Hoog en droog..

Verder met m’n wandeling in het mooie plaatsje Woudrichem op zaterdagochtend 6 augustus. Die plaatsnaam wordt door de plaatselijke bevolking over het algemeen uitgesproken als Woerkum.. net als men Gorinchem ( de grote ‘neef’ aan de overkant van het water) ook meestal uitspreekt als Gorkum. De naam Woudrichem is zeer waarschijnlijk ontstaan door de combinatie van ‘wald’ en ‘heim’.. wat duidt op een bosrijke omgeving. Een andere uitleg is dat ene Heer Waldrik hier een huis oprichtte aan de oever van de Waal. Feit is dat de naam in de loop der eeuwen verschillende uitvoeringen heeft gekend: ca. 866 – Ualricheshem, ca. 1000 – Walderinghem, 1178 – Waldrichem, 1246 – Wodrigheym, 1476 – Woerchem, 1536 – Worcum, 1724 – Wornichem.. enz.. Nooit geweten dat een naam van een stadje zó kan verschillen, want ik heb nog niet eens álle uitvoeringen opgeschreven hier..!

Maar gelegen op een strategische plek aan het water, werd het dus al snel ingericht als vestingstadje.. en ik wandelde nu op de Rijkswal, wat een met een muur verstevigde vestingwal aan de rivierkant was. Ik schreef gisteren abusievelijk, dat de huizen hier aan de ene kant aan de Hoogstraat stonden en aan hun achterkant aan deze wal en dat ze dan wel hoog moesten zijn. Maar dat klopt niet.. hóóg moeten ze wel zijn, want hun achterkant is wel dus op de hoogte van de veel lager gelegen Hoogstraat, die er hier parallel achter loopt, maar het zijn twéé rijen huizen met maar een hele kleine ruimte ertussen. Dat kun je op het linker fotootje hier goed zien, waar er even géén huis aan de wal staat, daar is de bijkeuken van een huis aan de Hoogstraat tot aan de wal uitgebouwd..

dat is nog es een logbankje met een mooi uitzicht..

(beneden zag ik de veerboot vanuit Gorinchem net aan de halte hier aanleggen. Op de achtergrond zijn de molen en de Grote Kerk van Gorinchem duidelijk herkenbaar)

Bij een kleine steeg zie je pas goed hoe hoog je daar eigenlijk loopt ten opzichte van het centrum van het stadje..

De bewoners hier hebben het wel heel gezellig gemaakt hoor.. het lijkt me dat je daar echt wel leuk woont..

Ik begon nu van lieverlee lichtjes af te dalen naar waar die halte van het veer was.. beneden zag ik een leuk oud wachthuisje staan..

.. en ook daar de enige stadspoort die het stadje nu nog heeft, van de vijf die het ooit rijk was.. de Gevangenpoort uit 1580. Gebouwd, ná 1573 toen een grote stadsbrand het hele plaatsje in de as legde, als waterpoort, als onderdeel van de omwalling. De poort diende in de 19e eeuw als gevangenis, vandaar dat ie nu nog steeds als de Gevangenpoort bekend staat..

(op de noordoosthoek (hier vooraan dus) een uitgekraagde erkertoren)

Ik ging er niet doorheen.. ik liep even naar rechts om van het uitzicht op het water te genieten. Op de coupure hier hingen diverse plaquettes en gevelstenen.. nieuw en oud..

.

Zo’n dukdalf, voorál met een meeuw erop, doet me altijd denken aan het ontwerp dat ik járen geleden eens maakte voor een logo van het buurthuis de Dukdalf in Dordrecht. Die schreven daar toendertijd een wedstrijd voor uit.. en dat logo zou gebruikt worden voor hun briefpapier e.d. Ik tekende precies zo die dukdalf als op het fotootje links.. die paal op drie schuine poten met zo’n meeuw erop.. en ik won..! hahahaa! Omdat mijn vader nog járen bij de Dukdalf kwam om te klaverjassen en biljarten, heb ik dat logootje nog vaak gezien op z’n papieren ervan hahaha!

