Het aanloopje naar het ommetje..

Tjaaa.. waren het de vorige keer twee natuurwandelingen achter elkaar hier op het blog, nú volgt na die uitgebreide postjes over Vianen dus alwéér een stadswandelingetje! Het was de zondag ná Vianen, de 31e juli, hier de hele dag een beetje druilerig weer en ik had geen zin om dan foto’s te gaan lopen maken tijdens Jaxons uitlaatbeurtje. Maar ik ben gisteren, de 6e augustus, wél weer lekker in m’n uppie op wandel geweest. Ik besloot om Woudrichem weer eens met een bezoekje te vereren. Dit kleine vestingstadje, dat samen met het veel grotere Gorinchem (waar ik eerder al was), slot Loevestein en Fort Vuren een vestingdriehoek vormt, zag ik al eens jaren geleden, in maart 2015, toen ik het tegelijk met Gorinchem voor het eerst bezocht. Van Gorinchem voer ik toen met het veer over naar hier, maar nu reed ik er met de auto meteen heen. Had op internet een leuke wandelroute gevonden.. het Waterlinie-ommetje Woudrichem..

.. en die startte op de parkeerplaats aan de Schapendam.. nou, dat trok mij als Dordtse schapekop wel natuurlijk hahahahaha!

Ik reed er zonder problemen naartoe en op de P was nog veel ruimte. dus ik koos een mooi plekje in de schaduw uit. En toen op pad, die Schapendam op.. mét meteen uitzicht op een grote beer (=muur met schuine spits toelopende bovenkant) mét monnik (=stenen paal) in de vestinggracht..

.. en ja.. aan de andere kant van de gracht ook nog een molen en een stompe kerktoren daar pal achter.. maar daar zou ik later nog veel dichterbij langs gaan komen. Het gaf wel een mooi plaatje, die molen daar boven die gracht uittorenend. Aan de andere kant kwam ná de P het kleine jachthaventje eráchter ook wat beter in zicht..

.. en meteen al in infobord.. over die vestingdriehoek, die vooral een toeristische functie heeft nu en gaat over de veerdiensten die tussen deze locaties opgezet zijn. Maar er stond ook info op over de Hollandse Waterlinie.. ‘wat een militaire verdedigingslinie was tussen de Zuiderzee en de Biesbosch. Je had een Oude.. die in 1672 werd aangelegd ten westen van Utrecht om te voorkomen dat de Franse troepen Holland zouden veroveren. Om ook Utrecht zélf te beschermen werd de linie in 1871 opgeschoven oostelijk van deze stad, zo is de Níéuwe Hollandse Waterlinie ontstaan. Door aaneengesloten polders onder water te zetten, te diep om makkelijk doorheen te waden en te ondiep om in te kunnen varen, ontstond een kilometersbrede waterbarrière. Op de kwetsbare punten, zoals bij dijken en rivieren, werden forten en andere verdedigingswerken gebouwd om de doorgang te verhinderen en de sluizen te beschermen. Met de komst van het vliegtuig verloor de linie natuurlijk haar verdedigingsfunctie.. nu is het een lint vol historie, natuur, cultuur, educatie en ontspanning met prachtig gerestaureerde forten, kastelen en vestingsteden.’

Links onderaan het bord stond dan ook mijn wandelingetje van vandaag.. niet zó groot, maar ik wist van die vorige keer al, dat er genoeg te zien zou zijn voor een leuke wandelochtend.
Enfin.. ik wandelde richting de toegang tot de vesting en ondertussen verdeelde ik m’n aandacht over links ( het uitzicht over die gracht) en rechts (de bootjes in de haven) hehe.. allebei de moeite..

.

(sinds Dordt-in-Stoom afgelopen juni herken ik een zalmvissersvloot als ik die zie.. die bootjes met die bruine zeiltjes hè)

(zaterdag-wasdag voor die schippers daar duidelijk hehe)

Het haventje kwam uit in een riviertje.. de Afgedamde Maas..

Ik ging op weg naar het ravelijn, waarover de weg loopt die de stad met de Schapendam verbindt.. er net voor lag een pannenkoekenboot. Je kon goed zien dat het water ook hier erg laag staat, want de boot lag voor een deel in de modder in plaats van op het water..

Ook vanaf dat ravelijn weer naar beide zijden mooie uitzichten.. nog steeds op de bastions aan de andere kant van de gracht, inclusief die molen.. en aan de andere kant nu weer een volgend haventje.. óók weer met een hele rij vissersbootjes..

De schaapjes houden hier de gehele wallen kort, je komt ze overal op die graswallen tegen. De molen heet trouwens ‘Nooit Gedacht’.. origineel gebouwd in of rond 1662, maar waarschijnlijk stond er daarvóór ook al een molen op deze plek. In 1995 is ie grondig gerestaureerd en sindsdien weer volop in bedrijf.
Een ravelijn is een eilandje in de vestinggracht hè.. dus ik moest nog een brug over om in de stad te kunnen komen. Daar was hier ook weer zo’n coupure, zoals ik eerder al in Gorinchem en Vianen ook zag.. op dit soort plekken kan men nog steeds de stad afsluiten.. bij heel hoog water bijvoorbeeld..

