Een (behoorlijk) stukje lopen..

We zóúden eigenlijk begin augustus al gaan.. m’n zussie Henny en ik.. naar Gent. Zij was daar nog nooit geweest en ik weet er door m’n diverse bezoeken al wel zo’n beetje de weg, dus vroeg ze of ik haar niet een keertje wilde gidsen. Maar de dag vóór de afspraak belde ze me.. ze was die week nogal hard op haar knie gevallen en die deed behoorlijk pijn. Wilde ze eigenlijk tóch nog wel gaan, maar het was die week ook nog es hartstikke warm.. zo’n 33 graden.. dan moet je je echt wel 100% voelen om zo’n dag dan in een stad rond te gaan lopen hè.. en dat was ze dus niet. Ik stelde meteen voor dat we maar een andere datum zouden prikken.. want ik had er best wel zin in weer eens naar Gent te gaan, maar van uitstel komt vaak afstel. Die nieuwe afspraak werd dus afgelopen zondag de 25e september.. eigenlijk nog wel leuker qua datum, want: dichter bij de 3e oktober als zussie 60 jaar wordt en dat was dan meteen alvast een leuke viering van dat heugelijke feit hehe. En qua weer boften we ook wel.. al zag het daar in de auto op weg erheen nog niet zo naar uit.. want eenmaal in BE begon het te regenen..! Gelukkig werd dat al snel minder en toen ik de Afrikalaan insloeg, waar vriendlief de auto ook altijd parkeert als wij naar Gent gaan, hield het net op en we hebben het de rest van de dag mooi droog gehouden.

Maar die Afrikalaan..! Die was helemaal veranderd! Er waren aan het einde ervan (da’s in de buurt van station Dampoort) al een hele tijd wegwerkzaamheden aan de gang, dus dat ie doodlopend was, wist ik wel. Maar er was nu echt hard aan die laan zélf gewerkt.. en wel zodanig dat ik de boel niet goed meer herkende. Zodoende ging ik eigenlijk al veel te vroeg naar een parkeerplekje zoeken.. maar dat was achteraf nog niet zo’n slecht idee, zo bleek later. Niet alleen zag ik nu wat mooie muurschilderingen die ik nog niet eerder zag (zie de paarden hierboven en de vogels en zeepaardjes hieronder)..

.. maar het bleek dat de weg zodanig anders ingericht was nu, dat de parkeervakken waar we dus altijd parkeerden helemaal weg waren.. daar was een stoep en fietspad gekomen. Het betekende wel dat we nu een aardig eindje langer moesten lopen.. maar kom, zussie en ik hebben wel ervaring in wandelen hahahaa.. we konden het wel aan. Ik zag alleen wel op tegen de terugweg, als we vermoeid zouden zijn van de hele dag door Gent te struinen hahahaha.. we waren die ochtend nog fris hè! 😉 Eindelijk zag ik dan de bekende mural, waar een voetpad van de Afrikalaan naar het Handelsdok en daarna het Achterdok leidde.. dié moesten we in, daar wist ik de weg weer..

Langs het Achterdok
.. en eroverheen!

Ik leidde m’n zussie naar de Schoolkaai, omdat ik daar aan het einde van, waar de Portus Ganda is, die rij gekleurde huisjes zo leuk vind. Plús er zijn daar ook wat murals te zien.. ik zag er zelfs nog eentje die ik niet eerder zag, op een rolluik, maar die hele bekende reiger van streetartist Roa vind ik sowieso ook altijd nog de moeite..

een opvallend fél gekleurd pandje ertussen!

Nadat we de Sint Jorisbrug overgegaan waren, ging het richting het Baudelopark.. er net voor zagen we nog wat mannen vissen bij het sluizencomplex in de Leie.. weet niet of daar veel vis zit hoor haha..

In het Baudelopark was het nog steeds een beetje een zooitje.. ik weet niet wat daar gerealiseerd gaat worden, maar het lijkt wel of niémand dat weet..! 😆 De nieuwe informatieborden (ik zag er verderop in de stad nog meer) vond ik mooier dan het park.. én de zonnebloemen die een bewoner van de aangrenzende Baudelostraat voor z’n pui gezaaid had ook hehe..

