Geen haast.. ;-)

Was dus afgelopen zaterdag aan de wandel in Dordrecht.. de laatste Drechtstedentocht die ooit georganiseerd zou worden. Maar ook míjn allereerste.. deed deze tocht nog nooit en het was juist zo’n mooie.. heel afwisselend. Na een mooi stuk door het groen rondom het Wantijpark waar ik nog nooit geweest was, ging het nu, voorbij de oude watertoren en de enige molen die Dordt nog rijk is (ooit stonden er 120 méér in en rond de stad..!), de Kyck Over De Dyck, langs het oude GEB-kantoor (ja, later heette dat energiebedrijf Eneco, maar voor oude Dordtenaren bleef de oude naam bekender.. GEB= Gemeente Electriciteits Bedrijf.. m’n schoonvader heeft er z’n hele leven gewerkt en mocht toen na 40 jaar met vervroegd pensioen..!).. waar nu een evenementenhal in is, maar het oude tegeltableau met de naam erop (en het jaartal 1910) zit nog op de gevel..

..de Noordendijk over en af, op weg naar het oude centrum. Net vóór ik de dijk echter overstak, zag ik daar aan een gevel nog een oude foto.. van hoe hoog het water hier gestaan had tijdens de Watersnoodramp van 1953.. aangezien de Noordendijk dus echt een hoge dijk is, stond ik er versteld van.. de boel stond hier dus echt ook behoorlijk blank indertijd..

Onderaan de trap ging het de Singel op.. één van de langste straten van Dordt, omdat ie, net als de Voorstraat en de Spuihaven (is geen straat, maar echt water hè) als een soort halfronde lijn om het oude centrum ligt.. van de Noordendijk aan de ene tot aan de rivier aan de andere kant. Maar omdat de Singel van die drie het verste van dat centrum af ligt, is ie dus het langste. Sommige stukjes ervan hebben een extra aanduiding, zoals bijv. de Samuel Van Hoogstratensingel.. maar Dordtenaren hebben het altijd gewoon over ‘de Singel’. Deze straat loopt overigens dwars door de 19e eeuwse schil.. de eerste uitbreiding van de oude stad buiten de originele stadsmuren (die er allang niet meer zijn).. de Spuihaven was zo’n beetje de stadsgracht in dat opzicht. En blijkbaar waren het vooral gegoede inwoners die er gingen wonen ( ‘op den buiten’ hè..), want de Singel staat wel heel erg bekend om de flinke huizen die er staan. Als wij vroeger als kind iets wilden wat te duur was, zei m’n ma altijd ‘we wonen hier niet op de Singel..!’.. dat zegt genoeg! 😉 Maar hier helemaal aan het begin ervan zag ik toch ook nog wel kleinere pandjes..

Ook best wel fraai.. toch?

Ook interessant.. een eindje verder passeerde ik De Vereeniging.. een beetje typisch hofje, van een langgerekt blok met 21 arbeiderswoningen onder één kap. Het werd in 1864 gebouwd op een voormalig lijnbaanterrein en was het eerste ‘hof’ dat door de (half-kapitalistische, half- idealistische) ‘Vereeniging tot Verbetering der Huisvesting van de Arbeidende Klasse’ werd gerealiseerd..

Ik volgde die Singel tot aan de hoek met de Sint Jorisweg.. en kiekte er nog wel wat van die flinke huizen daar ook, al staan de echt gróte kasten (in villa-vorm) pas aan het stuk ná de Sint Jorisweg.. tegenover het Merwesteinpark..

Óp die hoek staat de Dordtse schouwburg, het Kunstmin. Ernaast nog wat bijgebouwen.. op eentje stond die tekst waarmee ik dit postje begon, op een ander een beetje grafische mural die ikzelf niet zo héél erg interessant vind.. ik liet ‘m ook al zien toen ik een paar jaar geleden die ‘street art’-route hier in Dordt deed..

Qua gebouw ziet de schouwbrug er niet erg indrukwekkend uit.. van binnen is het één en al pracht en praal, naar een ontwerp van — jawel, daar is ie weer– Sybold van Ravensteyn, maar die entree buiten..? beetje sobertjes.. de kopse kant van het hoofdgebouw is dan nog wel wat versierd met gevelstenen..

