Vertrouwd terrein.. ;-)

Ja, daar stond ik dan, ingeklemd tussen de stokrozen (ja, er stonden er achter me, rond de boom waaronder ik schuilde, óók nog) te wachten tot de regen, die met bakken uit de hemel viel, weer wat minder zou worden. Nou ja.. er zijn mindere plekken om even te moeten wachten op beter weer hoor hehe.. de mooie panden aan de Nieuwe Haven zijn de moeite van het bekijken waard..

Maar ik was een (georganiseerde) wandeltocht aan het doen hè, de Drechtstedentocht van wsv. De Dordtse Vierdaagse.. en ik wilde dus vooruit haha! Nou, dat kon toch al snel wel weer hoor.. al werd het nog steeds niet helemáál droog, een klein beetje gemiezer kon ik wel hebben onder m’n plu. Dus wandelde ik verder.. langs het Maartensgat de Lange Geldersekade af..

.. en onderlangs de Dordtse dom (Grote of OLV-kerk) over de Leuvebrug.. hier wandelde ik nog niet zo lang geleden met vriendlief en Jaxon ook al eens hè. Ik kiekte toen niét dat kleine brugwachtershuisje daar bij de brug. Nu niet meer nodig, want de Leuvebrug is een vaste stenen brug over de Voorstraathaven geworden, maar ooit was deze brug een ophaalbrug.. en in 1937 ontwierp stadsarchitect Van Gendt er, in een aan de Delftse School verwante traditionalistische stijl, dit brugwachtershuisje voor. Toen de brugwachter z’n aanwezigheid dus onnodig werd, werd het voor andere zaken gebruikt.. zo zat de bekende Dordtse schrijver/dichter Cees Buddingh’ er in 1958-59 te werken aan vertalingen van werk van William Shakespeare, wat ik wel een leuk weetje vind hehe..

Na het huisje daalde ik af naar de Bomkade.. waar ik langs de oude Korenbeurs kwam, in 1834 ontworpen door de bekende architect G.N. Itz (hij heeft heel veel gebouwen in Dordrecht mede vorm gegeven), in de voor hem zo kenmerkende neoclassistische stijl (het oude stadhuis is daar ook een goed voorbeeld van)..

Jammer dat je tegenwoordig bijna niks meer op de foto kunt zetten zónder geparkeerd blik ervoor.. dat is helaas stúkken beter te zien dan het glazen dak dat dit bijzondere gebouw schijnt te hebben..! M’n wandelroute verder volgend kwam ik nog langs een gevel waar een lathyrus prachtig bloeiend tegenaan groeide.. en een poort met een toepasselijke tekst.. ik begon er bijna letterlijk dit postje mee hahaha..

Naast die poort zag ik, tussen alle klimop dat die muur bedekte, nog een interessante oude plaat, waarop de stadsmuren en -poorten die er in 1425 waren weergegeven stonden. Aangezien ik nu op de plek van het witte sterretje (dat ik er zelf op shopte) stond, had ik in die tijd nog in het water gestaan.. of in ieder geval me búiten de stadsmuren bevonden..

Voor mij heel grappig om te zien en me te realiseren wat wáár was in die tijd.. en hoe dat er dan nú uitziet..! Vooral de Grotekerk en het stadhuis (nog in de oude uitvoering, als lakenhal, getekend) een eindje daarachter langs de Voorstraathaven) zijn echt duidelijk te herkennen.

Ik wandelde verder, zo’n beetje rondom de Kalkhaven hier..

.. waarna het de Keizershofstraat in ging.. dat is één van de smalste straatjes van Dordt en halverwege paste m’n paraplu dan ook niet meer, moest ik ‘m half inklappen met m’n hoofd erin.. want droog was het nog steeds niet geworden hahaha..

Nu volgde het stukje Prinsenstraat en Achterhakkers dat ik met vriendlief (omdat we de auto altijd onder de Zwijndrechtse brug parkeren) al heel vaak wandelde.. dus hier nam ik geen fotootjes meer hoor.. ik kiekte pas weer wat, toen ik via de Twingtighoevenstraat de Singel weer op wandelde. Juist ja.. hélemaal aan de andere kant van de stad dan waar ik eerder een stukje Singel deed.. maar ook hier hele mooie flinke huizen..

