’t Was weg.. ;-)

Ik was dus op wandel.. op een mooie zaterdagochtend in het plaatsje Vianen, dat dus eigenlijk opgegaan is in de gemeente Vijfheerenlanden. Het ligt op een strategische en dus belangrijke plek aan de rivier de Lek.. en dat leverde het plaatsje een rijke geschiedenis op. Ooit waren er hier zelfs twee flinke kastelen. M’n wandelroute leidde me naar de plek waar eentje daarvan gestaan had.. het ‘Kasteel op de Bol’.. in 1969 werden de fundamenten van Castrum suum Vianum, zoals de burcht in de 13e eeuw genoemd werd gevonden. Dat gebeurde tijdens het aanleggen van de riolering voor nieuwe huizen aan de Julianastraat. Het kasteel bestond indertijd uit een woontoren met een diameter van ongeveer 9 meter, een achthoekige hoofdburcht met een diameter van 30 meter en een dubbele voorburcht.. en de funderingen dáárvan bevinden zich dus hier.. onder dit grasveld..

(De funderingen van de hoofdburcht zou je moeten kunnen zien middels afwijkende bestrating, maar ik kon dat echt niet ontdekken daar in die straat, zal aan alle geparkeerde auto’s daar hebben gelegen) Op 1 december 1271 gaf Jan van Nassau, de bisschop van Utrecht, aan Zweder van Beusichem, de bewoner van het kasteel, het recht om twee keer per jaar hier een markt te houden. De najaarsmarkt daarvan leeft nog steeds voort onder de naam ‘Paardenmarkt’, die elk jaar in oktober wordt gehouden.

Nou ja.. er was natuurlijk niet zoveel meer te zien daar.. die kastelen zijn al eeuwen geleden afgebroken en ik vervolgde m’n route verder, die heel even langs wat meer modérne gebouwen ging, als een school, waarvan ik het buitenpodium (voor openlucht optredens vermoed ik?) er wel leuk uit vond zien..

.. alsook de brandweerkazerne. Hier moest ik wel even lachen om die bordjes bij de parkeerplaatsen.. ‘uitrukpersoneel’.. raar woord haha. Maar dat er achter de laatste deur een oldtimer brandweerauto stond, dát vond ik dan wel weer interessant hehe.. jammer genoeg werden de foto’s hiervan door het weerspiegelende glas niet echt goed..

Aach.. jullie kennen mij onderhand wel hè.. ik vind véél mooi, leuk of interessant genoeg voor een fotootje.. ook op minder historisch belangrijke stukjes van zo’n wandelroute zie ik altijd wel dingen die ik vast wil leggen.. zoals een mooi bloemenperkje naast de plaatselijke supermarkt hehe..

Maar daar kwam ik weer bij een volgend item op m’n route.. aan de straat die Lijnbaan heette.. die zijn er meer in vele steden en mééstal zijn dat ook wel ‘lijnbanen’ geweest.. waar de touwen voor de scheepsvaart geslagen werden hè. Aan déze Lijnbaan, die evenwijdig liep met het stukje stadsgracht, waarlangs ik eerder die ochtend op het graskantje gewandeld had, stond in een perkje een oude zonnewijzer. Deze was afkomstig uit de tuin van huize Ameliastein in het Viaanse Bos, dat gesitueerd was aan de westkant van de huidige rijksweg A2. Hendrik van Brederode liet het huis rond 1560 bouwen als lusthof voor zijn vrouw Amelia van Nieuwenaar. Rond 1830 is het afgebroken.. deze zonnewijzer is na vele omzwervingen weer in Vianen terug gekomen en heeft hier een plekje gekregen..

Ik moest nu een wandelpaadje langs het water volgen.. en keek daarbij dus naar waar ik eerder was, bij die stadsmuur..

.

Aan het einde van dit paadje kwam ik dan weer bij de voormalige Landpoort, achter de Grote Kerk uit hè. En zag ik Klundert hele mooie bloembakken aan de lantaarnpalen, in Vianen konden ze daar ook wel wat van.. ook in de bloemperkjes op de grond trouwens..

Tegenover de kerk was een klein zijstraatje.. dat moest ik nu inslaan..

Ah ja.. als ik ‘molen’ lees begint m’n hartje al sneller te slaan, maar helaas.. er hééft er ooit wel eentje aan het einde van deze straat gestaan natuurlijk, maar die brandde in 1913 af. Er zijn momenteel bewoners van Vianen, die een molen graag terug zouden zien keren, maar dat zou sowieso niet op dezelfde plek kunnen.. daar staat namelijk tegenwoordig een groot huis.

Nee, de Molenstraat is nu eigenlijk historisch gezien belangrijker, omdat dit ooit een stuk van de stadsmuur was.. waar ná de middeleeuwen (toen de stad als vesting al ontmanteld was door de inname van de Spanjaarden) huizen tegenaan gebouwd zijn (eerder mocht niet, dat zou te gevaarlijk geweest zijn). Het pand op nummer drie heeft men in die oude stijl teruggebracht..