Voor die straat was ik speciaal deze kant op gegaan.. daar staan zulke prachtige panden, die wilde ik zussie wel even laten zien. Er was ook een bric-a-brac-zaakje open.. en daar ontdekte ik nog een hondenbeeld in de etalage, die me sterk aan een Engelse setter deed denken hehe.. toevallig!

.

Was natuurlijk ook hierheen gewandeld, omdat dat zo’n beetje de kortste weg naar de Vrijdagmarkt was.. en behálve de mooie bonds-panden én het beeld van Jacob van Artevelde daar (waar een tent naast stond die zondag, waarin een orkest mooie nummertjes liet horen), is dat ook de plek waar we onze eerste koffiepauze zouden gaan houden. We hadden er al een flink wandelingetje op zitten hè.. het mócht weleens hehe..

.

Ondanks dat zussie haar cappuccino wat aan de sterke kant vond hehe (ze houdt van kinderkoffie zeg ik altijd.. meer melk dan koffie hahaha!), pepten we er goed van op en na nog even van het toilet gebruik te hebben gemaakt, ging het verder de stad in. Ik leidde zussie meteen maar naar haar Gentse evenknie.. de Dulle Griet.. kon ik twéé dulle grieten tegelijk op de foto zetten hahahaa! En het torentje op een pand daar mocht er ook op.. als iemand Henny heet, dan hóren daar gewoon kippen bij.. en dat torentje leunt op kippenkoppen..! hahahaaaa..

nog wat mooie gevelstenen daar in de Zuivelbrugstraat

Hierna gingen we middels de Zuivelbrug de Leie weer over, want ik wilde zussie uiteráárd de twee wat mij betreft mooiste gevels van heel Gent laten zien.. als ook de prachtige art-nouveau gevel van restaurant de Acht Zaligheden..

de Leie

.. maakte er al zó vaak een foto van, van die geveltjes van snoepwinkel Temmermans en het buurpand, maar kan het nooit laten het wéér te doen. Maar nu viel me toch wel wat op aan die gevel van het restauránt.. dat zag er niet meer zo mooi uit als ik me herinnerde.. was er wat veranderd? Ik keek thuis eens bij oude foto’s en inderdaad.. de naam staat er nu veel minder ‘in stijl’ op.. wat zonde..

zo wás het dus.. véél authentieker!

We liepen even naar rechts de Oudburg op.. een straat waar vooral heel veel restaurants zitten. Ook wel mooie oude panden zijn dat hoor, maar ik wilde zussie eigenlijk vooral het pand van restaurant ‘Simon Says’ laten zien.. bij de gekleurde huizen aan de Portus Ganda was er eentje in dezelfde kleuren als dat pand geschilderd nu en die kleurencombi is echt wel speciaal vind ik hehe. Maar vóór we daar waren (het zit helemaal aan het einde van de straat), kregen we eerst een flinke ruzie tussen wat allochtone mannen daar op straat mee (we liepen stug door en bemoeiden ons nergens mee hehe) en zagen daarná ineens een mural die ik helemaal niet kende. Eerst zagen we alleen een tekst..

.. het kwam me bekend voor.. maar kon het effe niet thuisbrengen. Maar toen zagen we het ‘portret’ erbij.. en wist ik wel wie het was, maar kon ik niet op z’n naam en dat van z’n groep komen.. alleen dat ie een voor Belgen bekend nummer zong dat Mia heette en dat ie nog niet zo lang geleden vrij jong overleden was. Zussie googelde het even op haar smartphone.. ah ja! Luc De Vos van Gorki.. het was echt een prachtige levensechte mural.. mooi eerbetoon..

Het kleurrijke pand van Simon Says werd al snel daarna zichtbaar en nadat ik het vastgelegd had, liepen we weer even over dezelfde straat terug, om via een zijstraatje (de Rodekoningstraat en daarna naar links de Corduwanierstraat) ook nog een korte blik in de wijk het Patershol te werpen..