M’n route leidde me naar Villa Rozenhof, dat in een zijstraatje van de Singel, met op de hoek een mooi 19e eeuws hoekpand met torentje, te vinden is..

Het zowat vierkante gebouw is een kasteelachtig woonhuis uit 1891 in neo-renaissance stijl, geinspireerd op de Loire-renaissance. De panden die in een halve cirkel eromheen gebouwd zijn, waren ook wel een fotootje waard hehe..

Terwijl ik om de Rozenhof heen wandelde zag ik ook nog wel wat leuke kleine dingetjes voor een foto.. animale..

Toen kiekte ik de villa nog es van de achterkant.. het blijft toch een mooi gebouw, ook al is de parktuin die erbij hoorde, gereduceerd tot alleen nog maar een rosarium.. en staan de auto’s zowat tot aan de gevel geparkeerd..

Op de hoek van de kring eromheen nog een prachtig art nouveau-pand uit 1900..

.. waarvan op de volgende hoek van de straat eenzelfde pand in spiegelbeeld stond.. prachtig vind ik dat soort dingen! Natuurlijk ook het vólgende architectonische pareltje waar ik langs kwam.. al werd dát járen verwaarloosd en gebruikt voor zaken dat het niét ten goede kwam, zoals een supermarkt en een woninginrichtingszaak.. ik heb het dan over het ‘De Holland van 1859′-gebouw, kortweg De Holland genoemd. De Holland van 1859 was een verzekeringsmaatschappij, die dit gebouw door — jawel, daar is ie weer– Sybold van Ravensteyn liet ontwerpen. Het werd in 1939 gerealiseerd. Heel bijzonder was de commissarissenkamer op het dak, die een ovale vorm heeft en waar Van Ravensteyn, naar het verhaal gaat, de inspiratie voor kreeg, toen hij z’n kleine kinderen in bad zag gaan.. een zinken teil..!
De winkels die eind vorige eeuw hun intrek in het gebouw mochten nemen, sloopten het originele interieur van het gebouw en braken een zijgevel uit om er een metalen aanbouw tegenaan te zetten. De ramen in de commissariskamer (van vloer tot plafond!) werden afgetimmerd..! Toen deze bedrijven eruit trokken, stonden er jaren hekken met prikkeldraad rond.. het gemeentebestuur vond het aanzicht zó slecht dat er serieus aan sloop gedacht is. Gelukkig werd net op tijd duidelijk dat het Onderwijsmuseum, dat eerst in Rotterdam gevestigd was, het wel zag zitten naar Dordt te verhuizen en daar was dit een prima gebouw voor.. het is dan prachtig gerestaureerd.. kan ik uit eigen ervaring zeggen, want ik ben er tijdens Open Monumentendag 2019 zélf eens wezen kijken. Je ziet het ook wel an de buitenkant, zoals ik nu tijden deze tocht..

De prachtige bloementuin errond vind ik ook de moeite hoor! Sowieso een bijzónder genietbaar stukje van de route was dit weer geweest.. met prachtige oude gebouwen. Eigenlijk beviel de héle tocht me wel, waarvan ik vermoed dat het een opvolger was van de DDD-tocht.. de Dwars Door Dordt-tocht, een tocht wat eerder in het voorjaar, die ik in het verleden wél al eens gedaan heb. Die hoorde bij de DDD-lóóp.. voor hardrenners, maar vaak is het zo geweest, dat twee zulke verschillende sportdisciplines niet lang naast elkaar konden bestaan.. en dan stopte men weer met die wandeltocht te organiseren. Jammer, want die DDD-tocht was ook altijd mooi, soms ook door het centrum, soms door het groen van de polder, maar altijd genieten.
Nú kwam ik tijdens déze Drechtstedentocht dan ook nog es op écht bekend terrein uit.. de wijk waar ik ben opgegroeid! Daarvoor moest ik de Krispijntunnel onderdoor, die heeft een aparte buis voor voetgangers.. héél vaak doorgeen gelopen..

