Laatste kans..

Afgelopen zaterdagochtend had ik wel zin om weer es een georganiseerde wandeltocht te gaan doen.. het leek aardig weer te worden.. pas in de middag zou het gaan regenen. Omdat wij vaak in deze tijd van het jaar op vakantie zijn, zijn er nu tochten in het wandelprogramma die ik nog nooit deed.. eentje daarvan viel me wel op.. de Drechtstedentocht in Dordrecht! Kwam ook goed qua locatie, omdat ik erná meteen door naar Gorinchem wilde voor de verjaardag van een achternichtje.
Ik keek eens op de site van de organiserende wandelvereniging, De Dordtse Vierdaagse, wat ik bij deze tocht zo’n beetje kon verwachten.. en daar las ik tot mijn schrik en ook wel spijt, dat deze vereniging dit jaar voor het laatst z’n tochten organiseert.. per 31 december wordt ie opgeheven..! Men zocht al járen naar nieuwe bestuursleden, nu de huidige allemaal flink bejaard worden.. en dat is dus niet gelukt. Nu ziet men geen andere oplossing meer dan de boeken maar te sluiten.. echt wel ontzettend jammer. Geen Oliebollentocht, Zuurkooltocht, Sinterklaastocht en Kersttocht onder andere meer.. de tochten waar ik in de loop der decennia toch wel erg vaak aan deelnam.. zo zonde. Dacht dat de ándere Dordtse wandelvereniging, WIK (Willen Is Kunnen) ook al opgeheven is, dus dan is er in Dordt totáál geen wandelvereniging meer.. toch gek in deze post-coronatijd waarin heel NL het wandelen herontdekt heeft..!
Maar goed.. dit jaar ging het dus allemaal nog effe door.. en kon ik dus voor de eerste en laatste keer de Drechtstedentocht wandelen.. en dat bleek toevallig wel een héle mooie! Ik reed vroeg naar Dordt, omdat ik om half 10 wilde starten voor de 10km-route.. maar toen ik er bíjna was en alleen nog de spoorwegovergang over moest naar het Sportpark waar de startlocatie was, bleek die overweg afgesloten..! Oei, helemaal doorrijden naar de volgende dan maar en dan natuurlijk weer helemaal terug naar het Sportpark.. om over het watertje (op de bovenste foto) het ruime parkeerterrein op te rijden en naar de start in de voetbalkantine van sportclub Emma te wandelen om me aan te melden..

Had me thuis al online ingeschreven, dus ik kon na dat omrijden dan toch vlot van start gaan om kwart voor 10. Dat ging meteen een stukje door de Vogelbuurt.. daar heb ik hier wel vaker over gepost, die woonwijk met al die vogel-murals..

Zag bij deze nu dat er een infobordje bij hing.. dat was nieuw voor mij hehe..

Ging die murals nu allemaal niet opnieuw op de foto zetten.. alleen die waar ik echt langswandelde.. want het blíjft leuk natuurlijk, al die vogelschilderingen in verschillende stijlen..

.. die laatste vind ik echt heel mooi.. ik dacht éven dat ik die stokrozen de vorige keer gemist had, dat ze die er nog bij geschilderd hadden, maar nee, dat waren échte, die ervoor groeiden haha!

Hierna ging het de Vogelbuurt uit, want ik moest de Noordendijk op, die oversteken en daarna de Wantijdijk op. Huh? de Wantijdijk? die kende ik helemaal nog niet! Nu is het hier op dit stukje aan de Noordendijk wel érg veranderd met de tijd dat ik een stukje verderop nog naar de middelbare school ging hoor.. tóén stond hier nog de Meerpaal, de jeugdherberg van Dordt.. en het sportveldenterrein De Windhondenpolder was ook nog niet zo ontwikkeld als nu. Die jeugdherberg is weg.. aan het water erachter (de Vlij, een zijarm van de Wantij) is een woonwijk gebouwd.. en er is dus een fiets/wandelpad rondom die wijk, en daarachter het Wantijpark, aangelegd, richting een nieuw fietspad met brug, die de nieuwe woonwijken Stadspolders en Oudelandshoek met het centrum verbindt.
Wel leuk hoor, om eens een stukje van Dordt te bewandelen dat ik helemaal nog niet kende..