Ik wandelde de Sint Jorisweg verder af.. ook hier weer een hofje.. de Sint Jorishof.. ik piepte even het onopvallende poortje in en het donkere gangetje dat er naar binnen leidde door en zag toen een mooie bloementuin.. mét beschilderde muren..

Maar verder wandelend kwam ik algauw bij de Sint Jorisburg over de Spuihaven aan..

Hier overheen ging het het Steegoversloot op.. die ‘steeg’, daar staan echt wel heel erg mooie panden aan hoor hahaha.. in één ervan een vioolbouwer, die net thuiskwam met z’n grappige werkautootje..

Maar wat die panden betreft.. ik hou heel erg van leibomen, heb ik hier al meerdere keren geschreven.. alleen daar aan het Steegoversloot staan die dingen danig in de weg.. je ziet er die mooie gebouwen bijna niet meer door..!..

.. zonde hè! hahaha!

Ik moest bij huisnummer 39 de poort in.. naar het Hof was dat.. ik zag meteen al dat er iets bezig was daar.. mensen in ouderwetse kledij en ze waren aan het soundchecken. Hoorde later ( op de verjaardag van dat achternichtje in Gorinchem die middag) van m’n grote zus dat het museum in het hof, ‘Hof van Nederland’ geheten, heropend werd na een verbouwing..

Dat hadden ze bij de organiserende wandelvereniging De Dordtse Vierdaagse vast niet geweten.. nu zouden er de hele tijd wandelaars dwars door de festiviteiten wandelen hehe. We moesten ook nog es niet snel rechtdoor, maar de bocht om naar rechts en daar door het andere poortje het Hof weer uit..

Dat gebouwtje daar, met die intrigerende rode deuren, daar zag ik nu pas een infobordje van aan de muur hangen.. ik plaats het hierbij, want het is wel interessant..

.

Hierna stond ik dan op de Voorstraat.. en moest ik afslaan naar rechts.. dat is dus niet het voetgangersgedeelte van deze lange winkelstraat, maar het enige stukje waar auto’s mogen rijden..

Na nog wat mooie details te hebben gekiekt, onder ander dit prachtige glas-in-lood-raam boven een etalage..

.. keek ik eens uit naar een mogelijkheid tot een pauzetje. Volgens mijn routebeschrijving was ik hier op ongeveer het 4½km-punt.. en omdat ik zag dat ‘Het Magazijn’ open was, dat prachtige art nouveau-pand daar aan de Voorstraat dat ik altijd al bewonderd heb, besloot ik hier even te stoppen.. mooie locatie, waar ik nog nooit koffie gedronken had..

Dat viel helemaal niet tegen.. heerlijke koffie met een stukje brownie en mooi modern (licht!) ingericht. ik kon er weer tegen. M’n route vervolgde een eindje verder naar links de Nieuwbrug over.. dit vind ik zo’n beetje de mooiste brug van Dordt, dus tijd voor een selfie hehe..

Aan de andere kant naar links de Wijnstraat in, waar ik, nog in het kader van Dordt-In-Stoom, het pand waar ooit een stoomdrukkerij inzat, es vastlegde hehe..

En toen.. voel ik nattigheid..! huh? regen? dat zou hier in Dordt toch pas veel later gaan vallen? hmm, een beetje een tegenvaller.. ik schuilde even onder de luifel van de oude postzegelhandel, die leuk antiek speelgoed in z’n etalage heeft staan..

.. maar toen de druppels minder groot leken te worden, zette ik m’n paraplu maar op en ging weer es verder hoor.. ik kwam om te wandelen hè, niet om stil te staan hehe. Het ging de Wijnstraat verder af richting het Scheffersplein.. en ik kiekte wat mooie glas-in-lood-ramen.. alsook nog wat ‘Stolpersteine’, zoals die koperen keitjes heten die men in de stoep plaatst voor huizen van waaruit Joodse inwoners in WO II zijn weggevoerd om niet meer terug te keren, een initiatief van een Duitse kunstenaar die in heel Europa die keitjes plaatst. Ik las laatst toevallig in de krant, dat in Dordrecht voor álle zo weggevoerde en nooit meer teruggekomen Joodse mensen er nu zo’n steentje ligt.. flinke prestatie!..

