En dan nog even buitenom..!

Waar waren we gebleven?.. op m’n wandeling door Vianen.. een klein vestingstadje, dat tegenwoordig onderdeel is van de gemeente Vijfheerenlanden. Oh ja.. ik was op weg naar het Hofplein volgens m’n routeboekje.. en áls ik al visioenen had van klaterend water, als op het gelijknamige plein hier in het centrum van Rotterdam, met de bekende fontein, die bij gewonnen nationale voetbaltoernooien oranje water spuit hehe..

.. dan kwam ik hier in Vianen bedrogen uit, want het Hofplein bestond daar uit een soort van vierkante gemeenschappelijke tuin met een rijtje huisjes erlangs..

Geheel wat anders dus.. echter de geschiedenis maakt dit stukje van Vianen weer interessant, want hier stond dus ooit het ándere kasteel van de twee waar ik eerder al over schreef.. dat kasteel Batestein. Na het stichten van de stad werd het Kasteel op de Bol (dat ene dus, waar die fundamenten van onder dat grasveld verstopt lagen) verlaten en gaan de Heren van Vianen in kasteel Batestein wonen. Gijsbrecht van Vianen (1352-1391) is de bouwer van het kasteel. Zijn vrouw heette Beatrix (Beate) wat mogelijk de naam van het kasteel verklaart. In de 17e eeuw is het Johan Wolfert van Brederode die het kasteel tot een fraai geheel uitbouwt. Maar aan het einde van die eeuw werd een deel al door een flinke brand verwoest en in de 19e eeuw werd de rest vrijwel geheel afgebroken.

Schuin aan de overkant van het Hofplein wandelde ik dan onder die watertoren door die ik eerder uit de verte al zag staan. Hij staat op de plek van de ‘Simpeltoren’, de vroegere verdedigingstoren van kasteel Batestein. In 1894 werd de eerste aanvraag voor een waterleiding gedaan… men wilde destijds de Lekpoort als watertoren gaan gebruiken. In 1909 viel het besluit voor de aanleg van de waterleiding, waarbij werd besloten een geheel niéuwe toren te bouwen. Het mocht de eerste constructie worden die volledig bestond uit gewapend beton. De bouw werd uitgevoerd door de firma Waning & Co, dat nog steeds bestaat, onder de naam Waco. Net voorbij de watertoren zag ik dan nog iets interessants staan..

.. een oude tekening van dat kasteel! Zo kon ik me er wat beter een voorstelling van maken.. het was echt gróót. Het besloeg deze hele hoek van de stad.. maar ja.. weinig meer van te zien dus..

Later zou ik echter over die dijk daar achteraan op de foto wandelen en dáár kreeg ik toch een béétje een indruk.. ik ga dat nog laten zien natuurlijk.

Ik wandelde verder.. en zag eerst nóg weer een Oranjelinde.. eerder die ochtend, op die graskant bij de stadsmuur, had ik een vrij jonge gezien, uit 1988, van toen Beatrix 50 jaar geworden was. Bij dat soort hoogtijdagen van de Oranjes worden deze lindes vaak geplant. Déze was een stuk ouder.. 90 jaar ouder om precies te zijn, want hij was ter gelegenheid van de troonsbestijging van koningin Wilhelmina in 1898 geplant. Wilhelmina was toen eigenlijk al 8 jaar koningin (sinds haar vader overleden was), maar moest éérst 18 jaar worden om daadwerkelijk op de troon te mogen gaan zitten.. tijdens die 8 jaar was haar moeder Emma regentes van NL..

Hierna kwam ik langs iets wat van het grote kasteel was overgebleven.. een pompje, uit 1618..

.. heb het van alle kanten gefotografeerd, want het was aan alle kanten ook anders. De twee figuren erop moeten de waardinnen Fy en Jana voorstellen, die verantwoordelijk zouden zijn voor de naam van de stad.. Vianen dus.
Nu ging het af op nog een belangrijker overblijfsel van het kasteel.. de Hofpoort namelijk..

.

Een zeventiende eeuwse uitgang, die de verbinding vormde met het Viaanse Bos.. naar Ameliastein dus.. waar die zonnewijzer aan de Lijnbaan vandaan kwam.

De verschillende segmenten van de aansluitende muur hingen schots en scheef, als een wankel kamerscherm.. moest ik wel een beetje om lachen. Maar als je je realiseert hoe lang dit hier al staat.. ach, ja.. dan mág het wel een beetje ongelijk staan hè hahaha..

.

Ik was nu de stad dus uit.. en het bleek dat ik hier vandaan een stukje van de Ringdijk (waarover ik eerder op het stadje aan was komen rijden) moest gaan bewandelen..