Hier was die straat dus naar genoemd.. een soort van middeleeuws schoeisel.

Klein lusje maar hoor.. je kunt in één dag natuurlijk nooit héél Gent zien. Maar een beetje sfeer proeven kun je zo wel en ik vertelde zussie over de geschiedenis van dit stukje stad.. van de leerlooiers in de middeleeuwen, tot de ongure achterbuurt dat het begin 20e eeuw was.. en daarna een hotspot met allerlei leuke restaurantjes, waar kunstenaars graag kwamen. Zo’n buurtje is ’s avonds meestal wel op z’n best, dus wij verlieten het al snel weer en kwamen aan de Kraanlei uit..

.. hier kun je nog Nestor zien, het ‘manneken pis’ van Gent, met zijn vriendinnetjes Luna en Lena.. ze hadden jasjes aan in de stadskleuren..

Maar zussie had nu een souvenirswinkeltje ontdekt.. en wilde even een aandenken aan deze dag gaan kopen. Ik wachtte wel even buiten (in zulke volgepropte winkeltjes gooi je met een rugzak al snel wat om, kostte me in Rome ooit zo’n 8 euro, omdat er een stenen beeldje van een Romeinse ridder sneuvelde hehe).. en legde wat leuke dingetjes in de etalage vast.. grappige oude én nieuwe kaarten zag ik. Die van die leraar was speciaal voor zussie.. die is lerares hahaa..

Wat kaarten en een koelkastmagneet rijker, kwam zussie even later weer buiten en konden we onze wandeling voortzetten. Die kwam nu uit bij..

.. burcht het Gravensteen. De enige overgebleven 12e eeuwse waterburcht met een vrijwel intact gebleven verdedigingssysteem in Vlaanderen. ‘Gaan we erin?’ vroeg zussie.. nou, tickets dien je tegenwoordig online te kopen en er stond een bord dat het ‘vol’ was die dag. Maar alleen even door die imposante poort.. dat had ik eigenlijk ook nog nooit gedaan.. zou wel grappig zijn hehe. Dus gingen we eens kijken hoe ver we konden komen. Maar da’s voor een volgend postje. 🙂

.

.

.

.

.

.

18 gedachten over “Een (behoorlijk) stukje lopen..

 1. Goede morgen Mizz. Eigenlijk zou ik weer eens naar Gent moeten gaan, als tiener kwam ik er wel , omdat er een schoolvriendin daar woonde, door de week was ze dan bij haar familie in Terneuzen waar ik toen woonde met mijn ouders. Maar ja wij keken destijds niet naar mooie gevels of versieringen, dat doe je niet als je veertien/vijftien bent, tenminste wij deden dat niet. Ik heb nu in ieder geval al veel mooie dingen gezien dankzij jouw foto’s. Een fijne donderdag gewenst.

  Like

  1. Zéker eens doen dan.. en ik denk, dat als je er dan rondloopt, er toch nog wel herinneringen op zullen komen.. al denk je dat je toendertijd niet echt op heb lopen letten..! 😉

   Like

 2. Uit ervaring weet ik dat het een feest is om jou als gids bij je te hebben want jij wijst altijd leuke dingen aan die het bekijken waard zijn. Jij hebt ook al zo’n bijzondere camera want die schijnt ook altijd alles te zien😂😂😂

  Like

  1. Dank je, dank je voor het compliment.. ik doe m’n best hè.. dat doe ik altíjd! 🙂
   Mijn camera? nee, het is gewoon mijn oog eráchter die alles ziet hoor.. maar ik mís ook nog weleens wat. 😆

   Like

 3. dat was een flink eind stappen Mizzd..

  zelf neem ik altijd een randparking om dan met de tram verder te gaan

  die mural van Luc De Vos had ik nog niet gezien

  een kippenkoppen had ik daar niet verwacht..

  prettige dag

  Like

  1. Laten we maar zeggen dat ik ons even liet warm lopen hahahaa!
   Dat wordt het voor ons volgende keer ook denk ik.. de parking bij station Dampoort.. maar dan toch nog wel een stukje lopen hoor.. sowieso met Jaxon, want ik weet niét of ie mag, maar ik weet wél dat ie niet in de tram dúrft..!
   Is een mooie mural hè.. weet niet hoe lang ie daar al staat.. volgens mij afgelopen april nog niet.

