Toch jammer..

Ik kwam nu dus het Weizigtpark uit en wandelde op m’n gemakje érg bekend terrein op.. al zag het er in mijn jeugd wél wat anders uit dan nu. Hier voor links was in ‘mijn tijd’ het hoofdbureau van politie.. een modern wit gebouw met opvallende ronde raampjes en een soort van honingraatmotief in de zijgevel, bóven de entreetrap. Allang vervangen door een groot appartementencomplex dat ‘de Prinsemarij’ heet (wat een oude term voor ‘politie’ is hehe). Zo’n donker gebouw in plaats van een wit.. dat scheelt een boel in aanzicht hoor.. al is er verder naar rechts nog niet echt veel veranderd eigenlijk.. met de vijvers (en de grasveldjes daarvoor) en de Pauluskerk daar helemaal rechts. En in het gras staat nog steeds de zwerfkei.. ooit door de gemeente Nieuw-Dordrecht in Drenthe geschonken aan de stad..

Dat het pleintje naast de kerk en bij de winkeltjes, dat in mijn jeugd een sportpleintje was, met basketbalnetjes, en waar geregeld voor de jeugd dingen als stoepkrijtwedstrijden georganiseerd werden, nu een parkeerplaats is, is een teken des tijds.. boodschappen worden blijkbaar, óók bij zo’n kleine winkelgalerij, nu per definitie met de auto gedaan..!

Ik passeerde het straatje, dat vroeger dus tussen politiebureau en mijn oude lagere school, de prof. dr. Ph. Kohnstammschool, doorliep.. daar waren geen adressen aan, dus het had geen naam. Nú wel.. maar het straatje is ook langer geworden.. er wordt veel gesloopt en hergebouwd daar in de buurt van die school.. het stratenplan verandert blijkbaar mee. De oude school wás al gesloopt.. maar er staat een heel nieuw schoolgebouw nu.. offe nee, er stond op de gevel geen ‘school’, maar ‘kindercampus’.. ach jaaa.. die nieuwe tijd hè haha! Als de kindjes een beetje verveeld zijn onder de les, is het uitzicht, op de vijver en de kerk, nog steeds wel hetzelfde hehe..

(op het inzetje linksboven een fotootje van hoe m’n school wás.. al heette ie toen inmiddels al Weizigtschool en was het een basisschool, dus inclusief kleuterschool, geworden. De ingang zat aan de achterkant, bij het grote speelplein.. nu heeft men de deur aan de voorkant zo te zien)

Het stuk wijk waar ikzelf woonde was aan de andere kant van de vijvers.. toen ik die kant op keek zag ik een wel héél bekend tafereel.. mijn pa heeft daar ook héél vaak zitten vissen..! trouwens.. ikzelf óók hahaha.. ben aan die vijver nog Zuid-Hollands kampioen (van de meisjes) geworden begin jaren ’70..

(de witte lage flats hebben op de kozijnen en deuren een vrolijker kleurtje gekregen en er staan wat meer auto’s geparkeerd, maar voor de rest zou deze foto in die tijd genomen kunnen zijn hoor..! 🙂 )

Tot mijn genoegen werd het eindelijk echt droog nu (zouden m’n lieve ouders daar voor gezorgd hebben hier in ‘ons ouwe wijkie’? hehe 😉 ) en ik kon de plu inklappen en opbergen in m’n rugzak. Lekkerder lopen! Ik moest hierna al snel naar links afslaan, de Mariastraat in. Daar is aan de overkant van de begraafplaats..

.. dat lijkt door al het groen er omheen wel een park zo hè. Aan de andere kant stonden van oudsher van diezelfde laagbouw rijtjeshuizen als waarin ik ben opgegroeid.. maar er wordt hier nu veel gesloopt en nieuw gebouwd, waar het bij ‘ons’ in de buurt veel renovatie geweest is.. al zijn daar ook wel wat kopsekant-huisjes gesloopt om er grotere (koop-)woningen neer te kunnen zetten. Dat zal hier ook wel gebeuren.. het ís al gebeurd met waar ooit mijn kleuterschool (De Woelwaters) stond, waar daarna járen een buurthuis (De Ducdalf) in zat, waar m’n pa nog tot op hoge leeftijd is blijven komen om te kaarten of te biljarten. Op die plek (inclusief het schoolplein) staan nu twee rijen splinternieuwe huizen.. en je kunt je al niet meer voorstellen hoe het ooit geweest is eigenlijk..

