Herfstig genoeg!

We waren dus op wandel op de beboste hellingen rondom het kleine Ardense dorpje Sy en de rivier de Ourthe waar dat aan ligt, vriendlief, Jaxon en ik.. op zondag de 18e september.We liepen hoog boven de rivier over een zogenaamd ‘crête’-paadje..

.. en soms kom je daar dan wel bankjes tegen om van het mooie uitzicht over de riviervallei te kunnen genieten. Eén bankje wás onze favoriet, maar het uitzicht begint daar dánig dicht te groeien en nu bleek ook het bankje compleet doorgeroest te zijn..! Maar traditiegetrouw nam ik daar toch even een twelfie.. van het ‘gelukkige paar na 41 jaar’ zal ik maar zeggen hehe..

Dat hoort er zo bij, maar we zaten er helemáál niet op ons gemakje nu, dus snel maar weer verder hoor! Alhoewel.. snél? dat toch weer niet, want het paadje ging nu eerst vrij steil naar beneden en door alle buien van de vorige dag was dat behoorlijk glibberig.. uiterste voorzichtigheid geboden dus.. we wilden uiteraard héél weer thuiskomen na ons weekendje weg..! Na die scherpe afdaling besloten we een alternatief paadje te nemen naar de ándere kant van deze berghelling.. maar in dat paadje zijn allemaal wat grotere keitjes verwerkt, wat het nu het zo nattig was een beetje een enkelbreker maakte. Oók weer goed opletten dus.. gaf niet, maar dan neem ik effe geen foto’s hoor! Dat kwam wel weer toen we na een korte afslag naar links dus over die andere helling naar beneden uitkeken..

(nauwelijks op de foto te zien, maar in het echt kon je op dat lichtgele weitje in de verte ook weer een kudde schaapjes ontwaren!)

We besloten het poortje door te gaan en ook even híér op het bankje te gaan zitten.. deze was in veel betere conditie hehe..

Het werd hier ook wel duidelijk dat de herfst begonnen is.. er groeiden daar op dat uitzichtpunt heel wat parelstuifzwammetjes..

.

.. en aan de bomen achter het bankje..

.. als dát geen herfst is.. hehe!

Even een blaasje op het bankje dus, maar Jaxon vond de afgrond te eng denk ik.. hij ging niet liggen.. dus stapten we maar weer eens op..

Je kúnt hier middels een steil geitenpaadje de helling zigzaggend afdalen ( we zijn zo al vaker omhoog gekomen), maar daar hadden we onder die omstandigheden (zou ook erg glad zijn) geen zin in.. gewoon het poortje terug door en via het bos afdalen.. Jaxon was het er helemaal mee eens en wees de weg wel..

.

Helemaal onderaan het pad kom je dan uit bij het hek naar Huis Palogne.. een soort van landhuis waar het gelijknamige recreatie- en roofvogelpark bij is. We lieten dit even voor wat het was, want we dachten wel dat Jaxon ondertussen dorst zou hebben (hij was net herstellende van een volgende ronde diarree, maar daar waren we gelukkig sneller bij dan op vakantie met pillen en het was al bijna over. Maar drinken is sowieso belangrijk dan hè!) en vlakbij het terrein wisten we een plek waar ie in een klein zijriviertje van de Ourthe, de Lembrée, zou kunnen komen..

Die staken wij een eindje verder over om bij het restaurant van Palogne dan toch eindelijk die ochtend een lekkere bak koffie te gaan drinken hehe. Ik zag nu een kant van het grote landhuis dat ik nog niet eerder zag.. óf die uitgebouwde erker was nieuw, want die herkende ik dus totáál niet..

waterornament

Hèhè.. dat smaakte wel.. we kregen er weer pit van.. en dat kwam goed uit, want nu volgde nog het lange pad, hélemaal langs de Ourthe, terug naar Sy hè haha! Eérst de Ourthe over..

.