.

Dacht heel even dat dát de brug al was waar ik naartoe onderweg was.. maar nee, dat bleek een bruggetje te zijn dat de inwoners van dat (vrij luxe) wijkje de gelegenheid gaf hun wijkje lopend te verlaten.. om te gaan joggen of om de hond uit te gaan laten of zo.. toe maar! stel je voor dat je daarvoor een stukje om moet lopen..! 😉
Op het laatste stukje naar de échte Prinses Amaliabrug (zoals ie heet), met aan de andere kant van de Vlij het Wantijpark, voer een klein jachtje met me op.. hij kon me maar net voorblijven haha..

.

Amalia had duidelijk haar fiets, waar ik haar jaren geleden zo trots op voor het eerst naar de middelbare school zag fietsen op het filmpje van haar fiere papa koning Wim-Lex, inmiddels afgedankt..

.. tss, toch nog een prima fiets, zelfs de banden staan nog niet eens plat! Die had ze in Amsterdam, waar ze nu gaat studeren, héél goed kunnen gebruiken hoor! (hoewel ze er dáár vast zo ook nog wel eentje uit een gracht kan vissen.. daar liggen er genoeg in! 😉 )

We schampten nu het Wantijpark.. en waar ik heel nieuwsgierig naar was, kon ik door de hekken wel zien.. het pierenbadje met de paddenstoel, dat opgeknapt zou worden, wordt gelukkig weer precies hetzelfde als dat het was.. in de vorm van zo’n kinder-windmolentje.. je kon de nieuwe muurtjes in die typische vorm al zien staan..

Wél jammer dat het, met de naderende zomervakantie, nog niet af is..!

Ik moest buiten het park door blijven wandelen.. over de Badweg, met dus links het park en rechts de jachthaven..

.
.

.. hé, daar lagen die leuke kleine bootjes met die bruine dekzeiltjes van de zalmschouw, die ik tijdens Dordt-in-Stoom in de Kuipershaven zag liggen! Grappig!
Hierna passeerde ik het Wantijbad.. heb ik jeugdherinneringen aan.. van toen ik er een abonnement voor had en zowat de hele zomer daar doorbracht. Ik gluurde eens door de haag eromheen en zag dat het bad totáál veranderd was.. het leek zelfs wel of het bijzondere gebouwtje, waar de badmeesterspost onderin was en bovenin het winkeltje/snackbar, ergens anders stond dan ik me herinnerde.. maar dan zullen m’n herinneringen wel niet helemaal kloppen hahaha.. ’t is ook al lááááng geleden hè..

Het ging verder langs het Wantijpaviljoen..

.. en door de villawijk daar omheen, waar ik mooie bloemetjes in de voortuinen kon kieken..

Dit witbloeiende struikje hierboven ken ik niet, maar het rook wel erg lekker daar.. vond dat hommeltje ook!

Toen ik de wijk uitkwam en de Oranjelaan overstak, ging het af op een wel heel bijzondere aandachttrekker daar.. de Dordtse watertoren, waarin nu een hotel/restaurant zit, dat Villa Augustus heet..

Deze oudste Dordtse watertoren (in voormalig buurgemeente Dubbeldam staat er nog één) werd in 1882 gebouwd en is daarmee de op één na oudste van NL. Stadsarchitect J. A. van der Kloes gaf de toren een kasteelachtig uiterlijk. De toren is 33 meter hoog en had een waterreservoir van 500m³. De bakstenen hoektorens, waarin machinistenkamers gerealiseerd waren, waar het personeel van het waterleidingbedrijf woonde, zijn in 1938 bij een verbouwing aan het waterreservoir deels verdwenen. Sinds 1965 heeft de toren z’n oorspronkelijke functie functie verloren, maar al sinds 1941-’42 kregen zowel de toren als het pompgebouw de status van rijksmonument. In 2002 maakte de gemeente plannen voor het verouderde Enecoterrein (energiecentrale) waar het gebouw op staat, wat leidde tot een restauratie van beide gebouwen. Rondom het complex werd een deel van het Wantij weer opengegraven. In 2007 werd in toren en pompgebouw Villa Augustus gevestigd.. de uitbaters hiervan legden rond de toren een moestuin aan, waaruit zij putten om hun seizoensgebonden gerechten te maken. (*bron: wikipedia)

Mijn route ging er voorlangs en verder aan de zijkant, waar het dat water overging middels een eenvoudige voetgangersbrug. In de verte zag ik die nieuwe Prins Clausbrug, die ik tijdens Dordt-In-Stoom al uitgebreid bekeek en op de foto zette hè..

