Beetje een domper wel..

Het laatste stukje dan.. van m’n Sinttocht in Rijswijk, vorige week zaterdag. Dat ‘Sint Nicolaastocht’ moet je niet zo letterlijk nemen hoor.. sóms is er na afloop weleens een sinterklaas en/of piet in de startlocatie die dan het snoep uitdelen, maar vaker niet dan wel en voor mij hoeft dat ook niet zo. De naam slaat eigenlijk meestal gewoon op het feit dat de tocht in sinterklaastijd georganiseerd wordt. Het had ook Herfsttocht genoemd kunnen worden.. want ik had tot dan toe heerlijk kunnen genieten van de fraaie kleuren in het groen waar ik doorheen kwam. Stadslandschap Hoekpolder was waar ik nú terecht gekomen was..

.

.. maar daarna ging het langs de achterkant van de Rijswijkse begraafplaats weer de bewoonde wereld in.. waarbij ik, achter een andere wandelaarster aan, meteen al fout liep hehe. Die mevrouw liep duidelijk haar éigen rondje en ging bij een rotonde rechtdoor, maar ik had al snel door dat dat voor mij niet de goede route was.. dáár was m’n routebeschrijving wél heel duidelijk in.. bij die rotonde moest ik linksaf! En als me dat níét opgevallen was, dan toch zéker wel die wandelaarster in haar knalblauwe jas, die ik eerder de weg gevraagd had toen ik heel hard twijfelde of ik wel goed ging.. zij had de hele tijd een stukje achter mij gelopen en stond nu vanaf de overkant van die rotonde aan mij te gebaren dat ik af moest slaan hehe.. vriendelijk hoor! Nou.. dan maar eerst even even naar links oversteken, waarbij ik een leuke waarschuwingstegel voor kindjes bij de trambaan zag..

.. daarna wéér oversteken en ik zat weer juist ( ik zag die knalblauwe jas nu dus een eindje voor me úit lopen hehe). Ik kwam daarbij nog langs een speciaal monumentje.. een vliegtuigpropeller..

Er stond een infozuiltje naast.. het is een monumentje, ter herinnering aan de Amerikaanse bommenwerper Lil’ Max. Op weg, op 26 september 1944, met 11 bemanningsleden naar Arnhem om hun bommen daar te werpen, werd het diverse keren door Duits luchtafweergeschut geraakt, waardoor twee motoren uitvielen. Na het droppen van hun bommen, werd vliegend op twee motoren de terugweg aanvaard, maar in de buurt van IJmuiden viel een derde motor uit. Er werd koers gezet naar België om een noodvliegveld te bereiken.. echter ter hoogte van Den Haag had het vliegtuig zóveel hoogte verloren dat men besloot het te verlaten. De bemanningsleden die sprongen werden aan hun parachutes door de Duitsers onder vuur genomen.. een enkeling overleefde de sprong en werden door mensen in het Westland aan onderduikadressen geholpen. De laatste drie bemanningsleden, de piloot, de copiloot en boordwerktuigbouwkundige moesten boven Rijswijk ook wel springen.. zij overleefden het vijandige vuur geen van drieën. Het vliegtuig kwam terecht in de Hoekpolder, waar het zich in de daar bevindende boerderijen ‘Eykelenburg’ en ‘Op Hoop van Zegen’ boorde. Het propellerblad werd door de Technische Universiteit Delft geschonken en steenhouwerij Schols en ’t Hart uit Delft heeft het vervaardigen van het complete granietblok inclusief montage voor haar rekening genomen.

En niet veel later zag ik ook nog een heel kunstzinnige brug..

Maar al met al was dit stukje van de route toch wel heel erg saai hoor.. het was een weg die wel zo’n 2 kilometer alsmaar rechtdoor gevolgd moest worden, misschien nog wel langer.. oefjes..! Natuurlijk ziet een mens met véél interesses (zoals ik ben hehe) toch altijd wel wát wat de aandacht waard is.. zo vind ik huizen met namen altijd leuk om te kieken.. zowel moderne grote flats als meer oudere lage woningen..

