(bijna) Té veel te zien..!

Nou.. de aanloop vanaf de parkeerplaats had ik nu gehad.. door de coupure in de vestingwal wandelde ik nu, zaterdagochtend 6 augustus, het plaatsje Woudrichem zélf in. Om meteen al op een bijzonder gebouw te stuiten.. want pal na die coupure stond rechts de voormalige kazerne.. uit 1854. Deze kazerne is in de tijd, dat Woudrichem deel uitmaakte van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, gebouwd.. net als overigens het in dezelfde stijl gebouwde Arsenaal uit 1851, dat een stukje vérder naar het westen onderaan de wal staat. Een arsenaal herbergt het wapentuig, een kazerne de manschappen die nodig zijn in geval van een aanval op de stad. Tegenwoordig is er (in beide) horeca in gevestigd..

(ik ben bang dat die tekst door niemand te lezen is zo hehe.. dus ik schrijf ‘m hierbij:

1356 – 2006
650 jaar stadsrechten
~

Wat leert een stad van haar rechten?
Voor iedere burger de vrijheid bevechten
in tijden van vrede en in tijden van kwaad
voor recht op vrijheid is het nimmer te laat.

Elke strijd is met woorden te beslechten,
met eigen taal en tekens – metterdaad.

In een tijd waarin alles opnieuw geschiedt
gebiedt het hoogste en zuiverste lied
dat mens van zijn leven als kunstwerk geniet.

Simon Vinkenoog, september 2006 )

~

Mijn route leidde me dit straatje rechtdoor verder in.. best een gezellig straatje.. met veel bankjes voor de deur.. maar helaas ook veel ‘blik’. Ik zag ook meteen al een huis met een naam erop.. daar kan ik nooit aan voorbij, zéker niet als het zo’n vreemde naam is (‘Solglytt’.. geen flauw idee wat dat betekent, iets Noors vermoed ik hehe). Verderop ontwaarde ik nog een kerkje..

Ernaast was een kleine begraafplaats.. met diverse kleuren rozen om de boel te verfraaien.. maar die groeiden liever buiten het hek haha.. het was er dan ook wel een beetje kaal tussen de oude zerken..

Het kerkje was de Johannes Nepomukkerk, een katholieke parochiekerk uit 1838. Tevens een waterstaatkerk.. die kerkgebouwen werden tussen 1825 en 1875 onder toezicht van ingenieurs van Rijkswaterstaat gebouwd, veelal met financiële steun van de landelijke overheid. In dit geval had een kleine groep Woudrichemse katholieken aan koning Willem I toestemming gevraagd voor de oprichting van de kerk en de te benoemen pastoor een jaarlijks traktement te geven. Op 1 juni 1836 beschikte de koning gunstig. In 1837 had de parochie genoeg geld bij elkaar verzameld om met de bouw te beginnen, die in 1838 dus gereed kwam.. een zaalkerk in neoclassicistische stijl. Het heeft een achthoekig torentje en in de voorgevel zuilen en een groot beeld van priester en martelaar Johannes Nepomucenus..

Ik wandelde het straatje ( de Vissersdijk was dat, al zag je niet echt dat het een dijk was) rustig verder af en kiekte alles wat ik er verder nog maar de moeite van een fotootje waard vond hehe..

.
.

(prachtige diplodenia.. ik heb er in de tuin ook eentje staan, maar deze was dus meerkleurig.. en véél groter..!)

Aan het einde van de straat kwam ik op de Kerkstraat uit.. hier ook nog indrukwekkende gebouwen.. maar mijn aandacht ging voorál uit naar die leuke ANWB-wegwijzer hehe..

een wapen in het bovenlicht

Naar rechts afgeslagen wandelde ik ook deze straat weer verder af.. aan één van de panden daar vond ik de raampartij al mooi door de vorm, maar men had er ook nog eens prachtige glas-in-lood ramen voor gehangen.. wellicht van eigen makelij, ik vond het echt mooi. Er tegenover een huis met ‘ouderwetse’ glas-in-lood raampjes.. ook altijd de moeite..

.

En toen kwam ik bij de kruising met de Hoogstraat aan, dat is wel de mooiste straat van het hele plaatsje. Vanaf deze kruising rechtdoor kijkend, zie je echter nog een ándere bezienswaardigheid staan.. de Water- of Gevangenenpoort.. ik zal er uitgebreider over vertellen als ik er dichter langs kom later..

