De weg kwijt..?

Ik was op wandel in Rijswijk.. dat tegen de grotere stad Den Haag is aangebouwd (of wellicht is Den Haag er tegenaan gegroeid hehe).. ik nam deel aan de Sinttocht van de WSVH.. en het was er een prachtige dag voor. Mooi zonnig en voorlopig was het ook best een mooie route, met veel groen. Wat in deze tijd natuurlijk juist niet altijd meer groen ís, maar jullie begrijpen me wel haha!

Na een voetpaadje tussen het spoor en een woonwijk te hebben afgewandeld ging het door een tunneltje..

Ik herkende dit stuk van de route nog steeds van een wandeling die ik een paar jaar geleden hier al eens deed.. en wist dat ik zo meteen bij een futuristisch ogende toegang tot het treinstation van Rijswijk uit ging komen. Onderweg daarheen zag ik dat ze ook hier in het Rijswijkse last hebben van die deelscooters.. er lag er weer eens eentje in het gras, zoals in Rotterdam ook zo vaak het geval is.. als ze al niet in het water van de singels liggen..! Las gisteren in de krant dat er nu eindelijk ook Kamervragen over die overal veel te nadrukkelijk aanwezige tweewielers gesteld zijn.. dat ze asociaal geparkeerd worden en dat er gewoon veel te veel van zijn.. hopelijk gaat daar eens paal en perk aan gesteld worden nu dan..

Vóór het station een mooi kunstwerk.. het is onderdeel van een tweedelig werk uit 2004 dat ‘HO!’ heet en van de hand is van Herman Lamers. Dít deel bestaan uit een toren van acrobaten..

.. het tweede deel zijn neonfiguren in de kleinere glazen piramiden áchter dat grotere toegangsgebouw, maar die zie je denk ik alleen als het donker is..

.. nú was er in ieder geval niks in te zien, maar ik vind die glazen punten daar toch al een apart gezicht hehe. Onder de bouw daar in de verte door wandelend, kom je dan uit bij de hoofdtoegang van het station.. daar stond in héle grote letters Rijswijk op.. met een trein op de plaats van de eerste IJ.. leek me leuk om daar een selfie bij te maken, maar op alle vijf pogingen die ik deed viel wel één of meer letters eraf hahahaa! jammer..

(heb de afgevallen K opgeraapt en erbij geplakt hahahaaa!)
Bij het station was een ‘BroodZaak’.. daar kon je coffee-to-go kopen. Ik twijfelde.. maar ik was nog maar zó kort aan de wandel.. hoopte nog andere horeca tegen te gaan komen wat verder op de route. Had al gezien dat de wandelvereniging geen rust voorzien had, dus áls ik wilde rusten, moest ik het zelf opzoeken. De route leidde me ondertussen rechts langs het station en daarna rechtdoor. Over het spoor heen zag ik echte hoogbouw..

.. maar dichterbij was het nog steeds groen waar ik door kwam..

Rechts van de straat was een woonwijk met lagere flats.. hier moest ik op een gegeven moment even tussendoor.. ik ontdekte er nog zo’n Cruijff-court, zoals ik in onze eigen buurt laatst ook zag hè. Er was híér alleen geen mural bij..

Aan het einde ging de woonwijk over in een volgende groenstrook.. het Cananefatenpad. M’n hart maakte een sprongetje toen ik daar zo’n typisch houten gebouwtje zag, met een rokend ventilatierooster hehe.. een horeca-uitspanning? nee, helaas, het was een clubhuis van de scouting..

Had het kunnen weten.. was hier die vorige keer ook uitgekomen.. het is een mooi stukje groen.. en ik zag er nog wat nieuws ook..

Net voorbij het scoutinggebouwtje was er links in een grasveld iets te zien..