Da’s een betonnen fiets-/wandelpad.. niet zo spannend, maar als je al moe van een boswandeling bent die erg op en neer ging, is het wel een prettige manier van je wandeling afsluiten hoor hahaha, we zijn ook de jongsten niet meer hè..! 😉 En de uitzichten zijn gewoon heel mooi..

.
.

Als de klimrotsen aan de overkant van het water in zicht komen, begint het te korten.. we zagen dat er die zondag zelfs ook nog geklommen werd op het Bankmassief.. dus zó slecht was het weer dat weekend in Sy helemaal niet hè..! Niks geen regen gehad.. alsof het daar een soort van microklimaat heeft hahahaa! Het enige vervelende van de wandeling voor Jaxon kwam nu.. via de spoorbrug met het roostervoetpad de Ourthe weer terug over..

.. het gaat nooit van harte ( en dat lijkt me logisch!), maar hij is altijd heel braaf en het lukt altijd zonder dragen. En als we dan daarna het dorp weer in wandelen, mag ie altijd als eerste even z’n pootjes af laten koelen in de Ourthe hè..

Daar waren een paar kinderen met hun papa in aan het kliederen, wat ie wel leuk vond om te zien geloof ik hehe.
Hierna nog even wat gedronken (en uitgerust) bij het restaurant..

.. we twijfelden nog even of we er wat zouden eten, maar we vonden de lunchgerechten een beetje té uitgebreid.. en reden even later, op weg naar huis, het plaatsje Aywaille even in op zoek naar een patattent.. een patatje mayo, dáár hadden we allebei wel heel erge zin in hehe! Het was een flinke zak.. en dat voor nog geen twee euro per stuk.. wauw.. vooroorlogse prijzen!

Hierna lekker vlotjes naar huis en toen we in de buurt van de afslag naar Hasselt reden, vielen pas de eerste druppels die dag.. wat hadden we met dat weer geboft zeg.. dat hadden we van tevoren niet kunnen bedenken! We hadden écht wel kunnen kamperen.. en gezien dat gebrek aan een ontbijtje bij de hotelkamer, zullen we dat in het vervolg waarschijnlijk echt wel weer gaan doen ook..! Dan maakt vriendlief op het brandertje ons traditionele ontbijtje met broodje ei, spek en kaas weer.. lekkerrrr! 😉

.

.

.

.

.

.

30 gedachten over “Herfstig genoeg!

 1. Je heb ervan genoten hé! Een plek waar je van houdt en die verbonden is met Jaxon ,dat is ook altijd een beetje thuiskomen. Ik had dat vroeger met Echternach . Door de jaren heen was het elk jaar weer een beetje thuiskomen en de plekken terug opzoeken waar we eerder al waren en dan opgevangen worden bij de familie. Ik mis dat nu wel .

  Like

  1. Sint-Truiden, dat was eerder verbonden met Jaxon.. in Sy denken we altijd aan Axel hè.. die ligt daar uitgestrooid.

   Like

 2. Hoi Mizzke!
  De herfst is er nu plots wel helemaal hé! En een boswandeling is dan wel zalig!
  Mooi koppeltje nog steeds hoor na 41 jaar!
  Zo’n bakje frietjes met mayonaise, lekker, en in jullie geval nog eens goedkoop ook! Een geluksslag!
  Groetjes!

  Like

  1. Ja, mooi.. je weet dat ik een herfstmens ben hè, dus dat was genieten ja.
   Een al wat ouder koppeltje.. maar we zien elkaar nog graag hehe!
   ’t Was een zak.. en niet eens een puntzak, maar een vierkante zak.. het was echt nog veel ook voor die twee euro..! 😉

   Like

 3. Wat een mooie herfstige wandeling maakten jullie. Ik denk niet dat ik daar zonder vallen zou hebben kunnen wandelen met al die keien op dat pad.

  Like

  1. Nee, dat was zéker geen goed paadje voor jou.. maar ik moest zélf ook opletten hoor.. er lag veel nat blad op, dus het was echt glibberig.

