Meer dan olijven..

We waren dus in het mooie plaatsje Nyons, voorál bekend van de olijven en olijfolie.. er is een bepaalde soort zwarte olijf die alleen hier geteeld wordt, dus dat is wel iets speciaals. Voor de rest weet ik zelf nog net een groene van een zwarte olijf te onderscheiden hoor hehe.. ik vind ze wel lekker, maar veel verstand heb ik er dus niet van. En dat hoeft ook niet, want er is in Nyons genoeg te zien wat helemaal niets met olijven te maken heeft. We gingen vanaf die oude Romaanse brug uit 1407 weer terug het oude centrum in, op weg naar het pleintje met de arcades..

Heel veel te zien ,dus ik maakte weer een collage om een sfeerbeeld te geven..

Het kerkje is de Saint-Vincent uit 1614.

Door een poort aan de andere kant van het Place des Arcades (een 14e eeuws marktplein dat gebouwd werd om de stad groter te maken en meer ruimte te creëren voor de handel.. de marktkraampjes vroeger werden bemand door florentijnse en lombardische ambachtslieden), kwamen we uit op het rotonde-pleintje waar we meestal overheen rijden, als we naar Buis rijden vanuit NL en v.v. ..

We begonnen trek te krijgen in een koffietje en besloten hier op een groot terras bij een café te gaan zitten.. op weg erheen kiekte ik nog een mooie roos bij een souvenirwinkel.. soms zie je toch mooie bloemen in een stad hè..

De koffiepauze was goed (Jaxon kreeg ook weer heel lief een bak water, waar ie behoorlijk op aanviel) en bijzonder goedkoop.. nadat het eerste espressootje ons prima gesmaakt had, namen we er nog eentje.. en hierna rekende vriendlief bij de aardige meneer, die als enige daar in de bediening werkte, slechts €3,00 af..! Kijk, dát zijn nou koffieprijsjes waar ik blij van word.. hahaha.. daar kunnen ze in NL nog wat van leren..

Lavazza.. hebben we thuis ook altijd hehe.

We hadden uitzicht op de (niet-werkende) fontein.. en ik zag verderop nog een herdenkingsnaald die me nog niet eerder opgevallen was. Plús..

.. die toren! Zo mooi helemaal opengewerkt.. die hadden we de vorige keer dat we hier nog es waren (jaren geleden) van dichtbij bekeken en dat wilde ik nu eigenlijk ook wel weer. Dus liepen we eens die kant op. Het werd stijgen (vooral) via trappetjes en oplopende steegjes en eigenlijk werd dat allemaal algauw een beetje teveel voor Jax, die het die dag ook best wel weer zwaar had met z’n allergie en de warmte. Dus we gingen niet helemáál naar boven dit keer, maar het stukje van de route erheen dat we deden, was ook al mooi..

De toren, de Randonnetoren uit de 13e eeuw, lijkt een kerktoren, maar was eigenlijk een burchttoren en militaire gevangenis, voordat het in de 19e eeuw een religieus bouwwerk werd, de kapel Notre Dame de Bon Secours. Het is van verre herkenbaar aan het Mariabeeld.

Het was dan ook best wel warm die dag en we wáren al niet met de vrienden meegegaan, omdat die altijd graag flinke afstanden afleggen als ze wandelen hè. Als je door zo’n stadje slentert, vergeet je vaak dat er dan óók de nodige metertjes onder je voeten doorgaan. Het werd tijd om de auto weer eens op te gaan zoeken. We zouden nog een mooi autotochtje gaan doen.. met de airco aan hehe. En besloten tot een rondje om de Dentelles de Montmirail heen.. een prachtig in het landschap gelegen ruige bergkam, waar we ook al vaker op gewandeld en geklommen hadden tijdens klimvakanties. Dat worden nu dus een paar ‘mooi onderweg’-fotootjes..

Daar de Dentelles op de achtergrond.. wat ‘kantwerk’ betekent.. men vond die puntige kam wat daarop lijken zo las ik op internet. Ik weet het niet hoor.. ik zou eerder denken dat het iets met ‘dents (=tanden)’ te maken had, dat verbasterd geraakt is.

Toen we terug Buis in reden na een echt prachtige rit, besloot vriendlief op een ijsje te trakteren.. mjammm, daar was het dus echt wel weer voor..

Hierna gingen we bij de tent in de ruststand.. en zagen toen de vrienden, flink bezweet en vermoeid, terug komen van hun wandeling, die wat langer geworden was nog dan ze van plan geweest waren. Want hun eerste keuze bleek niet te doen te zijn door doodlopende en/of overwoekerde paden en dús waren ze teruggelopen naar een route die wij ooit samen met hen eens gedaan hadden, met Axel toen nog. Dat ging alsmaar omhoog en ik weet nog dat ik halfdood boven bij heb liggen komen van de inspanningen hehe. En toen moest het nog zo’n 2 uur naar beneden en terug naar de camping..!
Enfin.. we wisselden onze verhalen van de dag uit en aangezien het voor onze vrienden hun laatste avond in Buis was (zij zouden de volgende dag, de zondag, verder gaan trekken), gingen we gezamenlijk naar het dorp om lekker uit eten te gaan. Die avond was er een optreden bij het vaste podium tegenover het restaurant, dus we hadden live-muziek onder het eten hehe..

