HUH???

We hadden de stenen chaos van Uchon achter ons gelaten en reden door het mooie landschap van de Bourgogne verder.. op weg naar een volgende bezienswaardigheid. Bij het dorpje Dettey zou er ook weer zo’n chaos zijn, maar dat hadden we nu wel even gezien, die stenen. We bekeken alleen maar even het kleine dorpje en maakten er gebruik van de heerlijk schone openbare wc’s, die in een hoekje van een appelboomgaardje in een houten gebouwtje waren..

Verder onze weg vervolgend zagen we nog een kasteel staan.. meestal zijn deze niet erg goed te zien..

Dit kasteel werd in ons reisgidsje niet vermeld.. kan er dus niks over vertellen. Wat wél in ons gidsje stond, was de volgende bezienswaardigheid.. al konden we er ons absoluut geen voorstelling bij maken. Net ten noorden van het plaatsje Le Boulaye bevindt zich het Monastère Tibètain Kogyu-Ling.. een klooster dat in 1974 door drie Tibetaanse lama’s werd gesticht en waar nu zo’n 50 westerlingen in de leer zijn.
Ik moet zeggen dat je echt niet weet wat je ziet als je door het mooie Franse landschap rijdt en dan ineens dít ziet..

Het complex wordt omringd door een park en bestaat uit een stoepa met Boeddha-beeld en een 19m hoge pagode van drie niveaus, waarin de Tempel van de 1000 Boeddha’s met zijn kleurrijke beelden is ondergebracht. De drie niveaus symboliseren het lichaam, het woord en de geest van Boeddha.

We waren best een beetje onder de indruk van dit kleurrijke geheel.. we hebben het op ons gemakje bekeken en mochten zelfs mét hond nog een stukje naar binnen ook. Alleen de Tempel, daarvoor moest je iets betalen om het binnen te mogen, daar begonnen we niet aan hehe..

Ik ben totaal niet gelovig, maar ik vind kerken mooi, moskeeën ook.. en ik moet zeggen dat ik dit kleurrijke complex ook best mooi vond.. vooral toen de zon doorkwam en al die kleurtjes nog es extra glans gaf! Best leuk om tegen te komen zo op vakantie in Frankrijk hoor hahaha!

Jaxon lijkt er het zijne van te denken hahahaa!

Genoeg gezien voor vandaag.. terug naar de camping in Autun, waar we de volgende dag op zouden breken om weer eens wat verder te gaan reizen.
De dag begon goed, redelijk weer.. en eerst ging het zo’n beetje door de buitenwijken van Autun, waarbij we nóg twee van de vier oude Romeinse stadspoorten zagen vanuit de auto.. eentje moesten we zelfs onderdoor hehe..

En toen ging het dus weer relaxt door het platteland, wat in Frankrijk natuurlijk niet zo plat is hehe..

Af en toe ging het door kleine dorpjes en als ik daar wat interessants zag, probeerde ik dat ook vast te leggen.. het reizen is een wezenlijk onderdeel van onze vakanties, dus daar wil ik ook altijd wat van laten zien hè..

We maakten alleen wel wat akeligs mee.. want op een tweebaansweg, die zowel dalend als naar rechts ‘bochtend’ was, zagen we een donkergrijze kat beginnen over te steken.. oei! Voor ónze auto had ie tijd zat.. maar vanaf de andere kant kwam óók een auto.. en dat ging ie nevernooit halen..! De bestuurder van díé auto remde nog flink, maar ik dacht dat het beestje tóch geraakt werd en was er beroerd van. Volgens vriendlief, die er beter voor zat om het te hebben kunnen zien, stopte de kat op tijd en bleef ie even tussen beide langsrijdende auto’s stilzitten.. ik weet het niet hoor, misschien probeerde vriendlief mij wel een wat beter gevoel te geven over de situatie? Feit is wel dat ik het beestje, via de autospiegel terugkijkend, niet op de weg zag liggen in ieder geval.. dus we hoopten er maar het beste van. Maar ik zat de eerste uurtjes toch wel met een flinke knoop in m’n maag..! En dat was dus níét voor het veel smallere weggetje waar we inmiddels op reden, tegen een berg op..

Bovenaan was een uitspanning, dat tevens het beginpunt van bergwandelingen en fietstochten was.. we namen er even een koffiepauze.. de horeca was nog wel dicht, maar we hadden onze eigen koffie..

Hierna daalden we weer af, op weg naar een klein plaatsje waar vriendlief ooit over gelezen had dat het de moeite van het bekijken waar was.. Beaujeu geheten, gelegen in de noordelijke Beaujolais. In ons reisgidsje stond er niks over.. dat had een teken moeten zijn voor ons hehe. Want het viel in wezen nogal tegen. Maar we deden er wel even een rondje natuurlijk..