.

Voorbij het Scheffersplein ging het (met redelijk lege terrassen door dat weer).. waar de Wijnstraat overgaat in de Groenmarkt.. en bij restaurant Knollen en Citroenen zag ik dat men Oma, die toch voor alle recepten gezorgd heeft, gewoon buiten in de regen liet zitten.. schandelijk..! Dat zou Oma van zendschip de Bom niet overkomen denk ik.. hè Hans..! haha!

Op een gegeven moment ging het, nét na de giraf aan het leuke kinderboekenwinkeltje daar, naar rechts voor mij.. de Vleeshouwersstraat in.. er hingen ballonnen.. wisten ze dat ik kwam? haha! En wie zag ik daar achter één van de ramen.. jawel.. Solo van Noortje weer natuurlijk.. die kat zie ik echt óveral wel hehe..

(doet ie hier wel net of ie Hans heet.. beetje verwarring schoppen natuurlijk.. want Hans is heel iemand anders! 😛 )

Aan het einde van het straatje is de Lange IJzerenbrug, die moest ik over..

.. en terwijl ik nét dacht dat we het ergste qua regen gehad hadden, begon, midden op die brug, het getikkel van de regendruppels op m’n paraplu harder te klinken. Kon nooit van een boom zijn waar de wind doorheen ging, want ik stond immers midden op die brug..! Nope.. het begon nog effe wat harder te regen.. óf, zoals wij dat tijdens het wandelen dan vaak tegen elkaar zeggen: ‘het houdt op met zachies regenen..’ met gevoel voor understatement hè! 😉 Tijd om toch maar even te schuilen onder een boom, daar op de Nieuwe Haven (waar ik na de brug dus was uitgekomen). Een paraplu houdt maar zóveel tegen natuurlijk.. en ik was in korte broek.. krijg je van die koude benen, als ze drijfnat worden hehe.

Was op het plattegrondje dus tot nummer 2 gekomen nu, in het groene rondje..

.. dat leek ietsje minder dan de helft, maar qua tijd ging het wel goed en m’n pauze had ik dus al gehad. Het volgende stukje leek me leuk.. langs mooie gebouwen als de Rozenhof en het oude gebouw van de Holland waar nu het Onderwijsmuseum in is.. en dán de Krispijntunnel onderdoor en de wijk en het park in waar véle voetstappen van mij liggen, want daar bracht ik een groot deel van m’n leven door..!

Da’s weer voor een volgend postje natuurlijk.. voorlopig stond ik onder die boom daar aan de Nieuwe Haven te schuilen.. met uitzicht op..? grrrr! 😉

PS. SCROLL SNEL DOOR NAAR DE REACTIES EN NEGEER ALSJEBLIEFT DIE VERVELENDE ‘SPONSORED CONTENT ‘ HIERONDER!

41 gedachten over “Geen haast.. ;-)

 1. fraaie gebouwen op deze wandeling Mizzd..

  geen haast … toch een beetje een vreemde slogan

  perfectie bestaat niet , hou ik me altijd voor…

  prettige dag

  Like

  1. Misschien moet je als vioolbouwer tóch wel een beetje perfectionistisch zijn.. en kun je daar geen haast bij maken..? 😉

   Like

 2. Ik zie helemaal geen reclame van wordpress?? In Dordt kun je geen haast hebben met al dat moois wat er te zien is. Dank je voor het delen!

  Like

  1. Dat komt door je betaalde abonnement denk ik.. dan heb je zelf geen reclames, maar zié je ze blijkbaar bij anderen ook niet.
   Nee. lekker rustigjes aan als je door de Dordtse binnenstad wandelt hoor.. alleen door de regen liep ik toch wel ietsje sneller denk ik.