Een rustige weg.. met verre uitzichten, maar ook de gelegenheid voor mij om eens even wat dóór te gaan stappen, want ik was danig aan de slenter geweest hehe.. en dat had aardig wat tijd opgeslokt. Niet dat ik haast had.. en ik hoefde die dag alleen ’s avonds laat nog maar weg.. die Abraham bij kleine broer voor de deur gaan zetten hè hahaha! Dus het was niet erg, maar voor m’n voeten en knieën is een beetje doorlopen toch altijd wel beter.

Waar die dijk een bocht naar rechts maakt, zag ik dus beneden iets typisch in het hoge gras gemaaid..

.. ik heb daar verder geen info over, maar ik neem dus aan dat dit de contouren van de buitenmuur van kasteel Batestein zijn.. denken jullie ook niet? Zo zie je wat een immense oppervlakte dat kasteel in beslag nam..!
De skyline van Vianen heeft dan wat minder hoogbouw dan dat van Rotterdam, zoals ik op het Eiland van Brienenoord zag hehe, maar mag er ook best wezen hoor..

Enfin.. ik wandelde lekker door over die dijk.. het was heerlijk weer hè.. met nauwelijks wind ook.. en algauw liep ik de stad dan weer in.. en nog vrolijk ook 😉 ..

Feitelijk zat m’n wandeling er nu op.. maar ik plakte er nog een stukje aan. Die weg, die ik min of meer verkeerd gereden was op zoek naar de TOP-parkeerplaats.. die liep ik nog even op en neer af.. ik had gezien dat die mooie uitzichten gaf op een soort van natuurgebied en wilde weleens weten wat dat was. Maar aan het begin was deze straat nog bebouwd hoor.. en daar kiekte ik ook al dingetjes..

En toen weer zo’n ‘coupure’.. net als verderop vlak voor de Lekpoort hè, die in het verlengde staat van deze weg..

Het natuurgebied bleek ‘Pontwaard’ te heten.. en was een overstromingsgebied voor de rivier.. bij hoog water kon het water daar zonder problemen heen, zodat de stad droog bleef. Nu niet bepaald hard nodig hehe.. maar zonder water was het een mooi gebiedje om een groene wandeling te maken.. ik zag er veel honden lekker los uitgelaten worden.. een paar waren heerlijk aan het spetteren in het water. De (nieuwe) witte brug over de aftakking van de Lek heet ‘Pont Napoleon’.. ook grappig. Ik maakte een collage van deze lus aan m’n wandeling. Deze weg heet trouwens echt ‘Buitenstad’.. en dat was ie ook hehe..

Het ging op de halte van het pontje naar (ik denk) Nieuwegein aan.. ik zag weer eens een reiger hehe..

.

Maar ik nam de pont natuurlijk niet.. het werd tijd om weer eens terug te keren..

En na nog de ‘vaste klanten’ bij de groenteboer op hun bankje te hebben gekiekt.. en een schaapjesbel te hebben ontdekt..

.. ging ik tóch nog éventjes die Lekpoort opnieuw door.. had links, aan een straat die Langedijk heette, in het begin ook nog mooie panden zien staan.. daar was m’n route niet langs gekomen, dus die bekeek ik op eigen initiatief nog even. Dit was dus de kant van de stad waar het meer industrieel dan agrarisch was hè.. een oude kapokfabriek getuigde daar nog van.
Zag in een straatje erachter (de Varkensmarkt geheten) ook nog een prachtig oud huisje staan met een muurtje eromheen.. weet niet wát het is, maar vind het mooi dat het er nog ís..

Langs het stadhuis keerde ik terug op de Voorstraat, waar ik nog even het VVV (toeristenbureau) bezocht om wat ansichtkaartjes te kopen.. en daarna begaf ik me dan eindelijk op weg terug naar de auto. Maar wat was dat? Aan dat pand net links voor de Lekpoort..

.. hing een gaper! oooh, die spaar ik al jaren op foto.. je ziet er niet zóveel meer en ik had ‘m hier bíjna gemist! Wat leuk dat ik toch nog effe van déze kant op die poort af kwam dan hè!

Echt.. het was sowieso een hele leuke wandeling geweest.. de moeite waard. Het routeboekje gaf aan dat het slechts 3,2km was.. maar ik deed er toch weer zo’n twee uur over.. inclusief een extra stukje naar de pont en een koffiepauze. Maakt allemaal niet uit hè.. het was een bijzónder leuke wandelochtend..!