.. en ook hier was er nog wel herfstkleur te vinden..

.. en zo’n straatnaam trekt ook mijn aandacht wel hahaha..

(voor wie dit nog niet wist: ik ben al héél lang een enorme fan van de nederpopgroep De Dijk.. ze zijn er alleen dit jaar mee opgehouden.. jammer)
Maar geloof me vrij.. ik was blij dat ik éíndelijk naar rechts de bocht om mocht hoor.. al was dat eerst door een wijk met hoogbouw.. wat ik nooit zo leuk vind..

Maar daar was de toegang tot het park verstopt, waar ik deze wandeltocht gestart was die ochtend.. Park Overvoorde. Met éérst nog een kleine dierenweide, al zag ik er maar weinig dieren hehe..

.. alleen een paar namaakschapen.. kon niet goed zien waar die opstonden.. misschien picknicktafels?..

Het was wél werkelijk een schitterend pad daar dat me dat park dus weer inleidde..

Het ging op een gegeven moment over in de ‘landgoederenzone’ (stond op een bordje zo aangeduid).. en jawel.. ik zag ook diverse landhuizen staan daar, netjes half verscholen achter monumentale bomen..

.

Hierna moest ik rechts afslaan en dat bleek het smalle klinkerweggetje te zijn naar de startlocatie..

.. daar zag ik dan aan het begin nóg zo’n typisch trafohuisje.. met zo’n mutsig dakje hehe. Maar ook het grote landhuis dat aan dat weggetje z’n toegangshek had.. Huis Overvoorde, gebouwd in 1623..

Ik nam er wat fotootjes.. en nét wilde ik m’n fotocameraatje door dat hek steken, toen ik zag dat dat bordje erop (‘pas op voor de hond!’) daar niet voor niets hing.. er lang op het bordes voor de voordeur echt een grote hond naar me te loeren..! Euhmm.. dan toch maar op veiliger afstand hahahaha..

Nou.. ‘k was er bijna hè.. schuin aan de overkant van de villa was de poort naar het Museum BB..

Zoals gezegd keek ik er nu wat uitgebreider rond, maar omdat er nergens iets van info stond, was ik ook nu weer snel uitgekeken..

Het leek nog iets in opbouw.. maar dat weet ik niet hoor. Ik was er eerlijk gezegd niet zó geïnteresseerd in hehe. Én ik had m’n koffie gemist.. niks van horeca meer tegengekomen. Behalve dan vlakbij dit museum.. er werd naar iets verderop gewezen.. naar een brasserie dat Bijna Thuis heette. Nou ja.. dat wás ik ook eigenlijk, bijna thuis.. ik ging liever meteen maar door, het was nog vroeg, half 12.. kon ik om 12 uur thuis zijn en dan met vriendlief een espressootje doen samen. Dus snel maar afmelden, een medaille uitkiezen en een speculaaspopje ontvangen..

Snel gewandeld hè, voor 9,9km.. kwart voor 10 gestart en half 12 binnen.. maar ja.. geen pauze hè.. dat scheelt enorm. En dat beetje verkeerd lopen halverwege had blijkbaar ook niet zoveel oponthoud gegeven. Best een aardige tocht al met al, maar vond ‘m vanuit die startlocatie in Den Haag toch leuker.

Vandaag weer een tochtje.. en het is hartstikke kkkkoud! Dat zal aan m’n zussie liggen, die gaat ook weer mee en de vorige tocht dat zij er bij was had ik het ook al zo koud gehad hehe. Hopelijk ben ik nu dan wél dik genoeg aangekleed..! 😉

Fijn weekend!

16 gedachten over “Beetje een domper wel..