Deze keer nam alleen vriendlief maar een pizza.. de rest koos voor een salade.. vriendin en ik gingen voor een geitenkaas (uiteraard hehe) en haar man nam een niçoise (met tonijn, ansjovis, enz.), die er ook heel lekker uitzag. En de ijsjes mochten er ook weer zijn, maar ik vergat daar een fotootje van te maken. Nu kozen vriendin en ik weer dezelfde als de vorige keer, dus heb ik die er nóg es bij gezet hehe. Het was weer heerlijk en gezellig..

Nou ja.. de volgende ochtend was het dus afscheid nemen van onze vrienden.. zij vertrokken om een uur of half 10. En toen werd het toch wat stil.. wij zóúden eigenlijk nog tot dinsdag blijven.. tot zó lang werd er nog heel mooi weer voorspeld, maar in de loop van die héle rustige zondag hakten we de knoop door en gingen toch de maandag maar alvast verder. We waren hier natuurlijk afgelopen herfst nog pas geweest en hadden de meeste dorpjes en steden in de omgeving al gezien. Bovendien was het daar in het diepe zuiden toch wel erg warm aan het worden.. Jaxon zag een beetje af en iets noordelijker zou het ook nog zonnig zijn, maar wél met wat aangenamere temperaturen voor een beestje met een bontjas aan.
Die zondag bleven we lekker relaxen bij de tent.. koffie drinken, boeken lezen, maar tussen de middag wilde Jaxon toch wel even uit. We deden het wandelingetje dat we dan graag doen.. die waarbij ie af en toe het water van de Ouvèze in kan. Onderweg genoot ik van de bloemen die zo mooi in bloei waren gekomen.. zoals de acaciaboom van de camping en de seringen bij wat huizen in de buitenwijk..

Het bruggetje over.. Jaxon eens voorop, gebeurt niet veel! en daarna genieten van de lissen.. en Jax van het koele water..

Op de petanquebaan bij de grote parkeerplaats vond een brocantemarkt plaats, maar we vonden het te warm om daar een rondje te doen hoor..

Wij gingen lekker weer bij de tent verder luieren.. lekker lunchen, nog meer lezen, kortom: echt vakantie! hahahaa! ’s Avonds maakte ik een pannetje macaroni.. we waren pas uit eten geweest hè hehe..

.. en na de koffie gingen we een laatste keertje (voorlopig dan.. we zullen er heus snel weer terugkomen hoor.. het is er té leuk 😉 ) het dorp rondwandelen..

Jaxon wilde ineens niet verder.. wij zagen daarna pas waarom hihi..

Nou.. dat was de eerste week van de vakantie in Frankrijk. Vanaf hier wisten we de komende dagen niet precies waar we die avond zouden slapen, maar dat is ook weleens leuk. We hadden natuurlijk wel ideeën.. óók voor wat we onderweg graag nog wilden zien. Of dat uitkwam en of we het allemaal zagen, zal in de komende postjes duidelijk gaan worden hè.

33 gedachten over “Meer dan olijven..

 1. Ik moet nog een aantal blogs van jou lezen,maar die bewaar ik tot donderdag, na mijn operatie…………

  Like

 2. Hoi Mizzke!
  Toen we naar Spanje gingen bracht ik altijd een flesje olijfolie mee van de streek voor mama. Dat was wel heel iets anders dan hetgeen je koopt in de supermarkt.
  Ik denk dat Jaxon jullie dankbaar was om de hitte te ontvluchten.
  Groetjes!

  Like

  1. Zeker.. en daarom snap ik die hoge prijzen in die supers voor die olie ook niet.. het stelt niks voor.
   Denk het wel.. al heeft ie momenteel zelfs al geen zin om te wandelen als het helemaal zo warm nog niet is.. ik maak me wel wat zorgen eerlijk gezegd. Maar hij eet goed, drinkt goed en aan de andere kant komt het er ook allemaal probleemloos weer uit hehe.. en hij is niet kortademig of zo.. dus er is eigenlijk geen echte reden tot zorg. Misschien wordt ie gewoon snel oud.

   Like

 3. Goede middag Mizz. jou verslagen en foto’s doen me aan vroeger denken , toen ik met mijn man vaak in Frankrijk vakanties vierde. Hij is inmiddels al weer acht jaar geleden overleden en ik ga in mijn eentje niet op vakantie. Nu heb ik het geluk aan zee te wonen dus in wezen ben ik altijd met vakantie.

  Like

  1. Is mooi, als het je terug doet denken aan mooie tijden met je man.. toch? 🙂
   Acht jaar.. zo lang is het van onze Axel dus ook.. dat voelt nog als gisteren.. zal jij zéker ook hebben.. een man is nog wel wat anders dan een hond..!