En vanavond is m’n laatste kattenverzorg-beurtje bij m’n zussie en haar dochter. Het is allemaal vrij vlotjes gegaan, weinig problemen. Al missen die beestjes hun baasjes wel erg denk ik.. de meeste zijn nogal schuw en maken meteen dat ze wegkomen als ik de voordeur open doe hehe. En maar goed ook, ik wil ze niet laten ontsnappen.. het zijn geen buitenkatten!
Ook het konijn en de (g)oudvis van zussie, beide flink op leeftijd, zijn de afgelopen warme dagen goed door gekomen. Om de oude zwart-witte kater van nichtje heb ik wel even zorgen gehad.. na de eerste keer eten geven vroeg nichtje al per sms of hij nog leefde..! *slik*! Nou, hij is langzaam, maar staat steeds als één van de eerste bij de etensbakjes als ik die gevuld heb.. dus het zal nog wel even loslopen met ‘m! haha! Deze ‘kaart’ stuurde ik hun baasjes op hun vakantieadres.. de helft van de modellen wilde niet meewerken hahaha!

Jaxon.. die is ook nog steeds langzaam, maar da’s geen ouderdom. Wat het dan wél is.. daar zijn we na een bloed- en urineonderzoek en een buikecho eigenlijk nog steeds niet achter. Er líjkt een infectie in z’n urinewegen te zitten.. er is vanuit de blaas met een punctie nu urine gehaald om op kweek te zetten. En we zijn uit voorzorg alvast met antibiotica gestart. Maar als dat allemaal niks oplevert, weten wij het ook niet meer hoor.. helaas!

.

.

.

.

.

27 gedachten over “En dan nog even buitenom..!

  1. Een prachtig pompje ja.. maar het stond daar wel in een beetje verwaarloosd perkje.. met al dat onkruid er omheen.. zonde. Die Hofpoort vond ik er ook een beetje verwaarloosd uitzien.. en die crème geverfde ‘panelen’ leken me niet origineel.. maar goed.. ze zijn in Vianen blij dat het er nog is blijkbaar hè.. mooi toch?

   Like

 1. Leuk ‘familieportret’ van de katjes, ze worden goed verzorgd maar toch zullen ze wel blij zijn als de baasjes weer thuis komen. Leuk dat ze dat kasteel van gras hebben geplant, zo kun je zien hoe groot dat was. Voor vandaag een fijne zondag gewenst.

  Like

  1. Dat zullen ze zéker wel.. er werd niet erg goed gegeten de afgelopen week.. gelukkig wél gedronken, want het was warm hè. Toen ik de camera bij me had vonden ze dat maar raar.. normaal liepen ze wel rond me heen te darren,. maar toen niet, ze maakten bijna allemaal dat ze weg kwamen hahaha!
   Weet niet of het expres zo geplant is, maar in ieder geval wél zo gemaaid.

   Like

 2. Die watertoren ziet er ook behoorlijk speciaal uit. Jammer dat we daar niet meer van zien 🙂 Of heb je er stiekem meer foto’s van en komen die nog? 😉
  Dat is snel gegaan dat katten verzorgen. En natuurlijk het konijn en de goudvis waren in goede handen.

  Like

  1. Euhmm.. nee.. what you see is what you get in dit geval.. veel meer was daar toch niet aan te fotograferen, aan die watertoren?
   Ja, zo’n weekje is zó om hè.. en maar goed ook.. de beestjes missen hun baasjes wel hoor.. als gisteren zelfs één van de schuwste katjes bij je komt snuffelen en om aandacht vragen..! 😉
   Ik noem het een oudvis haha.. erg goudkleurig is ie niet meer. Gered door zwagerlief uit een tuinvijver bij buren die zomaar ineens verhuisd waren en hun visjes achtergelaten hadden jaren geleden.. deze houdt het wel héél lang vol. Van zussie mocht het weleens klaar zijn hehe.. vandaar dat er (jammer hè) bij staat in de collage.. was grapje hahaha!

   Like

 3. Wat leuk die kaart die je stuurde naar de vakantiegangers van hun huisdieren. Dat zullen ze vast leuk gevonden hebben. Ik zou nooit gedacht hebben dat Vianen zo’n interessant stadje was.
  Als de warmte Jaxon parten speelt dan wordt het een slechte week voor hem.

