.. én een imitatie van een orchis! ;-)

We waren dus op wandel in het duingebied bij Oostvoorne, vriendlief, Jaxon en ik op een mooie zondag.. en ondertussen alweer op de terugweg. Maar nog maar nét hoor.. het was nog een flink eindje. Toen ik die zwartgeel gestreepte rupsen van de Sint Jacobsvlinder even op m’n gemakje stond te fotograferen, waren vriendlief en Jaxon al doorgelopen naar de ‘Leugenbank’.. tja, dat staat daar op dat bordje bij al die bankjes hè, ik verzin het niet hoor haha! Dat hek daar rechts, dáár ging het het bos weer in, maar daar groeiden ook weer die mooie slangenkruidbloemetjes en ik deed nóg es een poging die vast te leggen..

.. het blijft in het echt zóóóveel mooier hehe! Maar kijk hieronder.. nóg meer rupsen! Dacht ooit het bijpassende vlindertje te hebben vastgelegd, de Sint Jacobsvlinder dus, een nachtvlindertje die in het voorjaar wel veel dagactief is, als ie een partner zoekt en ze eitjes leggen op het Jacobskruiskruid. De énige plant waarop ze dat doen, dus als we die vlindertjes willen houden..! Er zijn veel vlinders die maar op één plant hun eitjes willen leggen.. van de schoenlapper weet ik bijvoorbeeld dat dat de brandnetel is. Toen er in de jaren ’70-’80 van de vorige eeuw flink ingezet werd op onkruidbestrijding, verdwenen die mooie vlinders bijna geheel uit NL.. gelukkig werd men op tijd ‘wakker’..!
Maar dat fotootje van mij, dat bleek helemaal niet de Sint Jacobsvlinder te zijn, maar de Sint Jansvlinder.. scheelt in naam niet zoveel.. en in vlinder trouwens ook niet hehe.. ik zet ze erbij op de foto van de rupsjes..

Die St. Jan heeft dus alleen stipjes (de rups ervan ook, ipv gewone streepjes heeft ie gestippelde streepjes!), de St. Jacob heeft langs de randen van z’n vleugels streepjes.

> Update: dankzij de reactie van Lies kwam ik erachter dat ik die Sint Jacobsvlinder toch wél zelf op de foto gezet heb.. twee jaar geleden, óók in het gebied bij de Tenellaplas.. ik zet ‘m hier nog bij. Dank je wel Lies!

Maar nu moest ik toch echt snel m’n jongens achterna hehe..

En zo komt dat slangenkruid eindelijk ook es een beetje goed uit hè!

Het bos in en door, om bij de grote vlakte uit te gaan komen die bij een vorige bezoek nog onder water stond.. nu niet..

En wie kwamen daar ineens achter een bossage vandaag die grote weide opgewandeld..?..

Ahaaa! Die exmoorpony’s waren dus ook hierheen gekomen! Leuk, altijd mooi zulke vrije dieren te mogen zien! Eén van de grotere exemplaren bleef wat achter.. ik hield wel wat in hoor, want je weet natuurlijk nooit met zulke halfwilde dieren.. vriendlief hield Jaxon ook maar even wat dichter bij zich. Maar algauw sjokte het paard achter de rest van de kudde aan.. en wauw.. ik heb wel even wat foto’s gemaakt hoor.. is toch een mooi gezicht zo op die grasvlakte, net een natuurfilm hahahahaa..

.
.

We verlieten dit stuk via een paadje naar links.. dat kwam bij het fietspad dat dwars door het duingebied loopt uit. Dat staken we over en daarna sloegen we af naar rechts.. naar alweer een ven, waar Jax op afdook. Het was inmiddels al voorbij het middaguur, dus het werd nu toch wel steeds warmer ook.. logisch dat ie graag even dat water in wilde hè..

Ik keek ondertussen zo eens rond bij dat ven en éven maakte m’n hart een sprongetje.. ik dacht een wilde orchis te zien staan tussen het gras. maar het was niet zo hoor.. zag al snel dat het een brunel was.. die heet in het Latijn ‘Prunella vulgaris’ en dat laatste betekent dan eigenlijk dat het maar een gewoon veelvoorkomend plantje is, maar zeg nu zelf: zoveel minder mooi dan een wilde orchis is dat bloemetje toch helemaal niet hè?..

Toen Jaxon zich genoeg verfrist had, gingen we maar snel weer een meer bosrijk stuk in.. beetje in de schaduw lopen werd voor onszelf ook wel fijner hehe..

Jaxon had er weer helemaal zin in trouwens.. het ging hier zelfs een beetje op en neer (duinen hè, zo gaat dat hehe), maar hij liep vaak voorop.. vooral als het omlaag ging natuurlijk, maar toch..

Boven ons kwam een helikopter met veel kabaal over, maar we moesten toch vooral veel naar beneden kijken.. de enórme slakken vielen wel op, maar er sprongen hier ook ontelbare kleine bijna zwarte padjes rond (zo groot als m’n duimnagel!) en daar wilde ik toch liever niet op gaan staan..!..