Alleen: ‘mijn’ meeuw keek om hehe.

Ik liep weer terug door de coupure.. met rechts de visafslag onder andere..

.. en kiekte natúúrlijk die mooie oude poort nog es.. moest alleen effe wachten tot de fietsers, die net van het veer gekomen waren, ook hun fotootjes er gemaakt hadden. Dat ze daarna behoorlijk in het zicht voor anderen ónder die poort hun spulletjes op hun gemakje weer gingen staan inpakken, in plaats van dat even aan de ándere kant van de poort te doen.. tjaaa.. de mens wordt toch steeds egoïstischer hè.. laat die twee wándelende fotografen (er stond ook nog een meneer) maar lekker wachten zeker? tsss..

Over die enorme kogels in die muren heb ik niks kunnen vinden.. of dat echt is of niet. Het zíjn wel metalen ballen in ieder geval.. eentje was namelijk afgebroken en dat was duidelijk roest daaronder. Over het beeldje náást de poort weet ik wel wat te vertellen.. dat stelt Jacoba van Beieren voor. Op een bordje erop staat dat het geschonken werd door Jaap Hartman ( de maker?) in samenwerking met het VVV Woudrichem, aan de gemeente. Jacoba van Beieren was minstens twee keer in Woudrichem.. de eerste keer in 1419.. toen de ‘Zoen van Woudrichem’ werd gesloten.. een verdelingsverdrag tussen Jacoba en haar oom Jan van Beieren, onder bemiddeling door Philips de Goede. En de tweede keer was in 1425, toen ze als vluchtelinge de stad aandeed, nadat ze ontsnapt was uit Gent en via Breda en Woudrichem naar Vianen wist te ontkomen..

Mijn route leidde me achter haar langs weer terug de Rijkswal op..

.. en vanaf hier kreeg ik prachtige uitzichten op de oude schepen in de historische haven.. een stukje van de Stadshaven, dat voor schepen van het Visserijmuseum, dat een stukje verder in het oude Arsenaal gevestigd is, gereserveerd is. Ik vind dat altijd genieten.. het zicht op schepen als er zo’n mooie blauwe lucht met witte wolkjes boven is.. zoals de oude meesters ze konden schilderen in de Gouden Eeuw hè hehe..

Aan de wal ook weer mooie panden hoor..

.

.. met daar aan het einde, op de hoek van weer een nieuw bastion, het huis van ‘Dokter Tinus’.. dat was ooit een tv-serie over een beetje wereldvreemde huisarts (eigenlijk een chirurg die plots niet meer tegen bloed kon hehe), die dus praktijk hield in een (fictief) plaatsje Woerkom en wat hier in Woudrichem opgenomen werd. De eerste keer dat ik hier wandelde was die serie nog op de tv en hing het praktijkbordje van de zogenaamde huisarts nog aan de gevel. Nu niet meer..

Enfin.. ik moet zeggen dat ik nu het uitzicht op die historische schepen wel mooier vond haha..

En nog weer een kanon.. natuurlijk!

In de hoek naar weer een volgend bastion ( dat zijn van die hoekige uitstekende stukken van zo’n vestingwal hè) weer een schattig beeldje.. deze was van een oud-burgemeester van Woudrichem (dat inmiddels geen zelfstandige gemeente meer is hoor, maar onderdeel van Altena) en ook hij had, net als de zalmvisser eerder, een prima uitzicht daar..

( en ook net als de zalmvisser flink wat sporen van vogelstr*nt op zich hehe) Op een gegeven moment moest ik even de graswal verlaten om beneden op het verharde paadje verder te wandelen, aangezien er een hekje was.. voor schaapjes!

.. dit leek me een vast hek.. maar ik zag later ook tijdelijke.. die schapen houden dan ook die hele wal kort het hele jaar rond.

In mijn wandelinfo stond dat ik even later een beer in de vestinggracht zou zien, maar dan zónder monniken erop. Ik zag ‘m eerst niet, tót ik me realiseerde dat het dat stenen ding was waarop met hout een voetpad gemaakt was..