(links in een zijstraatje de voormalige synagoge.. rechts een ‘muur’huis in een hele andere moderne stijl, maar best leuk vind ik)

Rechts aan het einde van de Molenstraat een stadsboerderij.. vroeger kon je in heel Vianen wel zulke boerderijen in de stad vinden, maar vooral deze westkant was heel agrarisch ingesteld. Aan de oostkant was vanaf de 19e eeuw meer de nadruk op industrie komen te liggen. Hier werden hoepels (voor houten vaten), klompen en borstels vervaardigd. Déze boerderij hier was tot in de tachtiger jaren van de 20e eeuw in gebruik.. ’s winters kon men rond melkenstijd de koeien horen loeien in de stad..

En ik vond ‘m vooral erg fotogenieke onderdelen hebben hehe..

Hélemaal aan het einde van de straat was dus een kleine aftakking als een soort van oprijlaan.. en daar, waar dus ooit een molen stond, staat nu een huis in achttiende eeuwse stijl..

Door een bekende Viaanse bouwondernemer werd rond 1970 dit huis hier gebouwd.. met authentieke 18e eeuwse onderdelen van oude panden door geheel NL. Ik moet zeggen dat ik het wel een beetje protserig vind, maar het is daar ook wel een hele mooie plek voor zoiets en ik heb ook weleens lelijkere huizen gezien hehe. En, verrassing.. ernáást, achter de tuin, kun je nog een flink stuk van de originele stadsmuur zien.. kanon (inclusief kogels!) en al..

Ik moest nu een klein stukje terug lopen, naar de laatste zijstraat naar rechts en die in- en helemaal doorlopen. Ook hier nog diverse boerenwoningen, maar ook andere zaken die ik wel een fotootje waard vond..

Rechtsonder was ooit het Oude Mannenhuis, een van oorsprong middeleeuwse instelling.. het staat er nog op haha.. nu een B&B..

Aan het einde van deze Brederodestraat (gooh, naar wie zou dié nou vernoemd zijn? 😉 ) rechts een kerk.. de Maria Ten Hemelopneming, die op 1 juli 1879 werd ingewijd. De driebeukige neogotische hallenkerk is ontworpen door Alfred Tepe, die in de 19e eeuw tal van kerken heeft ontworpen in NL..

Net daarvoor was ik al een diepe tuin, achter een hek, gepasseerd.. kon er maar moeilijk een foto van maken en ik zag geen toegang..

.. maar dit was de Pastorietuin. Ondanks de nieuwe godsdienstvrijheid van 1795 was het boven de grote rivieren nog steeds verboden processies te houden. Vindingrijk als de rooms-katholieke kerk was, legde men tuinen aan naast de kerk. Op particuliere grond was de rondgang namelijk wél toegestaan.

Aan de overkant, tegenover de kerk, helemaal aan het einde van de straat, stond een toegangspoort.. dat was de Blauwpoort uit 1372. Dit was de zijingang van de vroegere bloemen- en groentetuin van het ándere kasteel dat ooit bij Vianen stond.. kasteel Batestein. Helaas waren er werkzaamheden daar achter die poort.. en hij was dan ook een beetje afgetimmerd om beschadiging te voorkomen. Ook het smeedijzeren hek, stammend uit de 18e eeuw en gebouwd in de stijl van Louis XV, ontbrak jammer genoeg. Ik las thuis op internet nog wel een luguber verhaal over opgravingen nabij deze poort.. waarbij een massagraf ontdekt werd. Er bleek hier tijdens een oorlog eind 18e eeuw een militair hospitaal gestaan te hebben.. de gevonden skeletten waren waarschijnlijk overleden strijders (uit vele landen, maar vooral veel Engelsen blijkbaar) en de botten vertoonden soms dan ook zaagsneden (van operaties) en sommige misten ledematen.

Verderop, langs de poort heen, zag ik nog wat interessants.. een watertoren.. maar daar zou ik later nog veel dichterbij langs gaan komen. Ik vervolgde dus mijn weg langs de zijkant van de kerk (waar ik nog een mooie deur zag) de Stalstraat in.. genoemd naar de paardenstallen die ook nog achter die Blauwpoort te vinden waren ooit..

Recht vooruit zag ik in de verte weer dat bijzondere stadhuis (je ziet zo ook beter dat torentje op het dak).. ja, het is een mooi klein compact stadje hoor, dat Vianen..

.. maar ik moest linksaf nu.. weer een ander mooi oud straatje in..

Het ging op weg naar het Hofplein. Hahaha.. eerst al de Lijnbaan, wat hier in Rotterdam een bekende winkelstraat is.. en dan nu op weg naar het Hofplein.. zou daar in Vianen ook een grote fontein zijn, net als hier? Die waar al vele voetbalsupporters een duik in genomen hebben als hun cluppie iets groots gewonnen had hehe.

We gaan het zien hè.. ben voorlopig nog niet klaar in Vianen..! Fijn weekend alvast!

.

.

.

.

28 gedachten over “’t Was weg.. ;-)

  1. Je ziet dat tegenwoordig steeds vaker die bloembakken aan lantaarnpalen. Van de week was ik op de Veluwe en daar zag ik het ook in verechillende plaatsen. Trouwens bij ons in het centrum hangen ze ook. Wel lastig water geven veronderstel ik voor de gemeente.