(ze bleven niet stilzitten hoor, dus de fotootjes ervan waren niet scherp hehe)

We begonnen nu in de buurt van de Tenellaplas, waar dit duingebied naar genoemd is, te komen.. niks te vroeg hehe..

.

Eerdat ik er was, was Jaxon al in en uit dat water daar geweest hehe.. dus geen foto van, maar wat leuker was.. er landde net een mooie dagpauwoog, die daar op dat zand even lekker ging zitten zonnen..

De plas was lastig te fotograferen, aangezien er veel riet langs de kant groeit.. maar soms kreeg je wel een doorkijkje.. er waren veel lelies op het water te zien..

Maar toen ineens.. een bonus in het gras aan de andere kant van het pad..

.. er bloeide echt een wilde orchis daar! En toen zag ik er nóg één.. en nóg één.. wauw! we waren eens in de goeie tijd hier..! ooit bij één van onze eerste bezoeken al eens eentje gezien.. echt maar eentje! Maar ze doen het er blijkbaar goed, want er stonden er nu echt wel veel.. ik maakte er een collage van..

Ik was in m’n nopjes hoor.. zo’n mooi extraatje aan het einde van onze wandeling.. wat kon er mooier zijn? 🙂

Eentje met een beestje erin gevangen? hehe

Uiteraard was al dat schoons niet echt aan de mannen besteed geweest.. ik moest weer achter hen aan hahaha..

Het bezoekerscentrum aan de overkant.
.

Na nog een laatste blik op de Tenellaplas, wandelden we al snel het parkeerterrein tussen bezoekerscentrum en restaurant weer op.. en vriendlief keek eens op het terras, of er plaats was voor een paar hongerige wandelaars.. en dat wás er! Dat betekende nóg een bonus.. eentje waar vriendlief ook wat meer van houdt hahahahaaa! Hij probeerde een lokaal biertje, wat goed beviel, en nam er een broodje warme beenham bij.. ik ging voor een dikke boterham met geitenkaas met een bronwatertje.. het was allemaal prima in orde, maar dat is het daar altijd wel.. vandaar dat dat terras meestal uitpuilt op mooie zondagen hè..

Jaxon, die van de vriendelijke serveerster meteen een bak water gekregen had, lag braaf onder tafel te slapen.. het was dan ook weer es best een flink wandelingetje geweest hè! Maar heel erg de moeite waard! We zijn daar vast niet voor het laatst geweest hehe!

.

.

DOORSCROLLEN AUB!

.

.

22 gedachten over “.. én een imitatie van een orchis! ;-)

 1. Een fraaie opnam van dat mooie vlindertje hoor!
  Het aantreffen van de gevlekte rietorchis, was natuurlijk het hoogtepunt van de dag, wat zijn ze mooi hè?

  Like

  1. Dat was wel al een ouder fotootje hè.. nu zie je alleen die gestreepte rupsen ervan dus. 🙂
   Ja, die rietorchisssen vond ik echt een bonus. En te weten dat er hier in Rotterdam, vlakbij ons huis zelfs, ook ooit eentje stond.. ik moet er nog ergens een foto van hebben. Al járen niet meer gezien.. maar ja, als ze de boel ook al platmaaien, vóór ie zaad heeft kunnen vormen oid…!

   Like

 2. moeilijk het verschil te zien van die twee vlinders
  wauw prachtig die paarden zomaar in het wild, mooie foto’s
  leuke wandeling eindigend met iets lekkers, altijd goed toch 🙂

  Like

  1. Valt wel mee hoor.. als je weet waar je op moet letten. 😉
   Geweldig zicht was het, die paarden op die prairie hehe.. voelde me net in Bonanza. 🙂
   Altijd goed inderdaad.. maar dat vinden meer mensen, dus mééstal is het terras barstensvol. Gelukkig zijn er inmiddels toch wat meer mensen op vakantie al denk ik.

   Like

 3. Goede morgen Mizz. hier vlakbij in het waterwingebied in de duinen, lopen ook pony’s vrij rond om de wilde begroeiing een beetje in toom te houden. Binnenkort weer eens daar gaan wandelen denk ik, maar eerlijk gezegd ben ik er al jaren niet geweest. In mijn eentje ga ik niet snel zo’n stil bosgebied in.

  Like

  1. Nee, ik word wat dat betreft ook steeds huiveriger.. vandaar dat ik die georganiseerde tochten zo fijn vind.. zie je steeds toch voor of achter je medewandelaars lopen en voel je je niet zo helemaal alleen in het grote enge bos. 🙂

   Like

 4. Ik weet niet, hoor, met die vlinders. Als ik op internet zoek op St.Jansvlinder en St.Jacobsvlinder laat goog.le precies dezelfde plaatjes zien. Ik zie op jouw foto’s ook niet echt verschil. Wel een prachtige vlinder!
  Maar goed, wat een bof, al die orchissen! En waterlelies, ook zo mooi!