.

Dat oude Enecoterrein.. daar wandelde ik nu overheen.. dat is tot uitgaansgebied omgetoverd.. met in het voormalige Eneco(= energiebedrijf)-kantoor een evenementenhal (het Energiehuis) inclusief café en verder nog een bioscoop en parkeergarage.. al heb ik toevallig pas gelezen dat die parkeergarage hier weggaat. Dat blijkt een eenvoudige weer af te breken gebouw te zijn, dat dan ergens anders weer opgebouwd kan worden. Tjaaa.. als je ziet waar het staat, zo mooi aan dat water, dan zouden daar natuurlijk véél beter dure koopwoningen neergezet kunnen worden hè.. levert de gemeente vast meer op! Waar dan de bezoekers van de bios en dat Energiehuis moeten parkeren..?

Gezien de grote hoeveelheid fietsbeugels is het wellicht de bedoeling dat iedereen met de fiets komt..? Zou in Dordt best kunnen hoor.. zó groot is het allemaal niet hehe. Ik wandelde een 10km-route en die zou me compleet door het hele centrum leiden.. lopend.. dan ben je op de fiets nog veel sneller rond hè..! hahaha! Ik zag nu daar boven de huizen uit nog een blikvanger van jewelste.. molen Kyck Over De Dyck.. de laatst overgebleven stadsmolen (uit 1713) die op de Noordendijk staat.. de dijk die in 1603 aangelegd werd als onderdeel van een eerste inpoldering van het Eiland van Dordrecht. Door de Sint Elizabethsvloed was de stad rondom in het water komen te liggen, maar door aanslibbing werd er land achter gevormd. Om dat te behouden werd er dus die dijk aangelegd.. en een aantal molens erop, waarvan sommige moesten zorgen dat dat land droog blééf en andere profiteerden van de hoge ligging en mout maalden voor de vele locale bierbrouwerijen. Op de plaats waar nu de Kyck Over De Dyck staat, stond in 1612 een houten moutmolen, die later omwaaide (zoals vaak gebeurde in die tijd), waarna twee zwagers de ronde stenen molen bouwden die er nu nog steeds staat.
Daar mocht ik pal onderdoor, alvorens het oude centrum van Dordrecht te gaan bewandelen.. maar dat laatste is wel voor een volgend postje natuurlijk. Ik zet hieronder het kaartje dat ik van de route maakte.. had er nu toch al een derde van de afstand op zitten (bij dat oranje bolletje was ik nu aangekomen hè), zo leek het.. maar nu het de oude binnenstad inging zou ik wel niet zo snel meer gaan.. daar is véél meer te zien hè hahahaa!

Het blauwe lijntje was het stukje dat ik met de auto extra moest doen hehe. En de route zóú wel 10km zijn, maar waren er bijna 11..! Ik had dus nog een stukje voor de boeg, maar de tocht was leuk en afwisselend.. en dan is het niet erg hè, een beetje meer..! 😉

PS. SORRY VOOR DAT ACHTERLIJKE RECLAMEBLOK DAT HIER TEGENWOORDIG ONDER VERSCHIJNT.. WP HEEFT DUIDELIJK GENOEG VAN GRATIS BLOGS.. SCROLL MAAR SNEL DOOR NAAR DE REACTIES !

29 gedachten over “Laatste kans..