Op het infobord stond o.a.: in het begin van de 1e eeuw na Chr. bouwde een Cananefaatse familie (dat was het volk dat hier in die tijd woonde.. de Cananefaten) hier een houten boerderij. Dit was het begin van een kleine nederzetting die hier tot in de 3e eeuw heeft gelegen.. in een tamelijk dichtbevolkt gebied. Zij kozen een stukje land uit dat iets hoger lag dan de omgeving.. ‘De Bult’.. tot zelfs in de 20e eeuw werd dit stukje van Rijswijk ‘De Bult’ genoemd..! In 1963 ontdekten amateur-archeologen een tufstenen fundament op deze plek en in ’67-’69 zijn de sporen opgegraven van die Cananefaatse nederzetting. Op dat infobord zijn de diverse fasen (in verschillende kleuren) van bewoning van de kern ervan gereconstrueerd.. en op de grond is het fundament in baksteen nagebouwd. Best leuk, zo’n stukje geschiedenisles onderweg..! Maar ik moest de rest van het park nog door hè.. en dat ging veel langer duren dan ik gedacht had..

Bij die vórige wandeling moest ik die planken brug over de vijver heen over.. maar deze keer stonden daar geen pijlen. Op m’n routebeschrijving stond dat ik naar wandelknooppunt 77 moest.. en daaronder stond wat ik dan zoal tegen ging komen. Ik ben niet zo gewend aan die vaste wandelknooppunten, die op kleine bordjes op paaltjes op hoeken van paden en straten staan.. net als die van de iets bekendere fietsknooppunten hè. Ik had nr.77 op één van die paaltjes zien staan en dacht dat dát het dan was.. maar daarna ging het het park uit omhoog, een stukje bovenlangs het geluidsscherm van een rijksweg (waar vanaf ik nog een plaatsnamenbord zag, maar kon mezelf er niet bij op de foto krijgen hehe), om bij een viaduct daar overheen uit te gaan komen. Daar stond ook nog steeds duidelijk een pijl op de grond, maar dat viaduct.. dat stond helemaal niet in mijn omschrijving. En dat vond ik maar gek.. zoiets opvallends, dat zou er toch zeker wel in staan? Ik vreesde dat ik een splitsing gemist had en nu op een langere afstand aan het wandelen was. Dus ging ik voor de zekerheid maar even een stuk terug, om nog even goed bij die brug over de vijver te gaan kijken.

Maar nee.. daar was echt niks te zien.. geen pijlen en geen splitsingsbord.. dus maar weer terug omhoog naar het viaduct.. tjonge.. ik liep zo wel wat extra metertjes hoor! Weer terug boven gekomen twijfelde ik nóg.. maar toen kwam er gelukkig een medewandelaarster aan, die ook de 10km liep.. en die zei, toen ik haar vroeg of ik goed ging, dat we nog steeds rechtdoor moesten ja.. naar wandelknooppunt 77 dus.. die was pas aan de andere kant van het viaduct..! Nou.. vind het nog steeds raar dat dat viaduct niet even in de routebeschrijving opgenomen was, maar was al opgelucht dat ik nu toch m’n weg met een gerust hart kon vervolgen hehe.

In de verte aan de overkant zag ik nog een viertal flinke flatgebouwen, met een beschildering erop.. het leken me de verschillende verschijningsfases van de maan, maar wist het niet zeker..

.

Onderaan het viaduct ging het dan langs wat sportvelden en het randje van een laagbouw woonwijkje opnieuw een park in.. het Planetenpark zag ik later thuis op de pc.. dan zullen het wel verschillende planeten op die flats geweest zijn hè..

Ik zag er op een speelveldje een fazant tippelen.. heel rustigjes terwijl ik stil stond om een fotootje te maken.. alsof ik ‘m dan niet op zou merken hahaha! Toen ik verder liep zag ik over m’n schouder dat ie zich naar de struiken aan het haasten was hahahaa..

Best ook weer een mooi park hier hoor..

.

.. en het ging bijna naadloos over in weer een ander stuk groen.. ‘Stadslandschap Hoekpolder’ geheten.. dat op een gegeven moment achter de begraafplaats langs ging..

(al maar goed dat ik Jaxon niet mee had hoeven nemen.. er waren wel érg veel bordjes met ‘verboden voor honden’ erop daar..!)

Het laatste stuk van deze stadswandeling, die dus bijna een natuurwandeling bleek te zijn hehe, ga ik morgen in een laatste postje erover laten zien.