  Like

  1. Je moet goegel natuurlijk altijd met een korreltje zout nemen.. als iemand ooit foutief een foto van een St. Jansvlinder Sint jacobsvlinder genoemd heeft, dan geeft goegel dat gewoon zo weer.. dat is maar een doorgeefluik hè. Ik noemde een vuurwants ooit een maskerkever en jawel.. als je goegelt op maskerkever vind je die vuurwants ook.. en dan kun je denken dat ze dus echt maskerkever heten..!
   Het verschil zit in de vorm van de vlekjes hè.. de st. jan heeft echt alleen maar ronde vlekjes.. de st. jacob heeft er lange rode streepjes langs de vleugeltjes bij.
   Ben altijd blij als ik wilde orchissen spot ergens.. toch best wel een apart bloemetje.

   Geliked door 1 persoon

 5. Ik had zondag een hele discussie met een vriend van me over dat Sint Jacobskruid. Hij wilde het weghalen uit een plantsoen, ik zei, je moet het laten staan want er zijn vlinders die alleen hier hun eitjes leggen. Ja maar die plant is slecht voor paarden. Jawel, maar paarden weten dat, en daarbij, er komen geen paarden in dit plantsoen. Gelukkig luisterde hij naar de wijze woorden van zijn vriend 😛
  Mensen zien teveel als slecht en als onkruid.
  Mooie tocht (vervolg) en wat een mooie vondst in het riet. Ik stop dus wel voor zulk moois, man of niet 😛

  Like

  1. Hahaaa.. wijze vriend inderdaad. Ik had tijdens corona nog een foto hier op het blog van toen we rond het Oostvoornsemeer gewandeld hadden.. een hele weide vól Jacobskruiskruid en een paar paarden daar middenin.. die komen daar helemaal niet aan inderdaad.
   Tja, de ene vindt dit interessant en de andere dat.. vriendlief wees me wel op die mini-padjes.. dat dan weer wel hehe.

   Like

 6. Hier was tenminste een vlinder met open vleugels te fotograferen wat ons niet gelukt is in de Amazonica hal in Blijdorp.
  Wat weet jij toch altijd goed de namen van planten en ook de namen van vlinders.
  Dat broodje geitenkaas zou mij ook vast wel gesmaakt hebben.

  Like

  1. Haha ja inderdaad, maar een dagpauwoog is natuurlijk wel niet zo’n héél bijzondere vlinder.. die vliegen hier ook veel in de tuin!
   De meeste van die namen heb ik dan ooit weleens opgezocht en omdat het me interesseert, onthoud ik dat dan.
   Ja, dat denk ik ook wel, dat jij dat gelust zou hebben.. wij houden allebéi van geitenkaas hè! 😉

   Like

 7. Een ‘Leugenbank’, geen bankje, de leugen is dus groter dan de waarheid.
  De Sint Jacobsvlinder is inderdaad een mooie vlinder.
  Is het gebied droog gemaakt voor de exmoorpony’s?
  Jaxon heeft wel plezier in het water.
  Het was een mooie wandeling en log, met een gezellige afsluiter. Hans

  Like

  1. Ik weet niet waar die bank op slaat.. kan er niks over vinden. Maar een leugenbank is géén logbankje hè..! 🙂
   Nee hoor, dat veld staat elke zomer droog.. en elke winter is het een grote plas.. gewoon een soort van waterbuffer denk ik.

   Like

 8. Een heel mooie natuurwandeling. Je heb goed oog voor detail zoals die padden. Ik zou het niet gezien hebben. Jaxon achteraf uitgeteld onder tafel. Die zal ook genoten hebben.

  Like

  1. Denk het wel hoor, dat jij die padjes ook gezien zou hebben, want het sprong er rond als gekken.. en dan kijk je tóch..! 🙂

   Geliked door 1 persoon

  1. Ooooh Lies.. bedankt voor je oplettendheid en je linkje.. ik zie daar dat ik schreef dat ik ‘m ook op de foto gezet had.. klopt dus! Ik hád ‘m.. daar bij de Tenellaplas ook! Ik ga die foto er nog bij zetten!

   Geliked door 1 persoon

 9. Heel leuk die loslopende paarden. Alhoewel wij eens in Oostenrijk moeten gaan weg rennen zijn omdat ze agressief werden omdat we onze picknick boven haalden. Ook mooie orchideeën maar je ziet dat het wilde zijn want wij hebben er altijd in huis en zijn toch anders.

  Like

  1. Hahaha ik kan me er iets bij voorstellen hehe, bij dat rennen.. kon je ze voor blijven? 😉
   Da’s dan ook geheel iets anders hè.. dat zijn tropische orchideeën, die kamerplanten.

   Like

Reacties zijn gesloten.