. heel lief. Het was sowieso een keileuke en -lekkere lunch. met een steak-sandwich voor vriendlief en een Ceasar salad voor mij.. mjammm..

Heerlijk eten en lekker even zitten.. ’t was meer dan prima. We konden er daarna wel weer tegen voor het laatste stukje van onze route. Dat ging langs nog heel wat moois, dus daar ga ik zéker nog een heel postje aan wijden hoor!

16 gedachten over “Kei-lekker! :-)

  1. Er is tegenwoordig niets meer veilig, erg hoor, de ijzeren stier zal het wel overleven.
    Een prachtige gaper, ik kan ook nooit laten om ze te fotograferen.
    Na zo’n wandeling, moet je natuurlijk goed voor de inwendige mens zorgen!

    Like

    1. Ik moet die gaperfoto’s eens bij elkaar in een mapje verzamelen.. heb er al aardig wat gekiekt volgens mij in de loop der jaren.. vind die ontzettend leuk.
      Natuurlijk.. de batterijtjes moeten geladen blijven hè haha!

      Like

  2. Staal brandt niet, dus een goeie keus om de nieuwe stier van dat materiaal te maken. Vandalen kunnen ook niets met rust laten. Soms is het geen straf om een klein beetje verkeerd te lopen. Je ziet dan net datgene wat je anders niet had gezien.
    De Flint ben ik een keer geweest, maar ook dat was werk gerelateerd en niet voor een voorstelling.
    Het Pothof heeft een boeiende geschiedenis.

    Like

    1. Vandalen, metaaldieven.. niks van kunst in de openbare ruimte is veilig eigenlijk.
      Zo is dat.. zolang je niet echt helemaal verdwaalt is het niet erg en zie je vaak meer dan gedacht.. en in een stad kún je nauwelijks echt verdwalen.
      Die geschiedenis vond ik zelf ook interessant, vandaar dat ik het wat uitgebreider beschreven heb.

      Like

  3. Superleuk allemaal! Ik geniet ervan! Een houten beeld in brand steken, hoe kom je erop. 😦 En wat een leuk hofje! Ik had bijna in een hofje gewoond in Leiden, maar toen mijn zoon van Leiden naar Groningen verhuisde, had dat weinig zin meer.
    Mooie panden allemaal, veel te zien! En heerlijk eten!

    Like

    1. Je kunt er nog foto’s van op internet zien, van die houten stier.. prachtig beeld, mooier nog dan dit stalen.. maar dié staat er trotser bij, zo van ‘kom maar op jullie, vandalen.. probeer het nog maar es!’ hehe. Er is niks meer heilig.. metaaldieven zagen ook gewoon bronzen beeldjes van hun sokkels hè.. ergerlijk.
      Ik had bijna in een hofje in Dordt gewoond.. daar woonde een nicht van mij en toen ze ging trouwen heb ik gevraagd of ze het onder wilde verhuren, want ik wilde op mezelf. Maar ze bleek de huur al te hebben opgezegd.. en de woningmarkt was toen ook al krap voor starters, dus ik kreeg het niet. Toen ben ik in Rotterdam terecht gekomen.. via de maatschappelijk werker die bij ons in het buurthuis werkte.. een kruiwagentje is altijd handig. 😉

      Geliked door 1 persoon

  4. Ik geniet mee met de wandeling, weer verwonderd wat er valt te ontdekken.
    Ik heb nog niet over de stadswallen gewandeld, wel langs de Zuidsingel.
    Zelf vind ik de Flint niet echt passen op deze plek, staan zoveel oudere woningen met een geschiedenis in de omgeving, zoals het Armenhofje.
    Tunnel in de Teut is zomers erg mooi, dan groeien er rozen.
    Bij het witte huisje is laatst de brug gerenoveerd.
    Rond en op de Hof is het goed vertoeven, leuke horeca en met mooi weer heel druk. Hans

    Like

    1. Die Flint is daar een beetje een ‘eyesore’ zoals de Engelsen dat zo mooi noemen.. het doet pijn aan je ogen dus.. maar aan de andere kant wel ook weer een goed voorbeeld van een bouwstijl uit een bepaalde periode, ik vermoed eind jaren ’70? Maar ze hadden het beter ergens anders neer kunnen zetten ja.. het past daar niet echt.
      Nee nee.. dat is dat witte huisje niet.. want ik vermoed dat je die brug bedoelt waar jij een postje over maakte en die kwamen we inderdaad wel tegen, maar pas later.. ik herkende het van jouw blog! Dat komt nog in het laatste postje.
      Flink plein.. misschien een beetje té groot om gezellig te zijn, maar die fontein.. die vonden wij allebei echt een beetje lullig klein. 🙂

      Like

  5. Ook leuk voor Hans, MizzD, om z’n eigen stad te zien door de ogen van iemand anders. Verkeerde afslag, so what? ’t Bleef tof. Zelfs een gaper onderweg! Héél mooie plekjes vond je!
    Lie(f)s.

    Like

    1. Dat denk ik ook.. ben zo een paar jaar geleden wer op Jokes blog terecht gekomen.. toen ze een bezoekje aan Dordt gebracht had.. leuk om die bekende plekken dan te zien.. en hoe een ánder die ziet.
      Het maakt allemaal eigenlijk niet uit.. het is niet klein, maar net klein genoeg om sowieso niet te verdwalen en nog steeds heel veel moois te zien ja.

      Geliked door 1 persoon

  6. mooi zo’n hofje.. maar het recht op privacy is meer dan begrijpelijk

    zou die stier nu ook reageren op een rode lap, vroeg ik me af

    prettige avond

    Like

    1. Die poort naar dat hofje? was onder de bebouwing door.. de woningen lopen er overheen door.. in Dordt heb je ook wel van dat soort poorten.
      Die wás ook niet slecht, die lunch haha.

      Like

  7. Een leuke en interessante wandeling. Een stad met heel wat mooie bezienswaardige gebouwen. Achteraf lekker de inwendige mens sterker maken.

    Like

Reacties zijn gesloten.