 1. Je wordt begluurd vanuit een boom, Toch een Zwarte Piet?
  Zeker een leuke waarschuwingstegel, dan zou er ook een tram moeten rijden.
  Een mooi monument met het propelorblad.
  De Sint heeft de vaart erin, hij is eerder bij het balkon dan jij.
  De BB, hebben we ook nog gehad, wel interessant om een bunker van binnen te kunnen bekijken.
  Hoop dat je vandaag een leuke tocht hebt gelopen. Hans

  Like

  1. Ik vond dat meer op Casper het vriendelijke spookje lijken.. dat gat in die wilg hehe.
   Die tegel lág natuurlijk vóór je een trambaan over moest steken.. die heb ik alleen niet op foto erbij gezet.
   Ik ben niet zo gek om me naar een balkon te haasten.. en er dan bijna af te vallen..! 😆

   Was een hele leuke tocht vandaag.. heb er van genoten, al had het wat zonniger mogen zijn.. het was erg grijs.

   Like

  1. Nee, da’s ook weer waar.. én geen speculaaspopje.. én geen strooigoed om een handje van mee te nemen voor in de auto op weg naar huis..! hahahahahaa!

   Like

 2. Gelukkig was er dan een ‘knalblauwe jas’… Toch weer leuk, oogjes, Sint, Pieten…en een altijd stralende MizzD! Jij houdt er flink de pas in!
  Lie(f)s.

  Like

  1. Zéker, dat je dan blij bent met zo’n blauwe jas.. is gewoon fijn sociaal, maak je niet meer zoveel mee in deze egocentrische maatschappij.
   Werd het toch net een beetje leuker hè.. hier op het blog dan.. dáár waren die natuurlijk niet te zien hahaha!

   Geliked door 1 persoon

 3. Goed dat de sint en die dame er waren om je op het juiste pad te krijgen.
  De herfstwandelingen zullen nu stilletjesaan door winterwandelingen mogen vervangen worden.

  Like

 4. Je werd anders wel goed in de gaten gehouden onderweg door Sint en zijn Pieten. Hadden ze niet door dat je een camera bijhad, of wilde ze stiekem toch opvallen? 🙂
  Ik denk dat alleen de stoute deelnemers aan de loop pieten zien aan het eind van de rit en die gaan natuurlijk gelijk de zak in.
  Mooie tocht, en goed dat je er snel achter kwam bij de rotonde dat je verkeerd ging. En goed dat die vrouw je probeerde te gebaren. Zulke hulp is altijd welkom natuurlijk.

  Like

  1. Nee, die wilden gewoon opvallen.. elke keer als ik de camera ter hand nam popten ze op..! 😆
   Misschien wel.. daarom natuurlijk dat ik er nooit ook maar eentje gezien heb daar..! 🙂
   Altijd fijn zulke hulp ja.. zou ikzelf ook doen.. daar had ik het vanochtend nog met zijn zussie over en wij zouden dat zeker allebei ook doen, mensen behoeden voor mislopen.. is maar vriendelijk hè.

   Geliked door 1 persoon

 5. Ja die lange rechte stukken kunnen saai zijn. Gelukkig kwam sinterklaas daar nog eens door ge galoppeerd:-) vandaag is het zeer koud, hebben het zelf ook ondervonden. Gevoelstemperatuur tegen het vriespunt.

  Like

  1. Het zou aan de kust, waar we waren, zelfs een gevoelstemperatuur van -4 zijn.. maar dat was het niet hoor.. vond het eigenlijk wel reuze meevallen, alleen op het strand staat altijd wel wat wind natuurlijk.

   Like

 6. originele brugdecoratie
  haha en die sint die vliegt tussen de bomen
  veel mooie herfstkleuren nog
  Wandel jullie maar warm, want t is inderdaad maar frisjes vandaag

  Like

 7. Toch jammer dat er nergens koffie voor je klaarstond. Sint en Pieten waren overal aanwezig, zo te zien. Hier komt ie vandaag pas aan in Deventer, altijd laat. Ja, koud vandaag, ik hoop dat je een beeje warm wordt van het wandelen. Veel plezier!

  Like

  1. Ja, was wel een beetje jammer, maar zoals ik vorige keer al schreef, ik kan een 10km-tocht ook nog wel zónder pauze lopen hoor.. was maar goed dat m’n zussie er niet bij was hehe.
   Vond het meevallen vandaag.. maar we waren wél goed aangekleed. Het was een hele leuke tocht.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.