Prachtige plaatjes toch hè! Hier zie je die beer met monnik ook weer goed.. maar ook: een zwarte zwaan? Ik zag er daar eerder al eentje van.. er waren er een stuk of drie daar in de gracht. Maar ik vond ze er een beetje onnatuurlijk uitzien.. ze bleven maar zo met dat koppie omhoog ronddrijven. Ik vermoedde dat het geen echte waren.. al deed me dat wel aan het verhaal van Noortje denken.. die vertelde op haar blog laatst, dat ze een ooievaar op een wiel gezien had, waarvan zij en haar schoonzusje allebei dachten dat het een namaak was, omdat ie steeds dezelfde beweging maakte. Toen ze het aan iemand vroegen, kon die hen uit de droom helpen.. het was tóch een echte ooievaar! haha! Dus ik was op m’n hoede, wilde geen flater slaan.. en zoomde eens heel erg in, toen ik een foto maakte. Kon het toen nóg niet echt zien, maar thuis op de pc wel.. er is duidelijk te zien dat er tussen de hals van het beest en het lijf een gleufje zit hahaha! namaak dus..

Vond het toch wel wat hebben, die zwanen.. en er zwom nog wel wat echts rond ook daar hoor.. ik zag meerkoeten en futen. Weet ondertussen wel waaróm ze die namaak zwanen er uitgezet hebben.. het was een experiment van hengelsportverenigingen her en der in het land.. om aalscholvers, die nogal veelvraten zijn wat vis betreft, af te weren. Het leek te lukken.. al werkte het op winderige dagen (als de zwanen meer bewogen op het water) beter dan op windluwe. En de aalscholvers waren ook algauw gewend aan die zwanen. ‘Truuk een beetje misluuk’ dus haha, maar goed.. liever namaak-zwanen zonder nut dan zwerfvuil in zo’n gracht hè! 😉

Vlak voor de coupure ging nog een wandelpaadje naar rechts, onderlangs de vestingwal.. die ging richting de opstapplaats van het voetveer.. die vaart naar de overkant van de Afgedamde Maas.. daar staat een eindje verder dus slot Loevestein. Maar ik ging nu rechtdoor de stad in.. dit hele postje was dus nog maar het aanloopje van deze wandelroute hehe. In een volgend postje ga ik verder bij punt 2 op het kaartje.. dat is de vroegere kazerne, uit 1854. Er komt nog heel wat.. maakte weer veel te veel foto’s hahaha! Maar ja.. zulk mooi wandelweer hè.. dan blíjf je toch kieken..? 😉

.

.

.

.

33 gedachten over “Het aanloopje naar het ommetje..

 1. Hier zie ik nog genoeg aalscholvers vliegen als ik aan de wandel ben. Ik vind wel dat ze meestal vrij chagrijnig kijken, maar ja ze hebben hun eigen uiterlijk niet mogen uitzoeken natuurlijk. Nu zijn er ook zwanen al zijn die hier meestal wel wit al heb ik wel eens zwarte zwanen gezien al weet ik niet meer waar dat was. Dat doet me gelijk denken aan dat kinderliedje van ‘Witte zwanen zwarte zwanen wie wil er mee naar Engeland varen ‘

  Like

  1. De enige plek waar ik ooit (echte! 🙂 ) zwarte zwanen heb gezien is in het Merwesteinpark in Dordrecht.. ooit zelfs nog met jonkies ook.. erg leuk. Maar je ziet ze niet veel nee.. witte daarentegen.. massa’s tegenwoordig hè. 🙂

   Like

 2. Ik ben geen visser (niet beroepsmatig iig, en nu met al dat PFAS in het water helemaal niet meer) maar hier wordt op zaterdag gewassen, en ik ben verantwoordelijk voor de was 😛 Afijn, gelijk die molen in beeld aan het begin is een feest toch!? En je sluit er ook nog mee af ook.
  Die aalscholvers moeten toch ook hun eten ergens vandaan halen. Straks zijn ze er niet meer en dan vragen de mensen zich af hoe dat nu weer kon gebeuren 😆

  Like

  1. Ik was ook meestal op zaterdag.. maar kan ook weleens een andere dag worden.. ben niet zo van de vaste dagen, maar meer van zoals het uitkomt hehe.. ik ben dan ook een huisvrouw van likmevessie. 🙂
   Ja, meteen die molen te zien staan is al een feest op zich.. en toen moest de wandeling feitelijk nog beginnen hehe.
   Ik vind het wel leuk om aalscholvers wat dichter of zelf in een stad te zien.. vind het mooie vogels. Maar ik snap wel dat die sportvissers hun hobby ook willen blijven uitoefenen en als er geen vis meer is (en die zetten die verenigingen vaak zelf voor een hoop geld uit in dat soort viswateren), dan houdt dat op natuurlijk. Die aalscholvers hebben daar een paar rivieren in de buurt waar ze volgens mij hun buikje ook wel rond kunnen vreten.. maar in zo’n gracht is het natuurlijk veeeel makkelijker hehe.. die beesten raken verwend. 😉