De Beaujolais is natuurlijk een hele bekende wijnstreek.. niet zo gek dat we, toen we weer verder reden, héél veel wijngaarden zagen. Er werd ook flink geplukt.. daar was het de tijd voor.. de Beaujolais Primeur moet half november in de wijnhandels liggen hè hehe. Hier en daar ook een wijnchateau.. dat hoort er natuurlijk bij! Maar een grappige muurschildering, van een paar Japanse sierkarpers, op een stroomkabeltorentje.. da’s dan een extra kersje op de taart..

We waren opnieuw op weg naar een plaatsje waar vriendlief over gelezen had.. dit keer moest het wél een ‘Plus Beaux Village de France’ zijn.. maar dat zegt niet áltijd wat hehe. Het lag in ieder geval prachtig bovenaan vele wijngaarden, dat Oingt..

Toen we de auto geparkeerd hadden en het plaatsje inwandelden, zagen we meteen al dat het er echt prachtig was (en echt Frans, zo met die Eend haha!).. maar ook best stil en ingeslapen, hoewel er hier toch nog wel iets meer toeristen rondliepen dan er in Beaujeu gedaan hadden..

Omdat het zo hoog op de berghelling lag, kreeg je af en toe prachtige vergezichten tussen de huizen door..

De kerk (op de foto hierboven) stak overal bovenuit.. we beklommen een trap er rond omheen naar het eigenlijke voorplein..

.. en dit was dan de beloning! En dat niet alleen.. in de klimop, dat tegen de muur rondom groeide, vlogen de prachtigste vlinders.. ik sluit deze post af met een koninginnepage, die zich daar gelukkig door mij liet vastleggen.

Nog net wat hoger staand dan de kerk is de 12e eeuwse toren, dat een laatste overblijfsel is van een kasteel dat hier ooit stond..

Yep.. het moet gezegd.. dit plaatsje Oingt was écht wel een héél mooi plaatsje! je zou er verliefd op worden haha..

Jaxon was alleen niet erg te spreken over de inwoners.. die op vier benen dan.. en zíj waren minder blij met zijn bezoek hahahaa..

Nou ja.. we lieten ze algauw weer gerust achter.. tijd om weer eens de auto in te gaan. Aangezien dit gebied niet echt heel erg toeristisch is, zijn er ook niet echt veel campings te vinden.. we moesten dus actief op zoek en daar niet té lang mee wachten.. we willen sowieso altijd voor het avondeten stáán. Maar voorlopig wachtte er eerst een late lunch.. dat kon onderweg want we hadden brood bij ons.. dus éérst op zoek naar een leuke picknick-plek.
In een volgend postje blijkt dat daar in de Beaujolais een camping vinden nog steeds echt wel lastig was, zoals we ooit al eens eerder ervaren hadden..!

34 gedachten over “HUH???

 1. Een Tibetaans klooster midden in Frankrijk, daar kijkt een mens van op natuurlijk. Maar het is wel mooi.
  Het dorp is wel typisch Frans en ook heel mooi zo te zien, met prachtige vergezichten.

  Like

  1. Toen we het lazen in het reisgidsje verwachtten we gewoon iets in een soort van Europees kloostergebouw.. we hadden niet verwacht echt zoiets oosters te gaan zien, dus het was wel een verrassing ja.

   Like

 2. een beetje vreemd zo’n Tibetaanse klooster ..

  in de buurt hebben we hier een Thais boeddhistisch centrum, die in een vroeger katholiek klooster gevestigd is

  ik heb er wel eens een logje over gepubliceerd, , maar een goed gevoel gaf wel dit centrum me wel niet..

  ze geloven in de “wedergeboorte” na een overlijden

  dat zou volgens hen niet hetzelfde zijn als reïncarnatie..

  maar dat ging mijn petje te boven

  Like

  1. Nee, ik verdiep me ook echt niet in al die religies.. dat zegt me sowieso niks. Ik geniet alleen van de mooie religieuze gebouwen, waaraan vaak heel goed af te zien is wat een vakmensen eraan gewerkt hebben.. geweldig! Daarom best goed dat als ze leeg komen te staan ze hergebruikt worden voor wat dan ook.. voor een andere religie kan ook heel goed.

   Like

 3. Hoi Mizzke!
  Die tempel verwacht je daar niet te zien hé! Héél mooi wel!
  Hopelijk heeft het katje het overleefd. Is altijd eng om zoiets mee te maken hé! 😢
  Prachtige streek is dit!
  Groetjes!

  Like

  1. Nee, dat was best effe een verrassing, we hebben er mooi even rondgekeken hehe.
   Van dat soort dingen heb ik de hele dag last eerlijk gezegd.. zó rot! Maar we zagen ook ergens anders een hondje gewoon los langs een grote weg lopen.. vind ik ook vervelend.. maar wat kan je eraan doen?

