Deurig (en een beetje gek) ;-)

Bij de Breepleinkerk houdt de groenstrook langs de singel, waar ik met Jaxon aan de wandel op was afgelopen dinsdag hè, op en moesten we de straat gaan oversteken. Ik kiekte nog even terug naar die annabelle-hortensia’s, die ook bij ons in de wijk bij de diverse singels de boel opvrolijken. Vind dat ook een mooie soort, alleen worden die witgroene bollen vaak zó groot, dat ze bij het minste of geringste regenbuitje meteen te zwaar worden voor hun steeltje en doorbuigen. Bij mij in de achtertuin heb ik er sinds dit voorjaar ook eentje staan.. en hoewel de andere soorten hortensia’s de aandacht van de slakken niet lijken te trekken, deed deze dat maar al te goed..! Heb er twéé bierbakjes naast gezet, aan allebei de kanten één.. en die zitten elke keer als ik ze verschoon barstensvol, maar die rotbeesten kregen het toch voor elkaar veel van het blad op te vreten. Echter, de annabelle deed haar best en kwam tóch in bloei.. en nu zie je die afgekloven stelen al niet meer zo goed door al die bloemen! 🙂
Behalve hortensia’s bloeien ook de vlinderstruiken (buddleja’s) nu mooi hè.. ik zag daar, net voor we overstaken, nog een mooie paarse bloeien..

Aan de overkant aangekomen, kiekte ik nog een voorbeeldje van dat oude originele glas-in-lood in de ramen van de huizen daar.. maar algauw stonden Jax en ik klaar bij het verkeerslicht om de grote doorgaande weg de stad in en uit over te gaan steken, op weg naar de ándere kerk die daar aan dat drukke kruispunt staat..

(Eenvoudig kan ook mooi zijn hè)
(Het lijkt nu niet druk, maar het licht voor de auto’s stond dus al een tijdje op groen hehe)

Dit is de katholieke Heilige Kruisvindingkerk, de parochiekerk van de Heilige Drie-Eenheid. Het gebouw werd in 1927 opgeleverd. Het ontwerp was van de Rotterdamse architect H.J.P. de Vries, die ook tekende voor de beide kloosters en de school direct rondom de kerk. De nok van het middenschip is 17m hoog, steunt op twaalf granieten zuilen en wordt verlicht door grote rondboogvensters.. negen aan elke kant. De toren is 30m hoog.. in de voorzijde is een groot rozetvenster aangebracht, waardoor de achterliggende koorzolder verlicht wordt. Er hangen twee klokken in de toren, de Odiliaklok (oorspronkelijk uit 1927, maar in 1943 door de Duitsers in beslag genomen en omgesmolten; in 1947 vervangen door de huidige).. en de Fatimaklok die in 1949 werd toegevoegd. Ik ben zelf nog nooit ín die kerk geweest, maar ik ben al helemaal weg van de buitenkant.. het práchtige siermetselwerk, alle details van die blauwe mozaïekjes bovenaan de toren tot aan de gestileerde beugels aan de regenpijpen.. er is echt enórm veel aan deze kerk te zien. En wauw, die metselaars hebben echt het uiterste van zichzelf gevergd denk ik hoor!

Daarbij staan dan die indrukwekkend stoere deuren echt geweldig vind ik..

.. en vlak de raampartijen ook niet uit..

Maar dat metselwerk, de mooiste randjes, poortjes, dakjes.. ik postte ooit al eens over deze kerk, waarbij ik toen alle details goed heb laten zien.. ik volsta nu maar met één fotootje van de zijkant van het middenschip..

De beide kloostergebouwen zijn alláng niet meer door nonnen in gebruik.. aan de ene kant zit daar al sinds jaar en dag een zalenverhuurbedrijf in, vroeger onder alle Rotterdammers wel bekend door de carnavalsvieringen onder andere.. Spes Bona geheten. Tegenwoordig is de helft van de ruimte daar ingenomen door een restaurant, maar ik vermoed dat dat al niet meer in bedrijf is. Aan de andere kant zat een accountantskantoor in het zijgebouw.. maar ik zag nu dat die eruit zijn en dat het leeg staat.. zonde..