Hierna ging de route eigenlijk buitenom het Van Baerleplantsoen dat links naast de tunnel ligt (van deze kant af gezien).. waarschijnlijk om je langs Villa Weizigt te laten komen (ook weer een enorme grote oude villa, waar trouwens ooit nog een sanatorium voor tuberculosepatiënten in gevestigd geweest is), maar kon vanuit de verte al zien dat dat hélemaal in de steigers stond, dus daar was sowieso weinig van te zien. Ik ging liever dóór het plantsoen.. héél bekend terrein, want als we vroeger naar ‘de stad’ gingen, liepen we altijd door dit parkje ‘met de bank’.. en dan daarna door de tunnel. Die bank.. dat is een grote stenen muur met daaraan houten bankjes.. het is de zogenaamde Nieuwsbladbank, aan ‘de burgerij van Dordrecht aangeboden bij het 50-jarig bestaan van het Dordrechtsch Nieuwsblad’ in 1937. Al is die naam nooit blijven hangen hoor.. ik heb dat nu pas op een site over de stad gelezen, had er daarvoor nog nooit van gehoord..

Beetje onscherp.. het was er vrij donker en dan moet je eigenlijk niet lopend foto’s nemen hehe.

Heb toevallig wel een fotootje van de DDD-tocht waar ik het eerder over had, waarbij m’n wandelgezelschap, allemaal familieleden, op die bank zitten..

Vlnr: neef, pa, zussie,nichtje, zussie, grote zus.

Van die voorkant wilde ik nu geen foto nemen.. er zitten tegenwoordig op die bank vaak mensen te drinken, als je begrijpt wat ik bedoel.. .. die zaterdagochtend ook.. die willen niet op de foto denk ik. 😉

Maar ik heb ook nog wel een oud fotootje van die achterkant.. een nog veel ouder fotootje eigenlijk hehe.. en níét zelf gemaakt.. denk dat ie van de hand van m’n schoonvader is.. want het zijn vriendlief met z’n broer en z’n moeder die erop staan..

Vriendlief was tóén al langer dan z’n oudere broer hahahaa! en die sexy benen heeft ie nu nóg..! hahaha!

Meteen hierna ging het het park van m’n jeugd in, zoals ik het Weizigtpark altijd noem.. met op de hoek een manneke pis.. oh nee, het water komt ergens anders uit hahaha..

’t Was eenvoudig het fietspad, dat helemaal door het park loopt, volgen hoor.. maar ik zag dat de brug naar de kinderboerderij wéér opgehaald was (is dat weleens open? vraag ik me nu af).. en de mooie fontein in de grote vijver stond wéér aan.. jeuj!..

Aan de andere kant, waar ooit het politiebureau stond, met mijn oude lagere school erachter, moest ik het park alweer verlaten.. ik kiekte er nog wel de mooie hortensia’s..

.. alvorens dus de wíjk van m’n jeugd in te wandelen. Ik ben nog net in de oude binnenstad geboren, maar m’n ouders zijn een half jaar ná mijn geboorte hier naar deze toen nieuwe buitenwijk verhuisd en hebben in dat huis tot aan hun dood gewoond. Daar ben ik dus opgegroeid en hoewel ik nu alweer zo’n 40 jaar in het Rotterdamse woon, voel ik me er nog steeds wel thuis. Niét dat de boel er niet verandert.. ooh echt wél! Ik ga er in het laatste postje over deze mooie tocht wat van laten zien!

Was tot de paarse 3 gekomen met dit verslag nu hè.

.

DOORSCROLLEN AUB!

.

29 gedachten over “Vertrouwd terrein.. ;-)

 1. Hoi Mizzke!
  Jammer van de regen, maar je kon gelukkig al snel weer door!
  Herinneringen ophalen in je geboortestad. Het blijft thuiskomen.
  Leuke foto van Vriendlief en zijn broer. Zijn moeder ziet er een fiere dame uit en heeft ook wel mooie benen! 😜
  Groetjes!

  Like

  1. Net zulke mooie stakerige als vriendlief hahaha die lijkt dan ook heel erg op z’n mama.. z’n broer helemaal op z’n papa.. twee heel verschillende jongens. 🙂

   Dordrecht blijft thuiskomen ja.. al woon ik nu al twee keer langer in Rotterdam, Dordt blijft míjn stad. 🙂

   Like

  1. Nou, níét bij die grote huizen hoor.. dat ik me thuis voel hehe.. maar in het algemeen hè.. in de hele stad. Ik ben maar opgegroeid in een heel klein rijtjeshuisje hoor.. en ik woon er trouwens nog steeds in.. alleen dan eentje in Rotterdam hehe.