 1. Altijd als ik langs villa Augustus kom, kijk ik vol bewondering naar dat prachtige gebouw. Een paar maal aten we er, heerlijk en een gezellige entourage

  Like

  1. Heb er een keer geluncht.. met m’n schoonfamilie, na de uitvaart van m’n schoonvader. Vond het ook een fijne entourage ja.. en ze deden niet moeilijk over de hond, da’s altijd al meegenomen. 🙂

   Like

 2. Goh, jammer dat die vereniging ophoud te bestaan hè?
  Wat een prachtige murals, pure kunst hoor!
  De trappen langs die mooie watertoren, vind ik niet zo geslaagd.
  Als die fiets écht van Amalia geweest is, dan is hij een vermogen waard…..hahaha!

  Like

  1. Moet eerlijk zeggen, dat mij die trappen pas echt opvielen toen er hier iemand over schreef in de reacties..! Maar goed.. het is nu een hotel hè.. het zal wel verplicht zijn om een vluchtweg te hebben.

   Hahaha.. ja, dan had die fiets daar vast ook niet meer gestaan denk ik..! 😉

   Like

 3. Goede morgen Mizz. mooie muurschilderingen, dat is toch veel leuker om te zien dan zo’n kale muur. En die fiets. . ik snap echt niet wat voor lol er nu aan is om iemands fiets in het water te gooien. Nu deze eruit gehaald is kan iemand hem weer opknappen en er plezier aan beleven. Tenminste dat hoop ik. Een fijne woensdag gewenst.

  Like

  1. Zeker.. en aangezien het daar zo’n wijk is met veel van die lage flats en dús ook veel kale zijgevels, is het leuk dat ze dit hebben gedaan.. voorál ook omdat zo’n thema natuurlijk goed past bij de naam van de wijk.
   Nee, ik vind dat ook waardeloos, zulke acties.

   Like

 4. Wat mooi, die watertoren! Zijn die ‘transparante’ torentjes er later bijgemaakt? Snap het niet helemaal.
  Jammer dat wandelverenigingen worden opgeheven. Er wordt inderdaad veel meer gewandeld met corona. En die vogelmurals zijn ook weer leuk om te zien! Vooral die stokrozen…. 🙂

  Like

  1. Ik heb zitten zoeken naar info over die torentjes, want die vind ik ook intrigerend.. ik kan er niks over vinden, maar ik vermoéd dat ze ooit zo waren in steen, dat dát die aanpassingen waren in 1938 ( het verwijderen van die hoektorentjes, waarna er in het midden een hoge metalen buis kwam om de waterstand beter te kunnen reguleren) en dat ze het later (bij de renovatie en het realiseren van het hotel/restaurant in 2007) leuk vonden dat zo weer een beetje zichtbaar te maken ( die latere buis is helemaal weer verdwenen). Maar da’s dus puur speculatie van mij hoor.
   De meeste ‘nieuwe’ wandelaars zullen georganiseerde tochten wel oubollig vinden.. maar ik vind het altijd wel wat hebben.. gezelliger.

   🙂

   Like

 5. Ze blijven leuk, MizzD, die schilderingen. Fiets…, stil-leven… ’t Was dus genieten van een (spijtige) laatste kans…
  Lie(f)s.

  Like

 6. Niet op vakantie, zo zie je een ander stukje Nederland.
  De spoorwegovergang was je niet positief gezind.
  Een leuke brug voor het wijkje.
  De fiets is vast opgevist tijdens magneetvissen.
  In de fietsbeugel plaatsen is veiliger. Hans

  Like

  1. Nou ja.. dat specifieke stukje NL zag ik wel vaker natuurlijk hè.. het was de róúte die ik nooit eerder liep. 😉
   Nee, die spoorwegovergang was afgesloten voor de wegwerkzaamheden.. dat was even een tegenvallertje hehe. Maar goed.. ik kwam er toch.
   Zou kunnen ja, dat ze die met een magneet eruit gevist hadden.. heb het niet gezien.

   Geliked door 1 persoon

 7. Leuk om toch nog een deel van Dordt te ontdekken dat je nog niet kende. Jammer dat die wandelverenigingen een voor een lijken te verdwijnen net nu wandelen weer in de lift zit.