   Like

 3. Leuk dat je me Woudrichem laat zien. Ik bezocht het in 2018 n.a.v. wat ik er toen van gezien had toen jij er eens over gepost had. Wij hadden omdat wij 25 jaar getrouwd waren een verblijf in een B & B in Nieuwendijk cadeau gekregen.
  Grappig dat je er niet zeker van was of die zwarte zwaan wel echt was en je het thuis pas echt kon zien. Wij konden het direct vragen van die ooievaar.

  Like

  1. Is ook alweer een poosje geleden dan.. de jaren gaan snel hè. Maar je hebt er dan vast hele mooie herinneringen aan.
   Nee, ik wist het echt niet zeker.. al had ik echt wel het vermoeden.. ze bleven wel héél lang in diezelfde houding. dat zie je bij echte zwanen niet. 🙂

   Like

 4. Hoi Mizzke!
  Die zwarte zwaan had je bijna liggen hé, maar hij ziet er wel héél echt uit! Ik had je willen zien staan om te zien of het een echte was. Hahahaha! Maar wees gerust, ik zou daar hetzelfde gestaan hebben! 😜
  Groetjes!

  Like

 5. Parkeerplaats aan de Schapendam, je bent gelijk in de stemming.
  Mooie foto van de molen bij de stadsmuur.
  Haha, daar was Laatst een vissertje loos en geen meisje. Hans

  Like

  1. Dat is een heel ander liedje hè.. je kent dat van het loze vissertje toch wel?

   ‘Des winters als het regent
   dan zijn de paadjes diep, ja diep
   dan komt dat loose visschertje
   al visschen inne dat riet
   met zijne rijfstock, met zijne strijckstock
   met zijne lapsack, met zijne knapzack
   met zijne leere, van diredomdeere
   met zijne leere leersjes aan’ 😉

   Like

 6. Ik heb het al eens eerder geschreven in een reactie denk ik, maar ik ben altijd onder de indruk van molens. Daar sta ik graag even bij stil en indien mogelijk bezoek ik ze. De foto’s hierboven van die molens zijn heel mooi.
  De andere foto’s natuurlijk ook, maar het zijn de molens die me bijblijven.
  Die zwarte zwaan zou ik voor echt aanzien hebben hoor. Zo’n vogelkenner ben ik nu eenmaal. 🙂

  Like

  1. Ja, dat weet ik nog wel dat je dat schreef.. ik vind molens óók nog altijd intrigerend, hoeveel ik er ook zie.. iémand moet ooit op dat idee gekomen zijn.. toch speciale bouwsels hè.

   Geliked door 1 persoon

  1. Ik zal je eerlijk zeggen dat ik heb staan zwaaien om te zien of ie reageerde hahaha.. wél eerst effe gekeken of er niemand aankwam natuurlijk hahahaha!

   Like

 7. Hollandse Waterlinie en de Nieuwe Hollandse Waterlinie .. daarom dus Mizzd

  en een molen die deel uit maakt van de vestigingen, dacht ik toch

  knappe foto bij ideale omstandigheden

  prettige avond

  Like

  1. Niet altijd.. maar die molens stonden wél met voorbedachte rade óp de wal, omdat ze daar veel wind konden vangen hè!
   Sómmige molens hielpen natuurlijk wel bij het weer droogmalen van die expres ondergelopen polders.

   Like

 8. Je molenfoto’s zijn prachtig
  Je blijft daar toch op kijken hé, waarom zou dat zo’n aantrek hebben
  Ik denk dat zoals jij veel foto’s neemt je in de Verbeke foundation waar ik was jij daar een hele week nodig hebt 😊

  Like

 9. Die molen staat er prachtig op daar zo aan het water. die namaak zwanen begrijp ik toch niet zo. zou dat echt een doel hebben of hebben ze die er zo maar op gezet. eerst dacht ik nog dat het diende om in de winter stukken ijsvrij te houden. je ziet dat soms op zo een kleine vijvertjes maar dit is toch iets heel anders.

  Like

  1. Ik schreef dat al hè, waar dat voor was.. om aalscholvers te weren. Door sportvisverenigingen gedaan die steeds minder vis in hun watertjes konden vangen.. die vogels vreten nogal veel vis.. die hele grachten leeg blijkbaar. Is net zoiets als die vliegers in de vorm van een roofvogel die je tegenwoordig vaak op daken van kantoren of bij parkeerplaatsen ziet.. aan een touwtje aan een soort van flexibel stokje vliegt dat dan op de wind rond en dat schrikt dan duiven af.

   Like

Reacties zijn gesloten.