   Like

 4. Ja eikeltjes te zien, dan moet het echt herfst zijn. Mijn eikenboom strooit ook al weer eikeltjes in mijn gras. En ik zag zelfs naast de lijsterbes een groepje paddenstoeltjes staan maar die waren heel snel weer verdwenen. Ik wens je een fijne dinsdag toe.

  Like

  1. Ja hoor, dat doen we sowieso.. je weet maar nooit hoe lang dat nog kan, dus je moet genieten van wat je al hebt.
   Onverwachts extra geld uitgegeven voor het ontbijt, dan is het fijn als je zo’n goedkope lunch kunt kopen hè..! 🙂

   Geliked door 1 persoon

 5. Ja, echt wel herfstig! Leuk die pareltjes. Mooie vergezichten! En mooie wandelen door het bos, ook al moet je daar wel moeite voor doen. Mmmmm patat…

  Like

  1. Dat is het mooie van zulke wandelingen op bossige berghellingen.. je krijgt altijd verre uitzichten hè! 🙂
   Kan zó lekker zijn zo af en toe hé.. we hadden er echt trek in hehe.

   Geliked door 1 persoon

 6. Die 41 jaar hebben juliie goed gedaaan, jullie zien er geweldig uit!
  Parelstuifzwammetjes en eikeltjes, ja dát is herfst.
  Heeft Jaxon naast bruggetjesvrees nu ook al hoogtevrees?? hahahaha.

  Like

  1. Haha dank je wel hoor Edward.. maar die tijd gaat vanzelf, daar hoef je zelf niet veel voor te doen. 🙂
   Is allemaal hetzelfde voor die honden hoor.. het is meer dieptevrees.. ze kunnen geen diepte zien.. en de ene hond gaat daar wat gemakkelijker mee om dan de andere. Jax is nogal een angsthaasje hè..! 😉

   Like

 7. mooie foto van de feestneuzen 🙂
  jaja echt herfst nu, we kunnen weer op paddenstoelenjacht, al zijn het hier altijd dezelfde
  Misschien de jongsten niet meer maar toch nog meer dan fit genoeg als ik dat zo zie waar en hoeveel jullie wandelen
  Een mooi weekendje ardennen was dat

  Like

  1. Zag hier in de buurt ook al de nodige paddenstoelen staan nu.. maar vandaag was het maar een klein rondje hoor.. veel te slecht weer! We hebben gisteren in Gent goed geboft, m’n zussie en ik..! 🙂
   Lijkt meer dan het is hoor.. we wandelen láng zo ver en lang niet meer als we deden. Maar dat geeft niet.. als we maar in beweging blijven.. is goed voor een mens hè.

   Like

  1. We konden het bijna niet geloven.. vriendlief zei nog ‘voor twéé friet?”.. maar ja, het was echt voor twee hahahahaa!
   Wandelen in de Ardennen is altijd een feest. 😉

   Geliked door 1 persoon

 8. Dat is dan uiteindelijk toch ook heel goed mee gevallen met de regen. Als je dat geweten had maar dat is altijd een beetje een gok. Ik zie dat jullie soms ook Jaxon af en toe wat los laten lopen. Dat doen we nu ook af en toe om de hond te leren dat hij in de buurt moet blijven. Die frieten met mayo zijn echt wel goedkoop, hier kost net hetzelfde 4 euro per stuk, dat is dubbel.

  Like

  1. Ja, maar dat weet je niet hè, dat is inderdaad een gok.. gelukkig viel het nu goed uit, maar voor hetzelfde geld regent het het hele weekend..! (maar dan hadden we niet zo lang gebleven hoor..!)
   Het was een soort van burger-zaakje.. maar we hoefden geen hamburger.. alleen patat.. ik denk dat het daarom zo goedkoop uitviel.. het was in wezen het bijgerecht hehe.. wij blij.

   Like

Reacties zijn gesloten.