  Like

  1. Nou zéker.. en dan nog zo’n mooi groen stuk! Zo blijft zo’n stad zich ontwikkelen hè. Ik zag ook heel veel sloopwerken in oudere stadswijken onderweg.. van lieverlee worden de buitenwijken ook allemaal heel anders dan ik ze ken.
   Is echt wel jammer ja.. want zó kan ik in m’n eentje rij rustig (lees: veilig) wandelen.. helemáál in je dooie uppie vind ik steeds minder leuk.

   Geliked door 1 persoon

 8. knappe muurschilderingen Mizzd

  “Villa Augustus ” een voorbeeld van herbestemming

  en de reclame zullen we er maar bij nemen

  groeten

  Like

  1. Is inderdaad een goed voorbeeld van herbestemming.. ze doen het daar goed, Villa Augustus is echt een begrip in het Dordtse.
   Ik vind die reclame echt wel genant.. de gewóne die er eerst steeds was ging nog.

   Like

 9. Gelukkig dat je dan deze tocht nog kon doen omdat je die nog niet gedaan hebt. Zo een vereniging onderhouden en runnen is blijkbaar niet zo simpel.

  Like

  1. Inderdaad.. vandaar dat ik dit postje ‘laatste kans’ genoemd heb hehe.. misschien ga ik wel proberen álle tochten van de DDV dit jaar nog één keer te wandelen.. de Zuurkooltocht dééd ik al in feb. ! 😉

   Like

 10. Vervelend hè dat overal de wandelverenigingen noodgedwongen moeten stoppen omdat er geen jongeren in het bestuur willen? Hier is het al net zo. Twee mooie tochten in mijn gemeente zijn er daarom dit jaar ook al niet meer. Ook de avond4daagse in mijn gemeente zou er daaarom niet meer zijn maar 4 vrouwen hebben dat gelukkig nog opgepakt.
  Dat is best nog een goede fiets die daar uit het water gehaald is.

  Like

  1. Is echt wel jammer ja.. WIK organiseerde de A4D in Dordt.. nu zou een particulier dat gaan doen, maar die had zich danig op de hoeveelheid werk en aan te vragen vergunningen verkeken, zodat het dit jaar niet door kon gaan, maar hopelijk volgend jaar weer wel. Echt absurd dat zo’n grote stad geen A4D meer heeft.. tot aan de kleinste dorpen hebben die nog..!
   Toen ik de foto nam, fietste er net een vrouw langs die riep dat dat wel een hele bijzondere fiets was haha.. maar inderdaad, zó slecht ziet ie er niet eens uit. Vast kattenkwaad geweest, maar degene van wie die fiets was, zat wél meteen onthand..!

   Like

 11. jammer dat er geen opvolging is

  die trap aan villa augustus stoort het zicht wat op dat prachtige gebouw, maar k snap wel dat dat moet als veiligheid
  mooie foto van de molen met lavendel

  dat ziet er precies meer dan 10 km uit

  vervelend die ‘sponsored content’ die er nu staat, de eerste keer dat ik die reclames hier zag dacht ik wat een vreemde foto’s plaatst mizz nu 😀

  Like

  1. Ja, het is een hotel nu, dus die brandtrap zal wel verplicht zijn en er is ook een liftkoker daar.

   Ik zag die ‘sponsored content’ voor het eerst bij Lies en dacht dat die iets met haar blogje wilde bijverdienen. 🙂 Zat niet te wachten op die rare fotootjes onder aan m’n blog, maar dat hangt aan een gratis WP-blog nu blijkbaar.. ergerlijk. Ik ga binnenkort maar betalen denk ik, want dit is er wel vér over wat reclame betreft. :-/

   Like

 12. Ik denk dat zelfs van die fiets nog wat te maken valt. Als je weet wat ik al allemaal heb opgeknapt, en soms zag het er erger uit dan deze fiets.

  Like

  1. Nee, die fiets leek me echt zo slecht nog niet.. effe afspuiten, doorsmeren en klaar.. het ís dat ik eerst nog een eindje moest lopen, anders had ik ‘m misschien wel meegenomen hahahaha ik vind die transportfietsen leuk met die kratjes voorop. 🙂

   Like

Reacties zijn gesloten.