(wie kan raden wie ik ben op die klassenfoto uit 1966? hehe)

Aan het einde van de straat moest ik bij de rotonde rechtsaf.. ik kiekte er nog wel even de toegangspoort tot de Violenstraat.. de bloemenbuurt heb ik altijd een bijzonder wijkje gevonden, er kwamen wel kinderen uit mijn klas van daar en dus speelde ik er weleens bij iemand thuis. Het wordt aan de achterkant helemaal begrenst door het treinspoor en aangezien het hier vlakbij het station is, zullen ze daar best weet van hebben in die kleine huisjes..!

Op de andere hoek van de rotonde (kan dat.. kan een rotonde een hoek hebben? haha) is de oude hoofdingang van de begraafplaats, alláng niet meer als zodanig in gebruik. Ik vond nog een oud (wandel-)fotootje, van m’n grote zus, m’n zussie en ik, dat we bij die ingang poseren. Ik dénk dat er ooit een bruggetje geweest is daar.. want dat hekwerkje en het muurtje waar ie opstond stond er vast niet voor niets. Dát is nu ook allang verdwenen.. zo zie je maar.. soms líjkt iets nog hetzelfde, maar alles verandert tóch..

Naar rechts.. dan ga je op de ‘blauwe tunnel’ af.. ik kan me de tijd dat er hier gewoon een overweg was, nog héél goed herinneren, ik stond er ‘smorgens vaak voor te wachten op weg naar m’n middelbare school (het Gemeentelijk Lyceum) aan de Noordendijk..

Nog bijna verkeerd gelopen hier, want de langere afstanden moesten vóór de tunnel de trap op en er overheen.. ik moest er gewoon onderdoor.. gelukkig had ik m’n routebeschrijving, want dit was als enige niet zo goed gepijld en dan kun je toch een behoorlijk eindje extra lopen hè!

Bij een boom aan de andere kant van de tunnel was duidelijk een projectje aan de gang.. misschien wel ‘wie teelt de grootste zonnebloem?’..

Enfin.. weer een weg met interessante huizen met mooie tuinen eraan.. ik had het nodige te bekijken hoor..

Toen moest ik linksaf een straat in waarin grote kastanjebomen het heel sfeervol maakten. Ik kiekte wat kamille in een boomspiegel.. maar toen ik thuis kwam zag ik dat er pal naast een hondendrol lag.. helemaal niet gezien toen ik die foto nam.. zeker omdat ik alleen naar mooie dingen kijk? hahaha! Óf ik dacht dat dat onopvallende bordje z’n werk zou doen.. niet dus! (ik heb die drol er maar even afgeshopt hoor.. er staan al smerige plaatjes genoeg bij die ‘sponsored content’ die onderaan de gratis blogs schijnt te moeten staan)..

Ik zag er ook nog een bijzondere camper staan, gemaakt van een oude Duitse brandweerwagen..

.. zoiets vind ik wel leuk.. in ieder geval véél leuker dan die grote witte gevaartes die je tegenwoordig overal ziet.

Dit wijkje, Het Land van Valk geheten, eindigde wat mijn wandeltocht betreft in een vrij nieuwe groenstrook, die na deze vijver begon..

Ik wandelde in deze straat al veel vaker, aangezien de startlokatie van déze wandeltocht (waar ik nu al dichtbij in de buurt was) vroeger ook altijd de startlokatie was van de Avond4Daagse van Dordt en die heb ik heel vaak gedaan. Vóór de groenstrook er was (waar ik nu doorheen zou gaan wandelen), moest je gewoon links naast deze vijver de straat verder afwandelen.. ook een mooie groene straat met veel bomen en zo, maar dat ze daar nu ook zo’n prachtig parkje hebben gekregen is toch wel een grote bonus voor die bewoners daar. Én voor mij als wandelaarster natuurlijk ook.. een mooi groen einde aan mijn tocht..

Want hierna was het dus niet ver meer.. er werd daar nog steeds geasfalteerd nu..

.. maar daar had ik lópend geen last van.. want er is al sinds 1979 een fiets-voetgangerstunneltje aangelegd vlak vóór de spoorwegovergang.. oooh, die had er in mijn middelbare schooltijd moeten zijn, want jawel! ook déze spoorwegovergang moest ik toen elke dag over op weg naar school.. ik heb wat staan wachten voor die beide overwegen hoor hahahaa..

Naar rechts afslaan en daar was het Sportpark alweer, net voorbij de grote mural van de aalscholvervis links en een skateparkje rechts..