Omdat er net vóór een trap de wal afging, voor de watersporters in de Stadshaven, en ik zag dat je daarna via dat voetpad op de beer weer gemakkelijk terug op de wal kon komen, besloot ik tot een mini-lusje extra.. vond ik leuk hehe..

Nou, wel weer genoeg zo.. morgen verder, weer terug naar de wal en weer es wat dieper het stadje in. Wél grappig in dat verhaaltje over Jacoba van Beieren.. dat ze vanuit Gent vluchtte naar Vianen.. ik wás laatst in Vianen.. en ik zóú vandaag eigenlijk naar Gent. Met m’n zussie die er nog nooit was.. maar die viel van de week keihard op haar knie en dus hebben we dat bezoek aan één van mijn lievelingssteden maar even uitgesteld. Gelukkig heb ik in Woudrichem zóveel foto’s gemaakt, dat ik hier nog wel even door kan bloggen hehe.

.

.

.

.

.

.

28 gedachten over “Hoog en droog..

 1. Hoi Mizzke!
  Knap dat jij dat logo met die meeuw ontworpen hebt! Daar mag je best wel fier op zijn hoor!
  Mooi stadje om te bezoeken met al dat water er rond, zeker op zo’n mooie zonnige dag!
  Groetjes!

  Like

 2. Dat van die plaatsnamen wist ik niet, weer wat geleerd!
  Heerlijk om op dat bankje te zitten.
  Die gevelstenen zijn prachtig, vooral de oude.
  Geweldig die schepen, fotogeniek hoor!
  De oud-burgemeester, kan wel een schoonmaakbeurt gebruiken.

  Like

  1. Ze schijnen allemaal op een pand in één van de straatjes te staan, waar ik nu net niét doorgekomen ben hehe. grappig vind ik dat. Je kunt aan die namen ook wel een beetje de ‘mode’ van de tijd zien.. soms heel lang en ingewikkeld, later juist veel korter en eenvoudiger.. ik vind dat soort dingen interessant.
   Mooie spreuk op die oude steen hè! 😉

   Like

 3. Die gevangenenpoort is prachtig. Wat een gebouw. Al zal het vast geen feest zijn geweest om daarin te zitten een eeuw terug.
  In Goes kun je ook goed het hoogteverschil zien tussen het centrum en de verdedigingswal en bastion. Alleen hebben ze in Goes helaas te veel weggehaald. Zo is de oude gevangenis inclusief verdedigingsmuur aldaar compleet verdwenen.

  Like

  1. Is lang geleden dat ik in Goes was, tijdens die driedaagse wandeltocht die er jaarlijks is..en dan hebben we het centrum alleen maar een beetje geschampt, dus ik kan me er echt maar weinig van herinneren. Maar elk stadje heeft wel iets moois dus ik moet misschien weer eens terug! 😉
   De Gevangenpoort in Bergen-op-Zoom vind ik persoonlijk mooier, maar deze hier in Woudrichem is wel ‘rauwer’.. echt middeleeuws.

   Like

 4. fantastisch plaatsje is dat
  echt gezellig bij het steegje
  bij dat wachthuisje vast ook een mooi zicht

  was het beste hé van dagje uit uit te stellen, met een pijnlijke knie rond lopen is niet aangenaam
  en dan nog in zo’n hitte, hopelijk is je zus snel beter

  Like

  1. Ik was blij er met dat mooie weer lekker weer naartoe te zijn gegaan.. is heerlijk met al dat water rondom. Niet groot.. klein maar fijn. Vanuit het wachthuisje kun je de rivier af kijken.. maar er staat daar wel een grote viskraam een klein beetje in je zicht hehe.