    Like

    1. Heb dat in Frankrijk weleens gezien.. hadden ze een speciaal wagentje met een hoogwerkersbakje en een watertankje met slang.. ging heel eenvoudig eigenlijk.. maar weet natuurlijk niet of ze dat zo in NL ook doen.

      Like

  2. Het was een mooie en bijzondere wandeling.
    Ik vind het een mooie stad, ik kan daar van genieten.
    De brandweerkazerne ziet er modern uit, maar de oldtimer vind ik mooier.
    Ik hou wel van je foto’s, het zijn leuke kiekjes zoal de fietsen met een verhaal.
    Niet alle molens hebben de tand des tijd volstaan.
    Mooi hoor de boerderij die nog zo lang in dienst was.
    Het is wel een mooie woning van de bouw ondernemer, valt zeker op in de omgeving.
    De watertoren, zou deze nog in gebruik zijn.
    Een mooi hibiscus.Hans

    Like

    1. Ot. Je verzoekje is gedraaid in de show.
      Het programma is beluisteren op de pagina “Bank’s Radio”

      Like

    2. Er was sowieso veel over te vertellen en te laten zien he hahahaha!
      Héél veel molens hebben de tand des tijds niet doorstaan.. er stonden er in vroeger tijden ontzéttend veel.
      Is géén hibiscus hoor Hans.. is een stokroos.. alcea rosea.. familie van de malva, kaasjeskruid.

      Like

    1. Ja.. vandaar de posttitel hè.. ’t was allemaal al weg.
      Maar zelfs ík kan geen postjes over niks maken (hoewel.. 😉 ).. er was inderdaad nog genoeg te zien. 🙂

      Like

  3. Prachtig dat oud deurtje. Stokrozen, zag ze nog niet dit jaar, altijd mooi. Zonnehoedjes, steeds genieten. Fijn vertoeven in een behapbaar stadje.

    Like

    1. Niet? ik kom er doorlópend tegen.. het lijkt me een goed stokrozenjaar.
      Da’s precies de goede term.. behapbaar.. al ging het even later toch ook nog wel een flink stukje buitenom en plakte ik er zelf ook nog een extra endje aan vast (naar de rivier) en had ik er ook nog een groene wandeling aan vast kunnen knopen, maar dat werd me effe teveel hehe.

      Geliked door 1 persoon

    1. Ja hè.. daar zullen wat opvoeringen al op plaatsgevonden hebben denk ik.. playbackshows, musicals.. al dieleuke dingen die ze tegenwoordig op die scholen doen hehe.
      Ben blij dat ik niet de enige ben die daar om moet lachen hehe!
      Mooi oud is niet lelijk hè! 😉

      Like

  4. Mooi om zo’n oude muur in je tuin te hebben, beter dan vele andere afscheidingen. Vianen is dus de moeiter wel waard aan je foto’s te zien.

    Like

  5. Allemaal mooie straatjes en panden daar! Mooie bloemenperk, met de rode zonnehoed!
    Ja, rioolvernieuwing is vaak de aanleiding tot archeologische opgravingen. De grond moet dan toch open.
    Jammer dat er geen molen meer was. Maar de stokroos als uitsmijter is prachtig!

    Like

    1. Die hartjes van de zonnehoed.. geweldig vind ik dat.. hoe kan moeder natuur het zo maken hè! 🙂
      Jij weet er nu alles van hè, van zulke opgravingen hehe.
      Mooie kleur hè, die stokroos.. ik zag er ook nog donkerder.. zowat zwart.. maar déze is mooier.

      Geliked door 1 persoon

  6. Niet verkeerd om zo’n oude stadsmuur min of meer in je achtertuin te hebben. Ziet er mooier uit dan sommige schuttingen die mensen hebben staan. Net als sommige bewoners van Vianen ben ik ook wel een voorstander van een nieuwe molen, of de oude molen herbouwen. Een straat Molenstraat noemen terwijl er geen molen staat kan eigenlijk niet. 🙂
    Dat oude luikje, prachtig gewoon.

    Like

    1. Blijkbaar hebben ze er ook nog voor betaald, voor die muur, want op m’n route stond dat het privé bezit is.. en dat je er dus niet op mocht klimmen haha.
      Ik denk dat er nog wel een plekje te vinden is voor een molen.. alleen niét daar bij de Molenstraat. Die ben ik trouwens al veel vaker op wandel tegen gekomen zónder dat er nog een molen echt wás hoor hehe.
      Ja, dat luikje was te gek.. vond ik ook.

      Like

  7. Veel dingen die verdwenen zijn maar waarvan dan alles nog bekend is. Zoals die molen waar nu de villa op staat. Maar van de stadsmuur staat er nog wel redelijk veel.

    Like

    1. Ja, er is veel al weg, maar door papieren ervan en tekeningen weet men er toch nog veel over.. en als er bij opgravingen dan fundamenten tevoorschijn komen, is dat helemáál mooi natuurlijk.
      Vond ik ook wel, dat er nog redelijk veel muur behouden is gebleven.

      Like

Reacties zijn gesloten.