Naar links zie je vanaf hier ook nog hele mooie oude panden staan met trapgevels.. en zelfs nog een oude gevelreclameschildering ( ‘Van Wijk Brood Beschuit Kleingoed Bakkerij’)

Maar naar rechts.. daar gaat het pas echt goed los.. met prachtige oude panden uit de 16e, 17e en 18e eeuw.. sommige met zogeheten Dordtse gevels.. met heel wat gevelstenen, de meeste goed bewaard gebleven. Met prachtige deuren en bovenlichten.. met een oud poortje, met teksten op de dakgoten. Met een oude stadspomp om te beginnen en het oude stadhuis om mee te eindigen. Die laatste krijgt aparte fotootjes.. van de rest maakte ik twee collages, zodat ik er zoveel mogelijk van kan laten zien..

.

Wat ik wél weer zoveel mogelijk van de foto’s heb proberen te houden waren de vele geparkeerde auto’s.. grr.. ik vind dat echt zonde, zóveel als er daar stonden. Kon me dat van de eerste keer dat ik hier was, in 2015, helemaal niet meer herinneren..! Nou ja.. iedereen wil graag z’n eigen auto voor de deur hebben staan hè.. of je nou in een saaie stadswijk woont of in zo’n mooi oud vestingstadje.. het zij zo. Het oude stadhuis — niet meer als zodanig in gebruik, het is nu een restaurant — was lastig te kieken, omdat de zon er pal boven stond. Maar hé.. je hoort mij niet klagen over dat heerlijke zonnetje hoor hahaha..

Het was voorheen dus het gemeentehuis van Woudrichem, het werd gebouwd in 1592 (staat nog op de voorgevel) met een zadeldak tussen twee trapgevels. Bovenaan de bordes-trap staan twee leeuwenbeeldjes met het wapen van de stad op hun schild. In 1957 werd het geheel grondig gerenoveerd..

Ik wandelde langs de zijkant verder.. aan de andere kant van de straat nog een drietal huizen die me nieuwer leken dan de meeste huizen aan deze straat..

.. maar ze waren in ieder geval wel in de juiste stijl gebouwd dan.

En toen stapte ik op de fiets..

.. hahahaha! Nee hoor.. ik wandelde gewoon verder.. voor het eerst ging ik nu de vestingwal op, de Rijkswal geheten..

Volgens de routeomschrijving moest ik nu rechts, óver de Afgedamde Maas heen, slot Loevestein in de verte kunnen zien staan. Nou.. had in Vianen met een paar eeuwen gemist dat ik er twee kastelen zou hebben kunnen zien, ik wilde dat slot daar in de buurt van Woudrichem dan nu weleens zien hoor hehe..

Moest er wel enórm voor inzoomen.. en dan stonden er nog bomen voor ook..

Hmm.. niet zo’n succes hoor.. jammer. Maar ik wandelde dan maar verder over die wal.. en stuitte algauw op het obligate kanon hehe. Op de meeste vestingwallen en stadsmuren zie je die wel.. het brengt de boel lekker in de sfeer hè hehe..

Het stond gericht op de rivier ( áchter de Afgedamde Maas is dat hier rechts de Waal.. naar links de Boven-Merwede), waar net een schip langs voer.. niet zo toevallig hoor, want er voeren doorlópend flinke schepen voorbij daar hehe! En verderop zag ik het veer van Gorinchem naar Woudrichem net aan komen varen hè (fotootje rechtsonder).

Wat ik nog meer zag? een mooi beeldje hier op de wal.. een zalmvisser.. wel een héle andere dan die ik op de vestingwal van Gorinchem zag, maar ook een mooitje.. en hij had een goed uitzicht op de stadstoegang daar..

Je ziet boven die inzet van het infobordje de muur, die ondertussen langs de Rijkswal liep.. hier aan de voorkant van de stad zal die wal wel verstevigd hebben moeten zijn hè. De huizen aan de andere kant van het walpad moesten wel hoog zijn.. hun achterpui staat op de hoogte van die Hoogstraat waar ik eerder doorgelopen was.. en dat was een heel stuk lager dan deze wal waar ik nú liep. Had de vorige keer (in 2015) op een overdekt terrasje aan die Hoogstraat wat gegeten tussen de middag en was toen via het huis erachter, na naar de wc te zijn geweest, boven op die wal uitgekomen.. best typisch. Dit eerste huis waar ik langskwam, was dat niet (want dat terras was bij een stoffenhandeltje!).. dit zag er gewoon heel erg fleurig uit (let ook op dat poepschepje haha heel handig voor algemeen gebruik)..