   Like

 3. Ik kan mij de watersnoodramp van 1953 nog wel herinneren…..vreselijk hoor!
  Goh, bij een hofje denk ik eerder aan mooie kleine huisjes, en tuintjes vol bloemen.
  Geweldig die beschilderde muur met vlinders en bloemen, daar wordt je toch vrolijk van?
  Wat leuk, een heuse vioolbouwer, voor perfectie moet je inderdaad geen haast hebben.

  Like

  1. Daar verraad je je leeftijd mee haha.. in 1953 was ik nog slechts een glinstering in m’n vaders ogen hoor! 😉
   Mja.. er zijn verschillende ‘hofjes’ natuurlijk en deze is zó opgezet.. was wellicht tóch al een flinke verbetering van de woonomstandigheden voor de arbeiders van toen. Maar ík vind die hofjes met kleine huisjes rondom een mooi middentuintje ook wel leuker om te zien hehe.

   Like

     1. Ah, maar dat doen alleen maar gekken.. die hekjes staan daar toch niet voor niks.. daar moet je voor stóppen..! hahahaa!

      Like

   1. Ah, zag nu net op je blog dat je in het Kortrijkse woont.. inderdaad héél anders dan hier. 🙂
    Was tijdens het Hemelvaartsweekend in de ‘buurt’.. stukje naar het oosten, Pays des Collines.

    Like

 4. Iemand zou die oma van een plu moeten voorzien, ze laten dat mens gewoon in de regen zitten 😦 Leuk log ik ken Dordt niet dus alles is nieuw voor mij.

  Like

  1. In weer en wind laten ze het arme mens daar zitten.. en met Kerst krijgt ze nog een kerstmannenpak aan ook.. het moet toch niet gekker worden hè! 😉

   Like

 5. Ik heb nooit haast, en zoals ik het begrijp nu ben ik dus perfect 😆 Mooie tocht, die arbeidershuisjes doen me denken aan de huisjes die ooit in Goes stonden langs het kanaal en aan de Smallegangen. Al lang geleden gesloopt. In mijn schooltijd reed ik er dagelijks langs. Reclame? Ik heb een zeer goeie adblocker 🙂

  Like

  1. Héél erg ímperfecte mensen hebben ook nooit haast.. ik weet niet wat op jou het meest van toepassing is.. hahahaa!
   Het wordt tegenwoordig al snel ‘te klein’ bevonden.. zulke oude arbeidershuisjes. Terwijl in deze tijd er juist erg veel ‘huishoudens’ bij gebaat zouden zijn.. die tiny houses zijn niet voor niets zo’n hit.
   Zie jij ze niet?.. wees maar blij.. het zijn belachelijke reclames voor allerlei zooi.

   Like

 6. Leuke hofjes en poortjes! Mooi art nouveau pand, leuk dat je daar koffie kon drinken! Jammer van de regen, maar ja… goed voor de stokrozen. 🙂 🙂 🙂

  Like

  1. Hahaha moet er hardop om lachen, om die running gag van die stokrozen! 😀

   Ik was er tijdens een Openmonumentendag al eens binnen geweest, in dat pand, maar toen was het alleen nog beetje alternatieve winkel (dat is boven nu nog). Maar tijdens de dwaallichtjestocht afgelopen december kochten we er buiten al een warme chocomel en vriendlief was er kortgeleden voor een teamdag van z’n werk (ná een speurtocht door de stad) wezen eten.. dus ik wist dat er nu horeca in zat. Toen ik zag dat het open was, kon ik het natuurlijk niet laten dáár koffie te gaan drinken! 🙂

   Like

 7. hier en daar mooie gevels en een prachtig glasraam
  maar mijn oog viel vooral op dat oude speelgoed, vind ik altijd zo leuk, heb hier meerdere oude speelgoedautootjes
  Halfweg en al veel gezien

  Like

  1. Oh ships.. ik had daar nog een linkje naar jou willen bij zetten, want ik moest daar inderdaad aan jóú denken, bij die oude autootjes.. is echt wel wat voor jou hè! 🙂

   Like

 8. Je zag weer veel moois in Dordrecht.
  Die Solo kom jij nogal eens tegen en soms snabbelt hij soms wat bij als fotomodel, haha.