   Like

 4. Leuk, al die steegjes en poortjes en trappetjes! Mooie panorama’s en lekker eten! Bijzondere ijssmaken! Op en top vakantie!

  Like

  1. Ja, mooi is dat hè.. en je ziet ‘m boven alles uit.. ook vanaf de doorgaande weg langs Nyons.
   Dank je wel Edward.. heb m’n best weer gedaan. 🙂

   Like

 5. Ik vind van olijfolie alleen belangrijk of ik er mee kan koken. Dat kan namelijk niet met elke olie. Over salade doe ik het bijvoorbeeld nooit.
  Ja, dat zijn betere prijzen. Hier zie je gewoon €7,50 voor een bak koffie met een stuk appeltaart. Dat zijn prijzen waar je niet blij van wordt.
  Ook in steden mag er van alles bloeien en groeien. Hoe meer hoe beter. Het moet gewoon groener.

  Like

  1. Nee, daarvoor moet je de gele olie hebben, om te bakken.. de groene is voor over de salade.. is gemakkelijk te herkennen zo.
   Was wel extreem goedkoop daar.. maar inderdaad, hier is het vaak extreem duur. Ik snap het wel, door die sluitingen tijdens corona en met de inflatie nu, dat alles duurder wordt, maar het is toch ook oppassen voor die zaken dat ze zichzelf niet úit de markt prijzen.. wie kan dat nog betalen en wie heeft het er nog voor over..?

   Like

 6. mooi mooi mooi
  zo gezellig, leuke straatjes en steegjes
  en een prachtige streek
  mmmm dat ziet er allemaal lekker uit, wel grote borden ook, ze geven nu overal zoveel, volgens mij is dat meer dan vroegere jaren

  Like

 7. In die streken is de olijfolie ook nog eens van goede kwaliteit. Die koffie is daar echt wel goedkoop.
  Misschien wel een goeie beslissing om het wat koeler op te zoeken voor Jaxon, zeker als het daar ook mooi weer is.

  Like

  1. Uiteraard.. als ze zich er zo op voor laten staan, móét het ook wel goed zijn. Al zal er daar ook wel kaf onder het koren zijn natuurlijk.. oftewel slechte olijven onder de goede. 😉

   Like

 8. Zo ik ben weer bij. Ik was een lang weekend weg en heb net even de tijd genomen om weer bij te lezen. Wat is Frankrijk toch mooi hoewel ik Frankrijk alleen maar heb leren kennen door de verslagen van jullie vakanties.

  Like

  1. Eigenlijk best wel grappig dat je FR alleen kent van mijn verslagen.. maar zo gaat dat.. ik ken sommige plaatsen in NL en BE ook alleen van bepaalde blogs!

   Like

 9. Een goed olijfolie blijkt toch iets bijzonders te zijn, ik neem gewoon een flesje mee uit de super.
  De souvenirwinkel hoop op vele klanten.
  Mooie gebouwen bij de burchttoren, zo in de zon nog helderder en tijd voor ijs.
  Soms kan een wandeltocht heel anders verlopen dan geplant.
  De laatste foto is heel mooi geworden. Hans

  Ot. In de tijd van de eerste keer een opnamen was het heel belangrijk het hele nummer te kunnen opnemen.
  Oldman is wel blij dat je vandaag tot het einde hebt geluisterd.
  Je verzoekje ligt op het log Bankje voor de volgende show.
  De shows staan allemaal op: https://logbankje.nl

  Like

  1. In de super kan het soms nog duurder zijn dan bij een olijfboer in Frankrijk.. vooral in NL.. waarom dat zo duur moet zijn snap ik nooit.
   Ik was zelf ook tevreden met die laatste foto.. in het donker fotograferen vind ik meestal nogal een opgave.

   Like

   1. Een voordeel de olijfolie is in de super niet op.
    Nou de laatste foto is goed gelukt.

    Like

    1. In tegenstelling tot de zonnebloemolie bedoel je? Die was er hier inmiddels toch ook weer.. wél drie keer zo duur als het wás..!

     Like

 10. Lekker/verzorgd, MizzD, voor zo’n prijsje. Echt vakantie hé, en dag Lu’ke! Lekker ijsje. Mmm… ‘k krijg trek…
  Lie(f)s.

  Like

  1. ’t Is vaker vriendelijk van prijs, de koffie in FR.. maar dit was wel uitzonderlijk goedkoop hè. Kon ook nauwelijks een foutje zijn, want we rekenden meteen af toen ie die tweede kopjes bracht en hij nam toen die eerste kopjes leeg weer mee.
   Er werd deze vakantie niet echt heel veel gezwaaid.. (ze begint me los te laten denk ik. 😉 ) maar dit was wel weer een mooitje.
   Ze hadden er speciale smaakjes aan ijs.. vriendlief had lavendel en ik tamme kastanje. 🙂

   Like

Reacties zijn gesloten.