  Like

  1. Dat doe ik vooral om de baasjes gerust te stellen, die ‘kaart’.. kunnen ze zelf zien dat het goed gaat met de beestjes.
   Nee, ik eigenlijk ook niet.. ik had alleen dat stadhuis en die Lekpoort op internet gezien.. altijd leuk om zoiets dan al wandelend te ontdekken hè! Ik denk dat er zo vele plaatsjes zijn die de moeite waard zijn, maar waar je nooit aan zou denken om heen te gaan. Zolang er geen georganiseerde tochten zijn probeer ik dat te gaan doen op zaterdagochtend. Alleen áfgelopen zaterdag heb ik weer een bekende gezien.. al was dat ook alweer wat jaartjes geleden dat ik daar voor het laatst was.
   Daar vrees ik ook voor.. het wordt wel weer érg warm de komende dagen hè.. vind dat zelf ook niet fijn.. en ik heb nog wel een uitstap gepland..! :-/
   Al houdt Jax zich altijd al gewoon héél rustig als het zo warm is hoor.. en overdag hoeft ie dan ook niet uit.. tussen z’n beurtje om half 7 ’s morgens en half 7 ’s avonds mag ie dan gewoon lekker slapen. 🙂

   Like

 4. Die watertoren doet me denken aan diegene die je ziet op die oude Amerikaanse filmen maar dat waren dan houten. Dat gras kan zeker die contouren zijn. Ik denk zelfs dat ze zoiets nu kunnen detecteren met speciale apparatuur. Heb ik al eens op national geographic al eens gezien.
  Hopelijk is het geen erg met Jaxon, misschien is hij gewoon moe.

  Like

  1. Ah, die hele oude watertankts.. ik weet wat je bedoelt ja!
   Als je naar die oude tekening kijkt, zie je een rond toren daar vooraan.. darom dat ik dat denk. Ze zullen dat best al kunnen detecteren ja, als ze zouden willen.
   Al drie maanden moe hehe.. eerder dat ie het gewoon té warm vindt. Maar we weten het dus niet.

   Like

  1. We moeten vrolijk blijven hè Lies.. het is allemaal al moeilijk genoeg vaak.
   Ik ben trouwens altijd a la minute vrolijk als ik weer eens een gaper zie! 🙂

   Geliked door 1 persoon

 5. Lekker met je mee gewandeld, had wel gedacht dat de afstand veel groter was joh. Wat vervelend voor Jaxon dat getob……..

  Like

  1. Nee hoor.. dat oude deel van Vianen binnen de stadsgracht is helemaal niet zo groot.. en dat stukje buitenom was ook maar een huppie hehe.
   Het vervelendste eraan is dat we echt totáál nog niet weten wat er aan de hand is. Al zijn een hoop enge dingen wel uitgesloten door die onderzoeken. 😉

   Like

 6. Hopelijk bekomt die antibiotica Jaxon wat. Lijkt me een lange wandeling ofwel heel veel te zien. Wat een mooie wandelingetjes kunnen die inwoners maken en genieten van het groen.

  Like

  1. Moet het nog zien hoor.. maar niet geschoten is altijd mis.
   3,2km staat erop.. het is een heel gekronkel op de vierkante kilometer aangezien het zo groot allemaal niet is. Maar wél veel te zien inderdaad.. zelfs naar wat er niet meer is hahah.

   Geliked door 1 persoon

 7. Sorry dat ik precies altijd met mijn reactie bij een andere reactie terecht kom
  Soms antwoord ik via de smarthphone maar blijkbaar duw ik ergens te snel op een reactieveld, een verkeerd reactieveld 😂

  Like

  1. Tof dat er toch nog iets overgebleven is van het kasteel, die pomp wordt alleszins in mooie staat gehouden
   De wandeling lijkt me langer dan 3 km, er is alleszins veel te zien op korte afstand
   Leuk de familiekatjes en beestjes
   Jammer dat jaxon het zo moeilijk heeft, hopelijk bekomt hij wat met de antibiotica

   Geliked door 1 persoon

   1. Was grappog dat die vrouw aan de voorkant van de voorkant te zien was en aan de achterkant aan de achterkant.. net alsof ze er door heen stapte. Las later pas dat het twéé vrouwen moesten voorstellen.. weet dan wel niet wie de voor- en wie de achterkant was.. hahaha!
    De katjes wraen niet heel erg van zins te poseren voor de camera haha.. soms had ik nog maar net een flits van eentje erop hahaha!

    Laten we het hopen.

    Like

 8. Wat groot, zo’n kasteel. Ook wel heerlijk als je van het ene kasteel naar het andere kunt verhuizen. Kom daar nu maar eens om met de woningnood. 🙂 Prachtig ook, buitenom!
  Beterschap voor Jaxon, ik hoop dat het allemaal helpt!

  Like

  1. Denk dat je ook nu nog wel van het ene kasteel naar het andere kunt verhuizen.. als je maar geld genoeg hebt, die dingen staan bijv. in Frankrijk allemaal te verkommeren, omdat ze veel te duur in onderhoud zijn.
   Ja, buitenom was ook wel effe leuk!
   Dank je.. dat hopen wij ook.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.