30 gedachten over “De weg kwijt..?

  1. Ja, het loopt op z’n eind hè.. de herfst.. maar hier en daar toch zeker nog wel de moeite.
   Dat beeld was levensgroot.. ik vond het leuk staan daar.

   Geliked door 1 persoon

 1. Hoi Mizzke!
  Jammer dat er zo nonchalant omgegaan wordt met die deelscooters. Die kosten toch ook genoeg om niet zomaar overal te dumpen, tot ergernis van iedereen!
  Gelukkig kreeg je hulp om zeker op je baan te blijven.
  De puzzel zal ik laten passeren nu. Ik kom er amper toe om te komen lezen momenteel. Nogal drukke periode hé!
  Groetjes!

  Like

  1. Is helemaal niet goed geregeld vanaf het begin.. het wordt maar losgelaten op straat zonder regels of wat dan ook, nu ook steeds meer van die fietsen en zelfs auto’s..! Van mij mogen ze er direct meer stoppen hoor!
   Ja ik was echt wel blij dat die mevrouw zo goed de weg wist hehe.. had er anders misschien nu nóg gestaan..! 😆
   Geeft niks joh.. denk toch dat ie voor iedereen te moeilijk was hahahaaa! maar ik heb er m’n lol aan gehad.. en die plaatjes stonden wel vrolijk tussen de postjes in. 😉

   Like

 2. Ach het is wel fijn de herfst, iedereen en alles zie je veranderen.
  Deelscooters een ramp, niet het initiatief, maar de gebruikers.
  Het is wel een beeld van hoe de gebruikers denken en doen.
  Hier gaat men ook beperkingen voor het gebruik van de deelscooters.
  De acrobaten, doen me aan Bassie en Adriaan denken.
  Keurig de ‘k’ waar hij hoort.
  Het leuke van bewust wandelen, waar je ook loopt er is altijd wat te zien.
  Verkeerd lopen, ooit gehad in de bergen, helemaal terug en toen zei de tweede zoon, kijk nou eens hier staat het bordje, 10 meter verder. Hans

  Like

  1. Bij jullie halen de verhuurders ze zélf weg.. in Rotterdam hebben we dat geluk niet.. zélfs niet als er véle van die scooters kapot gemaakt worden of in het water gedumpt.. vreemd.
   Haha nee hoor.. die K stond eigenlijk net buiten beeld hahahaa!
   Oei.. in de bergen loop je niet graag verkeerd hè.. is zwaar wandelen! En ik was dus eigenlijk helemaal niet verkeerd gelopen.. alleen ik twijfelde of ik wel goed ging hehe.

   Like

   1. Men steek ze vaak ook in de brand, helaas want het is voor vele een handig en goedkoop vervoersmiddel.
    Toen we dachten goed te lopen, kwamen we ook andere tegen die verkeerd waren gelopen, maar niet zeiden dat wij verkeerd gingen.
    Ik loop ook niet graag fout, vraag het ook liever.
    Een heerlijke avond is het, Radio 5 aan en de weblogjes beantwoorden.

    Like

    1. Maar blijkbaar láng zo duurzaam niet als waar ze voor worden aangezien las ik in de krant. En de gebruikers zijn veelal jong, dus het autogebruik wordt er ook niet door teruggedrongen.
     Da’s ook asociaal, niet zeggen dat je verkeerd gaat.. bij die georganiseerde wandeltochten letten de wandelaars wel een beetje op elkaar hoor.

     Like

     1. Eigenlijk zijn het ondingen, net zo als in onze jeugd als de witte fiets.
      Dit was een ongeorganiseerde wandeling, maar we verwonderde ook op het reageren.
      De meneer van de kabelbaan vond het ook geen aardige reactie.

      Like

 3. Lol, elke keer als ik begon met lezen werd ik afgeleid door Bentley. Mooi station inderdaad, kunnen ze op veel plekken een voorbeeld aan nemen. Dat beeld met de acrobaten vind ik ook mooi.
  Ik denk dat en Rijswijk, en Den haag naar elkaar zijn toegegroeid. Ik vind het beide geen echt leuke plekken, maar als ik dan zie waar jij liep is het toch best mooi.