  Like

    1. 🙂
     Btw.. die Solo, die was me daar gevolgd.. éérst zag ik ‘m al in de etalage van die vioolbouwer..! 😉

     Like

 9. ‘Kleiner’ is toch ook mooi, MizzD! Perfectie kent geen haast, fijne doordenker. Die koffie ziet er lekkerrr uit! Waar is de tijd, dat Hans Oma heette?
  Lie(f)s.

  Geliked door 1 persoon

  1. Die koffie wás ook lekkerrr! (en betaalbaar! 😉 )
   Voor perfectie moet je geen haast hebben hè.. dat weten die steenkappers van jou vast ook! 🙂

   Geliked door 1 persoon

 10. Het oude GEB-kantoor is prachtig met de tegeltjes.
  Het is een overgang, van de oude gevels naar de mural.
  De vioolbouwer.nl komt me bekend voor, maar ja…
  De zwarte brug over de jachthaven, de Vlogende bestemming ligt daar.
  Nou, Oma heeft haar grenzen, moet ook wel met zoveel bewoners.
  Lijkt zeker op Solo. een mooie rooie. Hans

  Like

  1. Heb dat karretje van de vioolbouwer al eens ergens anders in Dordt op de foto gezet.. misschien dáárom..?
   In dit postje zijn twéé zwarte bruggen te zien.. weet niet welke je precies bedoelde.

   Geliked door 1 persoon

   1. Zou kunnen hoor, ik heb hem eens in een tv programma gezien, maar waar.
    De lange IJzerenbrug, die bedoelde ik, mogen mensen zich graag laten vastleggen.
    De Ballenlijnen in zee liggen vlak bij de haven, kan niet anders.
    De GGOS waar fictie en werkelijkheid door elkaar lopen.
    In de Haven was het tot vanavond 19.00 uur prachtig weer, Hans is weer tevreden.

    Like

    1. Ooh, in een tv-programma.
     De LIJB is een mooie oude brug, maar vind zelf de Nieuwbrug nog net wat mooier.
     Het regent hier nu dat het giet.. dus het weer in de haven loopt niet synchroon met dat hier in Rotterdam! 🙂

     Like

 11. Samen met jou maak ik hier mooie wandelingen door Dordrecht. Zo leer ik de stad beter kennen zonder er ooit geweest te zijn. Jammer van de regen, maar dat risico heb je nu eenmaal in deze lage landen. Die reclame deert me niet. Die sla ik met plezier over.

  Like

  1. Gelukkig maar.. ik zag dat er al iemand het aangeklikt had.. moet er niet aan denken..! 🙂
   Blijf maar gezellig meewandelen door Dordt hoor.. er komt nog. Die regen.. aach, ‘k ben niet van suiker zeggen we dan hè, dus we smelten niet! 🙂

   Geliked door 1 persoon

 12. Die leibomen geven toch een meerwaarde vind ik daar.
  Was waarschijnlijk niet zo leuk op een langere tocht met die regen maar dat moet je er soms wel is bij nemen

  Like

  1. Het zijn prachtige bomen.. maar de panden eráchter zijn ook heel mooi en zo nauwelijks te zien. Ja, ik weet het.. ik ben een zeur hahahahaa!
   Mjaa.. het was in ieder geval warm.. dus dan valt regen ook wel mee. Ik loop wél liever droog, maar je kúnt er weleens overvallen worden natuurlijk.. had expres m’n plu al bij me hoor.

   Like

   1. Ja als het warm is valt het nog mee met de regen. Nee ik bedoelde natuurlijk niet dat je een zeur bent maar ik vond het geheel zo mooi met de bomen.:-)

    Like

    1. Weet ik wel hoor, dat jij dat niet bedoelde.. ik vind mezélf soms een zeur hahaha! Maar ik zie zulke bomen dus liever voor wat minder interessante huizen staan. 😉

     Like

 13. Grappig.. nu staat er ineens weer alleen ‘gewone reclame’ onder.. nou ja, wie weet hoe lang dát duurt hè..! 😛

  Like

Reacties zijn gesloten.