   Like

 4. Heel mooi, die tempel met al die kleuren! Mooie dorpjes,kasteeltjes, geveltjes, bruggen, echt Frans

  Like

 5. De Bourgogne vind ik steeds mooie worden.
  kasteeltjes ten over in Frankrijk, helaas staan er ook te verpauperen.
  Heel bijzonder het Tibetaanse klooster, zo in Frankrijk.
  Ook katten schieten soms zo maar de weg op en inderdaad het is altijd er triest om te zien en mee te maken.
  Dit is geen trofohuisje, maar een trafotorentje met mural.
  De eend voor de deur doet het wel, een Frankrijk gevoel.
  Als Jaxon de katten beter kent zal het wel gaan, maar nu. Hans

  Like

 6. Er is daar inderdaad veel te zien en te bezoeken Je hebt er mooie foto’s aan overgehouden.
  Men beweert dat een kat negen levens heeft, dus hopen maar voor die kat.

  Like

 7. Oh, ik hou van die stijl en die cultuur. En het is een stuk dichterbij zo dan dat je naar India of zo moet. Ik zou er ook van onder de indruk zijn, en er goed mijn ogen de kost geven. Ook van de rest wat je hier laat zien trouwens, indrukwekkend en mooie foto’s. Ik zeg het niet elke keer, maar vind dat wel telkens.

  Like

  1. Vond het mooi dat je er voor een flink deel gewoon in mocht.. zelfs met de hond. Het zou me niet verbaasd hebben als er meteen na die poort al een kassahokje gestaan had namelijk hehe. Is bij een kathedraal toch ook wel vaak.
   Dat haal ik sowieso wel uit je reacties hoor.. iemand komt niet steeds kijken als ie er niks aan vindt. 😉

   Like

 8. Indrukwekkend, MizzD, dat ‘Monastère’. Poes redt het wel, als je haar niet meer zag… Die muurschildering, da’s ook meegepakt. Oh…, prachtig plekje.
  Lie(f)s.

  Like

 9. Bij het zien van die tempel moest ik gelijk denken aan de tempels die zag tijdens mijn verre reizen.
  Ik kan me goed voorstellen dat je er akelig van was omdat je er niet zeker van was of die kat het oversteken wel had overleefd.
  Ook nu zagen jullie weer heel veel moois.

  Like

  1. Dus het is wel iets soortgelijks? ik was nooit buiten Europa, dus ik kan niet zeggen of het er daar in het verre oosten ook zo uitziet. Maar vond het heel mooi kleurrijk.
   We zagen dat katje echt niet meer, maar ik heb weleens verhalen gehoord, dat ook als ze heel erg verwond zijn of een flinke dreun hebben gekregen, dat ze dan zich naar een stil plekje slepen om te sterven.. ik ben echt bang dat dat wel gebeurd kan zijn. Was er echt akelig van, al konden we er helemaal niks aan doen en hebben wíj het beestje ook helemaal niet geraakt.

   Like

   1. Ja ik zag direct dat het een boeddhistische tempel was. Hoewel de tempels die ik zag soms wel heel erg rijkelijk versierd waren en er waren soms ook heel verschillende boeddha’s te zien. Het maakte altijd wel indruk op me.

    Like

    1. Er waren daar buiten op het voorplein ook al heel veel boeddha’s te zien.. en binnen zouden er dus 1000 zijn.. ze zijn niet echt van ‘less is more’ hè haha!

     Like

 10. hoe bijzonder en hoe mooi is dat zeg, een boeddhistische tempel
  ojee, ja hopelijk kon de kat beide auto’s gewoon langs zich laten passeren
  mooie zichten en heel charmant die ‘gele’ huizen

  Like

  1. Dat was echt wel een verrassing ja, toe we dat op zagen doemen hehe.

   Gouden huizen eigenlijk.. het plaatsje ligt in een streek die ‘Pays de Pierres Dorées’ genoemd wordt.. gouden stenen dus hehe.,

   Like

 11. Een Tibetaanse tempel in het Franse boerenland is wel heel bijzonder. Mooie foto van die wijngaard in de heuvels!
  Trouwens, alle foto’s ademen Franse sfeer. Hoop dat jullie wel een camping vonden…

  Like

 12. Mooie dorpen met die typische daken. Een hele prachtige streek ook. Jullie zullen toch ook wel wat geproefd hebben van de plaatselijke specialiteit:-)

  Like

  1. Als je bedoelt bij van die wijnmakers gaan proeven? nee dat doen we eigenlijk nooit.. één keertje gedaan en aangezien we beiden erg slecht Frans spreken hebben we nog steeds het idee toen enórm opgelicht te zijn hahaha! Maar wijn uit de streek gewoon in de winkel kopen.. jawel, natúúrlijk doen we dat!

   Like

  1. Kleurrijk vooral hè.. je keek je ogen uit!
   Ik vind de wijngaarden in de herfstvakantie vaak nóg mooier om te zien.. als ze zo mooi verkleuren.. dan weet je écht niet wat je ziet, prachtig!

   Like

Reacties zijn gesloten.