   Ja tuurlijkis dat beter.. ze wilde eigenlijk gewoon gaan, maar wat als je een half uurtje gelopen hebt daar en het lukt toch niet..? moet je nog terug naar de auto zien te komen en ben je ruim anderhalf uur heen en ook weer terug komen rijden voor niks! Ben gisteren even op koffievisite gegaan en die knie is bont en blauw met een dikke bloederige korst erop.. het ging al beter, maar ze zat er dan nu toch nog maar mee omhoog. 🙂
   Als het zo warm is, moet je op je best zijn.. en dan is het nóg zwaar.
   We hebben al een nieuwe datum geprikt.. in de nazomer hehe.

   Like

 5. Hoog en droog, nou zeker, de kades zijn hoog en de rivieren staan bijna droog.
  Wat een geschiedenis is er in het stadje te vinden.
  Dat logbankje vind ik wel heel aantrekkelijk, wat is er veel bloei te zien.
  Het oud wachthuisje is zeker leuk, ik mis de oudjes op het mopperbankje.
  Een mooie foto heb je van de meeuw gemaakt.
  Jacoba van Beieren ook nog op de lagere school gehad. Hans

  Like

  1. Haha ja precies.. je zag aan die rivieren daar wel heel veel zandstrandjes! 😉
   Het logbankje líjkt er beter te staan dan het eigenlijk deed.. als je erop zat keek je tegen de vestingmuur aan..! hahahaa!
   De mopperaars waren net opgestaan.. de veerboot legde aan hè.. ze moesten mee..! 🙂
   Heb jij Jacoba op de lagere school al gehad..? dan was je er vroeg bij.. en vond ze het goed? 😛

   Like

 6. Heerlijk om Woudrichem weer eens te zien. Ik zie nu zelfs meer dan toen wij er waren. Maar jij neemt ook altijd zo veel foto’s en geef ook altijd zoveel info. Leuk hoor!

  Like

  1. Veel foto’s wel.. veel info valt wel mee hoor.. alleen wat ik gemakkelijk kan vinden en wat niet té veel uitwijd! 😉

   Like

 7. Die kanonskogels zijn wel grote bollen die met een hoge snelheid daar ingeslagen zijn. Vroeger zullen die niet met explosieven gevuld zijn en in zo een sterke muur zullen die gewoon blijven steken.

  Like

  1. Was maar een simpel tekeningetje hoor.. ben echt geen kunstenaar hehe. Als peuterleidster was het handig dat je een klein beetje kon tekenen.. gewoon, dat het herkenbaar is. 😉
   ’t Was maar een ochtend Lies.. niet eens een hele dag..! 🙂

   Geliked door 1 persoon

 8. ‘Uitgekraagde erkertoren’… ik leer hier van alles aan bouwkundige termen! Wat is dat wonderlijk, die hoogteverschillen tussen die straten en huizen. Doet on-Nederlands aan. Maar de luchten zijn zonder twijfel Hollands… prachtig! Leuk die dukdalf met meeuw! En dat je dat als logo tekende!

  Like

  1. Hahaaha.. die wist ik ook niet uit mezelf hoor.. die uitgekraagde erkertoren, maar vond het wel een mooi begrip. 😉 En het is ook wel duiidelijk wat het is he, op de foto.
   Er loopt dus echt een flink hoge wal helemaal om het stadje.. eigenlijk hebben meer vestingstadjes dat, maar meestal is er aan die wal niet gebouwd.
   Heb nog zitten zoeken of ik ‘m kon vinden.. want heb zelf natuurlijk ook wel een brief met dat logo bewaard. Maar nee.. kon het niet meteen vinden.

   Like

 9. Schitterende log! Prachtige foto’s. Heerlijk die veerboot, de klimmende hortensia’s, geen idee dat die bestonden, mooie luchten. Zalig genoten van alles!

  Like

  1. Het was dan ook een schitterende ochtend in een prachtig stadje.. kan je niet anders dan mooie foto’s maken! 😉
   Klimhortensia’s? ja ja, die bestaan hoor.. heb er zelf ook één in de tuin gehad.. die doen het ook goed in de schaduw, dus als je eens een donkere schutting mooi wilt laten begroeien..! 😉

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.