   Geliked door 1 persoon

 2. Dordrecht is toch wel een hele mooie stad waar je niet snel uitgekeken raakt lijkt mij.
  Die lathyrus doet me denken aan mijn woning in Sommelsdijk daar had ik tegen een soort schutting deze pronkerwten staan want zo worden ze toch ook wel genoemd. Mijn vader had die er voor me gezaaid om die schutting er wat fleurig uit te laten zien.

  Like

  1. Ja, pronkerwten.. zo heten ze in het Nederlands.. maar gek genoeg noemden zowel m’n oma als m’n moeder (die er allebei gek op waren, zowel in de tuin als in een vaasje) ze toch altijd lathyrus. Leuk dat het herinneringen doet opborrelen bij jou. 🙂

   Like

 3. De eerste foto ligt rechts als derde het jacht “Enjoy life”.
  Als het regent oogt de stad en de Nieuwe Haven er heel anders.
  Het brugwachtershuisje ziet er erg leuk uit.
  Het zijn wel heel mooie panden die je op de foto heb staan.
  Het torentje is ook leuk, lijk wel die in Amersfoort.
  Wat leuk de foto’s van toen, is een mens dan veranderd hé. Hans

  Ot. Je verzoekje is gedraaid in de show.
  Het programma is beluisteren op de pagina “Bank’s Radio”

  Like

  1. Enjoy life.. da’s gemakkelijk gezegd als je het geld hebt om zo’n enorm jacht (want dat wás het) te kunnen kopen. 😉
   Klein maar fijn dat brugwachtershuisje.. beetje een tiny house hehe.
   Vroeger werd er niet zo rechttoe-rechtaan gebouwd hè Hans.. een torentje hier een mooie koekoek of dakrand daar.. het was nog es iets moois om naar te kijken.

   Geliked door 1 persoon

 4. Het is altijd lastig om foto’s van gebouwen of huizen te maken met auto’s er voor. Het weer viel niet mee, maar dat hield je niet tegen. Even terug naar je vertrouwde omgeving moet ook leuk zijn. Al die herinneringen die dan de kop opsteken.

  Like

  1. Voor sommige gebouwen alleen al zou een P-verbod moeten zijn.. of bepaalde oude straten, maar ja.. de mensen die er wónen willen ook graag hun auto voor hun eigen deur zetten hè. 😉
   Eigenlijk doe ik in heel Dordt niks anders dan herinneringen ophalen.. het voelt echt nog steeds als míjn stad.. al ben ik er al meer dan 40 jaar weg dus. 😉

   Geliked door 1 persoon

 5. Je bent wél een bikkel hoor, zelfs bakken met regen kunnen jou niet tegenhouden.
  Inderdaad jammer van die auoto’s altijd voor mooie panden.
  Een voordeel van zo’n smal straatje als de Keizershofstraat is, dat er geen verkeer is.
  Maar het is wel erg smal, wanneer je de plu daar niet helemaal open kunt doen.

  Like

  1. Het was warm.. dat scheelt als het regent.. is dat eigenlijk wel een beetje verfrissend. Maar echt dóórnat wil je natuurlijk nooit worden.. dat loopt vervelend. 🙂
   Ha ja.. daar kon nog niet eens een auto op z’n kánt in, in dat straatje..! De plu schuurde echt aan twee kanten tegen de stenen.. en ik heb niet eens zo’n hele grote..! 🙂

   Like

 6. Goede morgen Mizz. bij die foto van je vriend en zijn broer, valt het me gelijk op dat de jongens een keurig colbert en overhemd dragen maar wel een korte broek eronder, was dat in die tijd normaal? Waarschijnlijk wel, ik zou het niet weten want ik heb nooit broers gehad. En de jongens op school hadden meestal gewoon een trui of een overhemd aan op een schooldag. Het park is een mooie groene plek in de stad.