Net voor ik het bruggetje overging, betrapte ik een kat die nogal schuldbewust kijkend daar uit het riet bij het water vandaaan kwam.. visje verschalkt? ik weet het niet hoor hehe.. denk eigenlijk dat katten helemaal niet schuldbewust kunnen kijken hahahaa dat maak ik er maar van..

Nou.. kwart voor 10 gestart.. net voor twaalven binnen.. en dat voor bijna 11km plus een pauze..! Zo zie je maar.. met regen loop je automatisch toch net wat sneller.. want veel minder foto’s had ik toch niet gemaakt hoor.. méér juist! Genoeg voor zelfs vier postjes hè!

Prachtige tocht vond ik het.. mooi afwisselend groen en stad.. toch echt wel jammer dat het de laatste ooit was. Maar goed.. ik heb de route nu hè.. kan ‘m volgend jaar altijd op eigen gelegenheid nog es doen..! 😉

Vandaag ben ik alwéér voor een georganiseerde wandeltocht op pad.. weer es naar Oudenbosch. Ik deed hun Lentetocht al dit jaar.. dat ging veel buitenom door de polder, het bos en buurplaatsjes. De Zomertocht vandaag schijnt voor de kortste afstanden (5 en 10km) juist door Oudenbosch zélf te gaan.. een snufje cultuur noemen ze het. Hoop dat dat zo is, want ik was daar járen geleden eens om er de basiliek en het arboretum te bezoeken en vond er genoeg moois te zien.
Eérst echter zullen er hier op het blog postjes komen over de wandeling die vriendlief en ik vorige week zondag met Jaxon maakten.. toen we weer eens een mooie natuurwandeling deden rondom de Tenellaplas in het duingebied bij Oostvoorne.

En vanavond zijn vriendlief, Jaxon en ik aan het feestvieren bij een partyboerderij in Vuren, waar vriendliefs broer en schoonzus een tuindiner geven voor hun 40-jarig huwelijk vandaag.

Ja, Jax mócht mee, maar of het voor hém zo’n feest gaat zijn, met allerlei dieren die daar bij die boerderij loslopen, ik vraag het me af hoor! hehe! we gaan het zien hè. In ieder geval wens ik jullie ook een heel leuk weekend toe!

.

DOORSCROLLEN A.U.B. !!

.

26 gedachten over “Toch jammer..

 1. Goede morgen Mizz. je hebt weer een behoorlijk stuk gewandeld en leuke foto’s gemaakt. Wat mijn scholen betreft zijn die allemaal afgebroken, de kleuterschool, de lagere school, het lyceum allemaal weg. Alleen het pand waar ik mijn hbo volgde zal er nog wel zijn, een oud grachtenpand in Amsterdam aan de Keizersgracht dat zal misschien wel een andere functie hebben nu, maar zoiets blijft wel bestaan.

  Like

  1. De mijne ook allemaal Haba.. kleuterschool, lagere school, lyceum, kleuterleidstersopleiding.. tot zelfs het buurthuis waar ik járen gewerkt heb aan toe. Gelukkig staan alle huizen waar ik gewóónd heb er allemaal nog wél.. dat waren er ook maar vijf..! 😉

   Like

 2. Ja, alles veranderd. Vlissingen waar ik kind was en deels opgroeide. Goes waar ik deels opgroeide en lang woonde. Goes is wel het ergst. Het politiebureau in Goes zat eerst aan de markt, dat is verplaatst naar de Valckeslotlaan en zit daar nog steeds. Wel wordt er een enorm complex voor de politie gebouwd tegen Middelburg aan, direct aan de snelweg.
  Mooie route inderdaad. En een begraafplaats behoort als een park te zijn vind ik. Groen, en veel rust. Zoiets. Ben benieuwd hoe het ging met Jax.

  Like

  1. Ja, hier is het poltiebureau ook verplaatst naar een plek waar de uitvalsmogelijkheden naar ook de grotere doorgaande wegen beter zijn.. zal schelen voor de mensen in Krispijn, qua sirenegeluiden hehe.
   De begraafplaats is alleen voor het oude gedeelte net een park.. het nieuwere stuk, daar waar m’n ouders liggen, vind ik het maar een kale koude doodsakker.. helaas.
   Ik schreef het al bij diverse reacties.. het viel dus heel erg mee, denk zelfs dat ie het wel naar z’n zin had, glurend naar de loslopende kipjes hehe, maar vind het leuk dat mensen zo begaan zijn met Jaxon! 🙂

