Voelde me aangesproken..! ;-)

Lekker aan de wandel op de vestingwallen van het kleine maar mooie plaatsje Woudrichem, vorige week zaterdag. Was middels een trap, naar de aanlegsteigers van de Stadshaven, even van die wallen afgedaald..

.. en toen ik die trap en die haven achter me had ( ik zag de trap al snel links in de verte)..

.. wandelde ik eigenlijk meteen weer terug naar de wallen.. om die te bereiken over een beer in de stadsgracht. Normaal gesproken kun je over die beren juist niét heen, want ze bouwden die muren vroeger met een spits aflopende bovenkant, om te voorkomen dat de vijand natuurlijk over die muur dan de stad zou kunnen bereiken. Soms zette men er dan nog een stenen paal op ook, want er zijn natuurlijk altijd hele lenige mensen met een goed gevoel voor evenwicht, die wel een soort van kunnen koorddansen — laatst nog in de krant gelezen van een jonge gast die hier in Rotterdam van de ene wolkenkrabber naar de andere (over de rivier heen!) over een 3cm breed koord gelopen is.. knappp! — voor hen zou zo’n muur oversteken dan nog een eitje zijn.. die palen (monniken genoemd) waren dan onneembare hindernissen. Op déze muur hier stonden geen monniken.. en er is tegenwoordig met hout een voetpad overheen gemaakt.. zo kon zelfs ík eenvoudig erover hehe! Links is dus de Stadshaven, rechts zie je weer een volgend bastion in de stadsgracht uitsteken..

Ik werd aan de overkant weer gastvrij opgewacht door een kanon hahahaha! En ik wandelde de wal nog een stukje verder af.. waarbij ik weer schaapjes zag, de vaste wallen-grazers.. al waren deze hier maar lui.. ze lagen allemaal te maffen hehe..

Aan deze kant stonden de huizen niet echt áán de wal gebouwd, zoals we eerder zagen, maar een klein stukje er vanaf.. en ik zag dat sómmige huizen er tóch hun voordeur aan hadden.. in wezen hehe..

Ik zag ook die kerktoren daar.. daar ging ik nu naar toe onderweg.. het eerste paadje dat naar beneden leidde sloeg ik in.. het kwam in de Kerkstraat uit..

Waar ik de wal af kwam — en ook iets verderop op een oud pand — zag ik nog een gevelgedicht.. ik hou daar van..

Dat oude pand waar het gedicht van de zalmvisser aan hing, was het Arsenaal uit 1851.. ik schreef er al eerder over. Er is nu het Visserijmuseum in gevestigd.. en er hing, behálve het gedicht, ook nog een soort van plastiek aan de gevel van een zalmvisser..

.

Maar toen ging m’n aandacht toch wel even naar die oude kerk daar uit.. de Sint-Martinuskerk, door de lokale bevolking ook wel ‘De Mosterdpot’ genoemd.. is weer eens wat anders dan de véle ‘peperbussen’ die ik al ben tegen gekomen op wandel hahahaaa! De Sint-Martinuskerk is een middeleeuwse kruiskerk. Er zou op deze plek in de 7e eeuw al een kapel hebben gestaan, gesticht door een metgezel van de Heilige Willibrordus. De huidige kerk stamt uit de 15e eeuw, maar toen in 1573 heel Woudrichem door de Geuzen in de as werd gelegd om te voorkomen dat de Spanjaarden de stad in zouden nemen, bleven alleen de muren van de kerk overeind. De herbouw van de kerk liet aanvankelijk door geldgebrek op zich wachten, maar kwam uiteindelijk in 1621 toch gereed..

In tegenstelling tot het vrij sobere uiterlijk van het schip van de kerk, is de 34m hoge toren rijk versierd.. aan de westzijde zijn haakse steunberen aangebracht met zogenoemde speklagen (lichtgekleurde strepen), bij de tweede geleding zetten deze zich overhoeks voort, wat waarschijnlijk aan een wijziging in de bouwplannen (vermoedelijk na een stagnatie in de bouw) te danken is. De slanke spaarnissen in die tweede geleding zijn bezet met ruitvormige medaillons. De spaarnissen in de derde (klokken-)geleding hebben ronde medaillons waarin gebeeldhouwde koppen aangebracht zijn.. deze stellen graven, vrouwen en soldaten voor. Enfin.. genoeg te zien aan die stompe toren, waar je met een béétje fantasie wel een mosterdpot in kunt zien hehe. Het enige nadeel voor mij als fotograaf was dat de kerk midden tussen bebouwing stond.. érg lastig om ‘m er goed op te krijgen hoor, in z’n geheel lukte me al helemáál niet..

Ik zag op de klok dat het al elf uur was.. koffietijd! Toevallig meende ik hier aan het einde van een straatje, dat evenwijdig liep met de hoger gelegen vestingwal, een terrasje te zien. Ik ging die kant eens op.. waarbij ik nog een oude stadspomp passeerde en ook nog een wat kleiner terrasje.. blijkbaar was in deze voormalige kruitmagazijnen van het oude Arsenaal een horecazaak gevestigd, die beide historische plekjes tot z’n beschikking had..