  Like

  1. Ik denk dat de korte broek gewoner was dan het colbert met overhemd hehe.. míjn broers droegen die nooit hoor, zeker niet op een korte broek, maar ja.. het zal een zondag geweest en mijn schoonmama hield/houdt van ‘sjiek’.. mijn moeder droeg ook nooit van die witte handschoentjes..! 😉

   Like

 7. heel veel mooie huizen
  een straatje te smal voor een paraplu, hoe charmant is dat, k zie je al lopen met je paraplu half dicht en jij daar in 🙂

  Like

  1. Hahahaa.. ja zo liep ik echt.. was ook niet echt handig, want ik voelde de druppels in m’n nek vallen hahaha! Er zijn in Dordt twee van die smalle steegjes, in de ene hang een grote bel, want dat is het (bekendere) Zakkendragersstraatje, als die bel geluid werd moesten ze maken dat ze naar het Zakkendragers (of mazelaars-)huis kwamen om werk te krijgen. In dit Keizershofstraatje hangt geen bel.. die hangt verderop aan het Mazelaarshuis zelf. Maar ik denk wél dat er menig zakkendrager ook doorheen is gesneld met een zak op z’n rug.. hopelijk liep ie zich dan niet vast..! 🙂

   Like

 8. JA, er zijn echt heel veel auto’s tegenwoordig. Het kan dus ook gewoon bijna niet meer, een foto maken van iets zonder. Die villa is inderdaad heel erg mooi. In Goes moest zoiets plaats maken voor een appartementen complex. Eeuwig zonde. Iedereen klaagde over de plannen, maar ja.
  Leuk de oude foto’s.

  Like

  1. Is in Dordt ook vaak gebeurd hoor.. er zijn nog véle oude Dordtenaren boos om de sloop van het oude postkantoor voor de bouw van nieuwe winkels.. tja.. in de jaren 70 werd het eerder de sloopkogel dan renovatie

   Like

 9. Wat een prachtige grote panden! En de Villa is ook zo mooi. Ik herinner me nog wel dat je eerder over dat pand waar nu het Onderwijsmuseum zit hebt geschreven. Gelukkig in ere hersteld. Leuk, om door bekend terrein van je jeugd te wandelen. Trouwens…. wat jij hebt met stokrozen, heb ik met lathyrus…. het debacle van vorig jaar op mijn balkon. Zo jammer.

  Like

  1. Is zo’n apart gebouw hè, dat van de Holland.. helemaal een Van Ravensteyn.. die ontwierp echt op z’n eigen manier.
   Hahahaaa.. dat dacht ik wel dat ik jou geen plezier deed met die uitbundig bloeiende lathyrussen.. was een klein prikje terug. 😉

   Like

 10. Ja maar villa rozenhof is al meer een hotel aan de grote te zien. Die dwars door Dordrecht wandeltocht kon men toch op een andere dag organiseren. Nochtans lukt het soms wel zoals in averbode van abdij naar abdij maar daar hebben de wandelaars een andere route en meerdere afstanden.

  Like

  1. Het wás een woonhuis.. op een gelijknamige buitenplaats. Maar het is al heel lang tot kantoorgebouw omgebouwd.. eerst voor een verzekeringsmaatschappij, later heeft de Belastingdienst er nog een aantal jaar ingezeten.
   Dat lijken ze dus precies gedaan te hebben.. en toen werd het de Drechtstedentocht. 🙂
   De wandelaars hebben natuurlijk áltijd een andere route (meestal meerdere).. door elkaar kan sowieso niet. In Nijmegen bij de Zevenheuvelenloop/omloop was er voor de wandelaars maar één route trouwens.. 25km, die ging helemaal om het hardloopparkoers heen. Zijn ze na vier jaar ook mee gestopt helaas.. heb ze alle vier gedaan. 🙂

   Like

   1. Ah Nijmegen, Berg en Dal, daar ben ik ook geweest. Prachtige streek daar en verrassend. Net de Ardennen daar soms en een stukje door Duitsland.

    Geliked door 1 persoon

    1. Ja, echt prachtig daar.. op zeven heuvelen gebouwd hè, dus op en neer, maar prachtig.. lijkt inderdaad een beetje op de Ardennen in het klein.

     Like

Reacties zijn gesloten.