   Like

 3. Dat wist ik niet Prinsemarij een oude term voor ‘politie’ is.
  De zwerfkei, is ver gekomen, wel via een kar.
  Wat leuk jou en je vader zijn oude visplekje, het is nog steeds geliefd.
  De nieuwe woningen zijn mooi, maar helaas is het verleden, dus je herinneringen ook gewist.
  Die op de foto staan zijn te herkennen, de maker helaas niet.
  De bewoners doen veel met groen in de wijk, is alleen maar gezellig.
  Kijk nou eens, een oude Duitse brandweerauto.
  Wens dat het een heerlijke feestavond was. Hans

  Geliked door 1 persoon

  1. Veelal specifiek voor de Amsterdamse politie gebruikt en afgeleid van het Duitse ‘prinzerei’ wat dieventaal voor ‘het gezag’ is.. zo lees ik op een woordenverklaringssite. 🙂
   Zó lang ligt die kei daar nou ook weer niet hoor.. hij werd geschonken hè, volgens mij eind jaren ’50.. en waarschijnlijk gewoon per vrachtwagen gebracht hehe.
   Aan die vijvers werd en wordt veel gevist.. er zit genoeg ook, in mijn tijd in ieder geval wél.. flinke karpers ook.. ooit eens zo’n brede rug boven het wateroppervlak zien komen, dat ik m’n snoer (waar ie aan vastzat) expres kapot getrokken heb om dat monster maar niet te hoeven inhalen hahahaha!
   Herinneringen wist dat niet hè, die zitten in je hoofd.. en gelukkig hebben we de foto’s nog! 😉
   Nou.. ik vind dat wel een raadseltje ja.. wie daar nog meer bij was.. toch van de week eens aan grote broer vragen.

   Je wens kwam uit.. we hebben genoten.

   Like

 4. Wat een leuke afwisselende wandeling was die tocht. Ook dat groene einde zou mij wel hebben kunnen bekoren.
  Ik hoop dat Jaxon het op het feest ook een beetje naar zijn zin heeft gehad.

  Like

  1. Was echt een leuke tocht.. een beetje een Groene Wissels-tocht hè, met dat groen aan het begin, in het midden in het park en dat aan het eind er ook nog bij.. en die vond ik ook altijd mooi!
   Ja hoor, viel reuze mee voor Jax ook.. hij had een paar keer bijna levend voer, maar de kipjes waren gelukkig steeds te snel haha!

   Like

 5. Zou jij het tweede meisje van links zijn, MizzD, op de onderste rij? Fotootje is voor mij wel heel klein.
  Mooie tocht! Niet te geloven dat er zoveel verandert in één mensenleven…
  Lie(f)s.

  Like

  1. Bijna goed Lies.. ik ben het éérste meisje links.. op de middelste rij. Dat andere meisje vóór mij heeft de hele lagere schoolperiode nog bij mij in de klas gezeten trouwens.. de meesten van deze foto eigenlijk wel.. en ik weet van die allemaal nog wel hoe ze heten..! 🙂

   Geliked door 1 persoon

 6. Ik weet niet zeker of ik je heb gevonden op de klassenfoto. Waar zit je?
  Leuk die oude fotootjes bij het nieuw. Er is veel veranderd in je oude buurt. Twee overwegen nog wel, had je altijd een smoes als je te laat op school kwam. 🙂
  Veel plezier op het feest!
  En o ja, ik zie de sponsored content niet door mijn adblocker.

  Like

  1. Ik ben het meisje helemaal links op de middelste rij.. die met haar ene knie omhoog zit, waardoor m’n moeder zei dat je ‘recht de Noord in keek’ hahahaa valt nogal mee, je ziet niks. 😉 Bovendien was ik daar op de hoek tenminste nog te zíén.. de meeste kinderen op die middelste rij zie je nauwelijks wat van..! 🙂

   Jaja twee overwegen.. en te weten dat ik nóóit te laat gekomen ben.. ik ging gewoon ruim op tijd weg thuis.. zo hoort dat hè hehe.
   Gelukkig maar dat je dat niet ziet.. onsmakelijke plaatjes bij advertenties hoe je je darmen leeg kunt maken.. ik vind het er echt compleet over hoor.

   Geliked door 1 persoon

   1. Een vriendin van mij zegt altijd: je kijkt recht in het hartje van Parijs! 🙂 Vind het ook wel meevallen hoor.
    En wat naar, die advertenties. Moet je dan betalen voor een WP site? Dat was toch nooit?