Ik liep door naar het grootste terras, dat wat ik als eerste gezien had.. de zaak heette Brasserie Zus.. en ik voelde me aangesproken.. want dat bén ik hè.. een zus hahahahaa! Het zat daar leuk, erboven torende op de stadswal de molen Nooit Gedagt uit, die ik veel eerder al had zien staan.. en toen ik bij de bestelling van m’n kopje koffie aan de vriendelijke vrouw van de bediening vroeg of daar wat lekkers bij te koop was, noemde ze zó een stuk of zeven gebaksoorten op, de ene klonk al lekkerder dan de andere. Ik ging voor de pecan-carameltaart.. en die was echt mmmmmmmmmm! 🙂

( rechts onder in de collage het zicht op het terras en het straatje waar het aan lag vanaf de stadswal)

Een heerlijke rust.. en niet zo stil als het op de fotootjes lijkt hoor.. er stopten vele fietsers ook voor een kopje koffie, maar die kozen net als ik ook allemaal een plekje in de schaduw en ik kiekte de zonkant hehe.
Ik maakte nog even gebruik van het toilet en ging toen weer eens door.. oh en ik rekende hier €6,75 af.. viel me nog mee, maar was die €4,99 in Vianen inderdaad zo duur nog niet.. het is me wat met die horecaprijzen hè..!
Even omhoog naar de molen..

Molen Nooit Gedagt dus.. de enige achtkantige stenen stellingkorenmolen van NL. Ongeveer rond 1662 gebouwd, maar door de zich terugtrekkende Duitse troepen in april 1945 opgeblazen.. bang als ze waren dat de molen als uitzichtpunt door de geallieerden zou worden gebruikt. Ze gebruikten daarbij zoveel dynamiet dat een groot deel van Woudrichem mee opgeblazen werd. Een deel van de stenen van de molen zijn hergebruikt voor een schuur achter het molenaarshuis.. verder ligt er nog de hals van de bovenas naast de molen te verrroesten hehe. Vanaf 1972 werd er pas serieus gedacht over herbouw van de molen naar de originele tekeningen.. maar pas toen er geld vrijkwam van het rijk en de provincie kon er met de bouw begonnen worden.. in 1991.

Hier, op dit stuk van de wal, waren de schapen wat actiever..

Nadat ik die fotootjes van bovenaf van dat gezellige Zus-terrasje gemaakt had, vervolgde ik m’n weg de andere kangt van de wal op.. terug naar waar ik begonnen was. Altijd leuke uitzichten vanaf zo’n wal, al was dat hier alleen naar de stadskant links.. naar rechts was de graswal iets hoger dan waar ik kon lopen.. uiteraard weer omdat er schapen graasden. Zo kon ik hier vandaan de stadsgracht niet zien..

.

Echt terug bij waar ik het stadje die ochtend binnen gekomen was.. ik liep de coupure terug door..

.. en zag dat m’n vriend de namaak-zwaan er ook nog rond dreef.. de foto dáárvan gebruik ik als afsluitfoto van dit postje. Maar m’n wandeling die ochtend was nog niet gedaan.. ik besloot dat paadje daar, langs dat jachthaventje, eens in te slaan. Nu stond daar een bordje bij..

.. maar er zijn tegenwoordig zóveel meer fietsers dan wandelaars, dat die wielrijders waarschijnlijk denken dat dat niet meer geldt.. moest echt wel oppassen daar. Ik wist niet waar al dat fietsvolk heen ging, maar daar zou ik later dus wel achter gaan komen. Ondertussen genoot ik, terwijl ik nu dus ónderlangs een bastion aan het wandelen was, van het uitzicht op de bootjes..

Ahaaaa.. dáár gingen al die fietsers naartoe.. een voet-fietsveer naar Loevestein! Hmmm.. het wás nog vroeg.. en ik had in Vianen de kastelen dus niet kunnen zien, omdat ze al eeuwen geleden afgebroken waren. Zou ik dan nu niet, als een soort van bonus, eens tot aan het slot Loevestein kunnen wandelen?.. en dan dus zo leuk over en weer gaan varen met het voetveer?

JAWEL! dat ging ik dus gewoon doen hehe.. m’n verslag van deze wandelochtend is dus nog niet voorbij.. er komt nog hehe.. en ik vond het leuk! 🙂

.

.

.

.

.

29 gedachten over “Voelde me aangesproken..! ;-)

  1. Mjaa.. het ligt ook eigenlijk op een soort van eiland hè, volledig omringd door water, dat stukje Noord-Brabant.. het Land van Heusden en Altena.

   Like

 1. Koorddansen of lopen, ik moet er niet aan denken. Ik ben al wankel en heb hoogtevrees.
  Mooie kerk hebben ze daar.
  Ook mooi die molen. Goed dat ze die heropgebouwd hebben.
  Fijne vrijdag.