Nou.. het ging nu de kant op van die stadspoort die ik al van de achterkant zag.. daarmee ga ik in een volgend postje verder.. nog genoeg te zien!

.

.

.

.

21 gedachten over “(bijna) Té veel te zien..!

 1. (bijna) Té veel te zien..! gewoon nog een logje.
  De Nieuwe Hollandse Waterlinie die heeft zijn sporen aan bouwwerken wel achter gelaten.
  Mooi kerkje, zou zo Luthers kunnen zijn.
  De foto met de twee groene poorten vind ik wel mooi.
  Wat is de omgeving netjes verzorgt en schoon.
  Dat poepschepje vind ik prachtig, wordt zo te zien ook gebruikt. Hans

  Like

  1. Haha.. nou er komen er zéker nog hoor.. logjes! 😉
   Ja, die twee poorten.. en dan dat schepen’schilderij’ op een metalen plaat.. daar hingen er meerdere van in die straat.. vond dat ook wel wat hebben.
   Dát wel.. veel geparkeerd blik helaas, maar wél héél weinig zwerfvuil.. gelukkig!
   Ja, dat leek wel zo te zijn ja.. dat het gebruikt werd.. ik zag ook nergens poep liggen.

   Like

 2. Met zo’n kanon heb je direct de juiste sfeer. Wel eerst goed mikken.
  Simon Vinkenoog kon het mooi verwoorden.
  Een leuke omgeving om rond te kuieren.

  Like

 3. Ik zie nu wat meer van het stadje als toen ik er was maar ik wandelde er ook zomaar een beetje rond. Wel heb ik er op een avond in het oude stadhuis gegeten (hadden we ook kado gekregen) Het eten was er lekker en het was er erg sfeervol.
  . .

  Like

  1. Met een routetje van internet zie je inderdaad meestal meer.. of weet je waar je naar moet kijken. Ik doe dat wel het liefste hoor. Ga met vriendlief op winterse zondagen ook weleens zomaar op de bonnefooi naar een plaatsje waar ik nooit eerder was en zie dan achteraf op internet dat ik veel moois gemist heb.
   Vind het zo grappig dat ze die naam van dat restaurant zo ingewikkeld schrijven haha! Maar jij hebt er mooie herinneringen aan hè..! 🙂

   Like

 4. Solglytt is Noors en betekent: zonneschijn. Niet dat ik Noors spreek, hoor, maar je hebt Google translate. 🙂 Die diplodenia lijkt wel nep, die kleuren zo fel! Maar die rozenfoto is geweldig mooi! Mooie indruk van het stadje! Tegen de zon in fotograferen levert soms mooie plaatjes op, is mijn ervaring. Dus ik let er minder op.

  Like

  1. Haha.. ah ja.. ik héb gegoogeld.. maar niet op translate.. stom.
   Dat kwam omdat de zon er zo fel op scheen op die plant.. was echt een echte.
   Met m’n huidige cameraatje levert het vaak alleen maar zonnevlekken op, tegen de zon in of schuin er tegenin. Óf dus het beeldje in het donker. 😉

   Geliked door 1 persoon

 5. Als zelfs de bloemen proberen te ontsnappen van de begraafplaats dan ben ik toch benieuwd wat zich daar ‘s-nachts afspeelt 😆
  Mooi stuk van je wandelroute weer. Dat gedicht zo de wereld rond moeten. Of het helpt weet ik niet, maar het zou op heel wat plekken mensen aan kunnen zetten tot nadenken waar ze mee bezig zijn.
  Op naar de watertoren 😛

  Like

  1. Haha ja hè.. je weet het niet.. dansende zerken en zo misschien wel..! 🙂
   Vond het ook een goeie tekst van Vinkenoog.. daarom kreeg ie wat extra ruimte.
   Waterpóórt.. is wat anders dan een watertoren. 😛

   Geliked door 1 persoon

    1. Maakt toch niet uit man.. maar ik zou niet willen dat je je op een watertoren zat te verheugen en dat ie dan niet komt..! 😉

     Like

Reacties zijn gesloten.