    Like

    1. Hahaa.. ja, de Noord, da’s echt iets voor Dordt hè, die rivier kijk je in vanaf de Groothoofdspoort! 😉

     Nah, was altijd al hoor.. er zijn bij WP betaalde en gratis blogs.. en die gratis die krijgen steeds meer reclames rondom.. éérst zag je die zelf niet, maar nu al een tijdje dus wél.. en staan ze niet alleen onderaan je blog, maar ook onderaan je zijkolom. Díé reclames zijn niet zo heel erg.. dat zijn die dingen waar jezelf op internet naar gekeken hebt, zoals dat gaat.. kijk je eens naar nieuwe schoenen en als je die al lnang en breed gekocht hebt, word je nog máánden met al die schoenen om je oren geslagen op WeerOnline en al die sites hehe. Maar die sponsored content die er n;u onderaan staat, in een heel groot opvallend blok.. is echt vreselijk.. van die juicy sites over BN-ers of met van die Amerikaanse sterke verhalen en intrigerende titels die je ernaartoe moeten zuigen.. heb daar zelf zó’n hekel aan als ik dat weleens op sites zag staan.. en nu staat het mijn blog te vervuilen…grrr!

     Like

 7. Een mooi verslag van deze wandeling. Ook ik heb je niet kunen vinden op die schoolfoto.
  Straks feestvieren dus. Geniet maar met volle teugen. Hopelijk geniet Jaxon ook.
  Fijne avond.

  Like

  1. Jaxon had het wel naar z’n zin.. loeren naar de kippen en de poezen die rond de tafel liepen.. maar de ‘enge beesten’ als de mini-paardjes en zwijntjes waren wat verder weg achter een draad, dus daar hoefde ie niet bang voor te zijn. Hij werd veel geprezen, omdat ie zo braaf en rustig was. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 8. Nooit geweten dat jij vistte
  Nee k denk niet dat ik je gevonden heb in de klasfoto
  Mooie wandeling
  Geniet van het feest

  Like

  1. Toch eens over geschreven hoor, in het verleden. Maar was maar toen ik echt jong was hoor.. toen er een visvergunning aangeschaft diende te worden (vanaf je 16e jaar is dat geloof ik) ben ik gestopt.

   Was een leuk feessie. 🙂

   Like

 9. Een mooi blog hoor, ik heb jou niet uit de klassenfoto kunnen plukken.
  Terug gaan naar je geboortestad, kan tegenvallen, het veranderd allemaal, en al die nieuwe buitenwijken, zijn mij onbekend.
  Je hebt het maar druk met wandelen, veel plezier vanavond hoor!

  Like

  1. Is ook lastig hoor.. zo klein hè, zowel de foto als ik.. haha!
   Ja soms denk ik ook weleens ‘moest dat nou zó?’ als ik veranderingen zie.. maar meestal was het gewoon nodig, vooral in die eerste buitenwijken.. die zijn immers ook al behoorlijk oud ondertussen.. en niet voor de eeuwigheid gebouwd. 🙂
   Ik wandel wat af ja.. maar doordeweeks is het met Jaxon momenteel maar karig hè.. en ik moet de pondjes in de gaten houden. 😉

   Like

 10. Stoepkrijt wedstrijden lijkt me toch wel leuk voor de kinderen. Maar ja alles wordt digitaal tegenwoordig maar misschien komen die dingen ooit weer terug. Nu is er trouwens zoiets dat er vroeger niet was, namelijk modderdag maar sommige ouders vinden dat ook maar niks. Maar de tocht was inderdaad heel afwisselend maar toch ook jammer dat ze er mee stoppen. Zo verdwijnen veel dingen en ik denk dat als corona er niet geweest was dat ze wel opvolging hadden gevonden.

  Like

  1. Modderdag.. dat had ik als kind ook niks gevonden hoor.. een beetje creativiteit moet er toch wel in zitten vind ik.. wat kan je nou met modder..? 😉
   Oeh geen flauw idee of corona er iets mee te maken heeft hoor.. ze waren vér voor corona al op zoek en alle oude bestuursleden waren toen al ‘ad interim’.. wachtend op vervanging. Misschien zijn er wél door corona gestorven.. wie zal het zeggen?

   Like

     1. Ik bedoel eigenlijk dat ze dan twee jaar meer tijd hadden gehad om vervanging te zoeken. Eigenlijk logisch dat ze het dan opdoeken. In de schaakclub heb je ook hetzelfde fenomeen, vaste leden die er al van voor mijn tijd waren zijn ook verdwenen. Ik vind zulke dingen gewoon spijtig.

      Like

Reacties zijn gesloten.