  Like

 2. die jongen op het koord zag ik in het nieuws, je moet maar durven hé, hij was gelukkig wel vast gemaakt, maar toch , als je daar dan hangt te bengelen…

  de schaapjes zochten de schaduw om hun eten te verteren, groot gelijk hebben ze, dieren zijn echt slim
  mooie foto’s, en de kerktoren staat er prachtig op
  leuk terrasje
  Prachtig de molen aan het water

  Like

  1. Ja, ze zijn altijd wel gezekerd bij zulke stunts.. veel te gevaarlijk anders. Maar toch wel heel erg knap.. hij liep ook nog eens een heel eind omhoog op dat koord.. niet eenvoudig hoor.
   Vind ik altijd zo’n grappig verschil tussen mij en de hond.. honden lopen als het warm is hard door in de zon en in de schaduw juist lekker relaxed.. ik loop in de zon te sjokken en in de schaduw harder omdat het ‘dan eindelijk kán;.. wat die honden doen is zóveel handiger: ze zijn sneller die zon uit en genieten veel meer van de schaduw hahahahaa!

   Like

 3. Die wal met die huizen eraan, dat vind ik erg intrigerend. Heel goed, dat het wandelpad alleen voor wandelaars is en fietsers moeten afstappen. Ik ben heel benieuwd naar Slot Loevestein!

  Like

  1. Is een grappig gezicht hè, dat soort van bruggetje van de voordeur naar de wal. Ze zullen trouwens beneden ook nog wel een voordeur hebben, zou anders niet zo handig zijn.
   De fietsers hoeven niet af te stappen, maar ze zouden niet zo brutaal het hele pad in beslag moeten nemen of je bijna van je sokken moeten rijden door keihard langs je te sjezen..! 😉
   Zag het wel alleen van buiten hoor.. het slot.

   Geliked door 1 persoon

 4. Nooit geweten dat die molen daar de enige achtkantige stenen stellingkorenmolen van NL is en daarom wel bijzonder. Wat je nu laat zien daar heb ik ook verschillende foto’s van. Ik ben benieuwd naar het verdere verslag. Leuk om met een voetveer te gaan.

  Like

 5. Weer leuke foto’s, herken mijn vroege werk weer.
  Gat de scootmobiel ook over de brug, is zo stijl.
  Nou zeker de koordanser in Rotterdam, respect.
  De schapen hebben gelukkig schaduw, maar niet geschoren.
  Men verwacht de zalm weer terug, moet het water wel weer stijgen.
  Hoeveel bakstenen zijn er verwerkt in de kerk?
  Bij Zus zat je op je plekje een mooi plekje. Hans

  Like

  1. Nagekomen berichtje van Oldman en Flip, hartelijk dank voor je leuke reactie.
   Het zijn wel leuke herinneringen door de muziek.
   Dat is een opsteker die je soms nodig hebt.
   Ga weer fluitend verder.

   Like

  2. Ja, dat weet ik niet.. leek me ook wel gewaagd om daar tegenop te rijden met een scootmobiel, want het was inderdaad heel erg steil. Maar wie weet ging ie wel alleen lekker een poosje vanaf dat bruggetje naar het water zitten kijken..? 😉
   Moeten ook niet geschoren zijn nu.. dan verbranden die beesten in die felle zon!
   Ik heb de bakstenen niet geteld eerlijk gezegd..! hahahhaaaa!

   Like

   1. Er zijn scootmobiel rijders die halen hele stunten uit.

    Ot. Je verzoekje is gedraaid in de show.
    Het programma is beluisteren op de pagina “Bank’s Radio”

    Like

 6. Mosterd pot, mosterd, hou ik van, maar daar hadden ze er geen zeker ? Het zwart schaap is ook gefotografeerd en je vriendje de zwarte zwaan zwemt knap in haar mooie omgeving.

  Like

  1. Héél klein beetje maar hoor Lies.. alleen de hándjes.. ja die wél..! 😉
   ’t Was toen nog niet zo warm als nu hoor Lies.. maar misschien voor die schaapjes wel warm genoeg.
   Yep.. lekker een stukje varen, altijd leuk! 🙂

   Geliked door 1 persoon

 7. Hoi Mizzke!
  Van de kerk naar de koffie bij brasserie “zus”. Goed gedaan van hen met dat bordje. Zo moeten ze niet zeuren dat het te lang duurt!
  Groetjes!

  Like

 8. Voor een kerk lijkt me de toren niet echt super hoog voor 34 meter. Die molen is heel mooi, dan hebben ze helemaal gerestaureerd na de oorlog. Toch jammer voor zo een 17 eeuwse molen maar ook wel goed dat die er terug staat.

  Like

  1. Het is dan ook maar een klein plaatsje hè.. en ik dénk dat er origineel nog wel een spits op die toren getekend was, maar zoals zo vaak is die er niet van gekomen.. vaak door geldgebrek.. óf omdat de grond niet zo stabiel bleek.
   Volgens mij hebben álle molens ooit wel eens in brand gestaan of omver geblazen geworden in een storm.. die dingen staan op open plekken,. goed voor de wind, maar ook vatbaar voor bliksem. Deze is in ieder geval weer mooi teruggebouwd.

   Like

  1. Welnee, die torens krijgen zo vaak bijnamen.. lange Jan, de peperbus, de dikke stomp.. mosterdpot is dan nog origineel hehe.

   Like

Reacties zijn gesloten.