   Like

 4. Gent is echt de moeite om er rond te kuieren en plaatsen te bezoeken. Ik heb in ieder geval genoten van je foto’s. Zo ben ik ook weer even in Gent.

  Like

 5. ffeww ja op de terugweg kan dat best tegenvallen dan zo’n eind stappen
  je stond echt wel ver van het centrum geparkeerd
  Maar een dagje Gent is altijd leuk, overal wel wat te zien
  Gezellig zo eens met je zus
  Wauw zo mooi Luc De Vos

  Like

  1. Best wel een eindje ja.. het werd (met vriendlief) steeds ietsje verder door die werkzaamheden, maar nú stond ik wel het allerverste weg. Maar we hebben het ook terug goed gered hoor hehe. Denk niet dat we daar nu nog gaan parkeren.. er zijn nog maar weinig plekken over nu die weg opnieuw is ingericht.

   Luc stond er echt heel mooi op ja.

   Like

 6. Gelukkig dat het verder die dag droog bleef hoor, dat is toch wél leuker hè?
  Mooi die gekleurde gevels van de panden.
  Oh, dat snoepwinkeltje is best wel mooi, zeker wanneer je er “acht zaligheden” kunt kopen.
  Die burcht is imposant, en je afsluitende foto, vind ik geweldig!

  Like

  1. We hadden overal op gerekend, maar de plu had wel thuis kunnen blijven.. en gelukkig wel ja!
   In dat snoepwinkeltje kun je wel méér dan acht zaligheden kopen hehe.. en het grappige vind ik dat de Vlamingen al dat snoep nét wat anders noemen dan wij.

   Like

  1. Ja, maar het wordt daar aan dat Achterdok weer een nieuwe hotspot hoor, dus we zijn de enigen niet die daar weleens lopen. Maar de mééste mensen kennen Gent toch van dat drukke centrum hè..!
   Vonden wij ook.. prachtige mural van ‘Voske’.

   Geliked door 1 persoon

 7. Mooi, die gekleurde panden! Leuk om met jullie mee door Gent te wandelen, want ik ken het helemaal niet. Ik geniet met je mee van de Art Nouveau panden. Jammer van die naam op dat restaurant. Je zus moet café latte nemen, dat is meer melk dan koffie. Dat kasteel is prachtig, ben benieuwd hoe ver jullie kwamen. Alleen die deur al…

  Like

  1. Dan gids ik jou nu dus ook een beetje haha!
   Ja jammer van die naam hè.. was misschien beschadigd en was dit misschien een goedkopere oplossing? ik weet het niet, maar het boet enórm in op charme op die gevel.
   Ja, zussie drinkt meestal een latte.. maar dat hadden ze daar in dat zaakje niet. Ze heeft het later nog ingehaald hehe.
   Niet zo héél ver hoor, maar grappig nog eens wat in Gent te zien dat ík nooit zag. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 8. Dat was dan onverwacht een heel eind verder stappen dan verwacht. Eigenlijk goed dat het een pak minder warm was met de uitgestelde wandeling. Ja met een rugzak in een soevenier winkel is een groot risico. Vaak staan die ook altijd zo ongeordend en overvol.

  Like

  1. Ja, je moet er wat voor over hebben als je gratis wil parkeren hè hahaha! We waren in die straat al steeds verderweg komen te parkeren, vriendlief en ik.. door die werkzaamheden. Maar nú was het echt wel een pittig stukje extra nog.. die pauze met koffie hadden we wel verdiend. 🙂
   Ik ga zelden souvenirwinkels in.. ben niet zo’n geijkte souvenir-koper. Maar als je in gezelschap bent, dan kom je er toch weleens en nee, met een rugzakje om kun je daar echt beter niet binnen gaan hahaha.

   Like

Reacties zijn gesloten.