  Like

  1. Bentley heeft liever dat je hém de meeste aandacht geeft hehe.
   Ja, daar kom je tijdens zulke wandeltochten vaak wel achter, dat dat soort plaatsen ook best hele mooie groene stukken hebben.

   Like

 4. Een route beschrijving kan niet gedetailleerd genoeg zijn vind ik. Ik heb er zelfs gehad met de meter afstanden er bij. Gelukkig kon je het nog aan iemand vragen.

  Like

  1. Was echt wel even vervelend.. kan me voorstellen dat ze misschien níét elke meter willen vermelden, maar zoiets opvallends als zo’n groot viaduct waar je over moet.. dát was toch wel aangewezen om even te vermelden lijkt me.

   Like

 5. Die scooters zijn écht een drama hoor!!
  Interessant om te lezen over de Cananefaten, mooi dat die fundering gevonden is.
  Die fazant zal wel op de vlucht zijn, nu de kerstdagen eraan komen.
  Liep de Sint zelf niet mee?

  Like

  1. Dat zijn ze zeker.. en ik las nu pas dus dat die lui die dat verhuren helemaal geen vergunning of iets hoeven te hebben.. plemp die dingen maar overal neer.. het mág..! Is toch te gek voor woorden? Kunnen ze ook helemaal geen eisen eraan stellen.. van maximaal zóveel. Echt heel slecht over nagedacht hoor!
   Hopelijk overleeft die fazant de kerst, want hij was niet bepaald slim hahaha!
   Nee, de Sint heb ik niet gezien.. alleen mevrouw Sint steeds in spiegelende ruiten..! 😆

   Like

 6. Je ziet er beetje kouwelijk uit Mizz
  Het is inderdaad meer een natuurwandeling, zoveel mooie hoekjes
  Erg die neergegooide scooter
  De sintpuzzel lukt me niet, ik ben dus ergens de weg kwijt geraakt 😉
  Ook een kleinigheid doneren lukt niet van uit België ofwel snap ik het niet, ook dat is mogelijk 😀

  Like

  1. Mijn woonplaats heeft als bijnaam Parkstad maar waar jij wandelde kan ook wel Parkstad genoemd worden.
   Vervelend als je twijfelt of je nog wel op de goede route zit dat had ik ook weleens als ik alleen wandelde.

   Like

   1. Ik vind dat heel veel plaatsen best veel en mooie parken hebben.. voor Rijswijk maar goed ook, want ze hebben ook heel veel hoogbouw.. dus die mensen hebben dan zelf geen tuin.
    Was echt niet zo’n beste routebeschrijving.. en je lkunt altijd wel een splitsing missen hè.. dus ik was wel blij met die mevrouw! 🙂

    Like

  2. Ik had het niet echt koud.. maar wat je ziet is misschien dat m’n bril beslagen was.. daar heb ik met het wandelen steeds last van hahaha.. zijn die glazen koud en als ik dan loop te hijgen is het meteen matglas. Heb jij daar geen last van An?
   Die scooters zijn een plaag.. waarschijnlijk heeft ie weer dwars op dat voetpad gestaan en niet iederéén ergert zich er dan alleen maar aan zoals ik.. sommige geven zo’n ding dan een trap.. en voila. Het is al aangetoond dat die dingen helemaal niet duurzaam zijn en ook het autogebruik niet terug dringen aangezien het vooral de jeugd is die er gebruik van maakt. iemand in de Kamer had gezegd: die kunnen net zo goed de fiets pakken.. is nog gezonder ook. hahaha.. onder welke steen heeft dié gelegen? jongeren die gezonde dingen doen..??? 😆

   Het hóéft natuurlijk niet, maar ik begreep van Joke dat het haar in een minuutje gelukt was te doneren. Weet verder ook niet hoe dat gaat dan.

   Like

   1. jaja bedampte brilglazen zijn lastig, vooral last van als ik diep in m’n sjaal kruip 😉
    Joke is daar veel behendiger in dan ik 🙂 of zij heeft die paycoindinges en ik niet

    Like

Reacties zijn gesloten.