Jax en ik wandelden achterlangs de kerk, langs het pleintje met de grote vleugelnotenbomen, onderaan de luchtbrugopgang is dat.. hier staat ook nog dat schoolgebouw dat vroeger dus bij de kerk hoorde.. hierin zit alweer een tijdje de SKVR, oftewel de wijkmuziekschool. Er schuin tegenover staat nóg een oud schoolgebouw waarin basisonderwijs zit.. en kinderopvang..

In de straat daar weer achter was ooit dan een voortgezet onderwijs-gebouw.. maar dit is een paar jaar geleden omgebouwd tot een rijtje woningen.. ziet er goed uit vind ik..

En dan dáár weer schuin tegenover staat weer een basisschool, tegenwoordig voor speciaal onderwijs (voor kinderen met specifieke gedragsproblemen als autisme, ADHD, e.d.).. ook een prachtig oud gebouw uit de jaren ’20 van de vorige eeuw. Met in de zijtuin ook weer hortensia’s natuurlijk hehe, roze dit keer..

Dat bijgebouwtje daar links.. dat liet ik ook aleens zien.. er zit daar iets speciaals op hè.. het frontje van een oude Fiat 500. Blijkbaar is dat schuurtje verhuurd aan een Fiat 500-fan, want ook aan de voorkant zitten er diverse dingen daarvan op het gebouwtje. Ik kon dat deze keer niet zo héél goed vastleggen, want er stond een partytent pal voor.. met daaronder.. jawel!..

Prachtig karretje hoor.. vroeger werden die ook wel ‘rugzakje’ genoemd hehe.. en dan te weten dat ik me met vriendlief samen weleens áchter in zo’n karretje heb moeten wringen, toen we meereden met toenmalige vrienden die een knaloranje hadden. Het lukte maar net, maar vriendlief zat met z’n 2m lengte wel krom uiteraard hahaha! Mét dat rugzakje op z’n rug hahahaaa!

We liepen erlangs het langgerekte parkje weer in, voorbij de school.. het werd echt tijd om weer eens op huis aan te gaan hoor.. de regen was niet gevallen en het was gewoon een beetje benauwd.. Jax had er zo onderhand wel genoeg van..

Aaah.. hij had z’n best wel gedaan hoor.. brave jongen geweest en netjes gewacht als die vrouw weer eens wilde fotograferen hehe.. hij verdiende wel een knuffel.. een dikke..

Toen kon ie er weer tegen voor het allerlaatste stukje hè hehe..

.. langs het kunstwerk van Rob Maingay, die hier in de wijk woont en werkt en dit kunstwerk, ‘Houten Spiralen’ geheten, op eigen initiatief hier geplaatst heeft.. in 2010 al.. het mocht zeker blijven? Hierna staken we de trambaan over waar we naar rechts in de verte nog de kerktoren zagen..

En toen naar huis. En omdat het toch een hortensiatocht was om te beginnen, kiekte ik ter afronding nog even de blauwe hortensia in de achtertuin..

.. die moest volgens het bijgevoegde kaartje paars zijn, maar bleek hartstikke blauw te worden.. ook mooi.. m’n moeder zou er wég van zijn, die vond de blauwe het allermooiste!

Lekkere wandeling, veel gezien! 🙂

31 gedachten over “Deurig (en een beetje gek) ;-)

 1. Mooie streek met al die bakstenen huizen. Ik houd van dat soort architectuur (helaas breekt men nogal eens het een en ander af). En dat je het geduld van jouw lieve hond prijst is een mooie afsluiter!

  Like

  1. Heb er weleens foto’s van op internet gezien en het is er eigenlijk vrij sober binnen voor een katholieke kerk.. maar dat heeft dan ook wel weer iets mooi ingetogens.

   Like

 2. Goede morgen Mizz. mooi metselwerk in die kerk, en de vlinderstruiken hebben het hopelijk druk met vlinderbezoek, ik zie er zo weinig dit jaar. Trouwens een prachtige hortensia bij jou in de tuin. Hier heb ik een paar keer geprobeerd om een hortensia neer te zetten, maar die doen het niet goed in mijn tuin en ga naar een paar jaar zielig staan zonder bloei, weer dood. Dus neem ik er geen meer, want dan is die plant ook weer ter dood veroordeeld, die kan beter bij iemand in de tuin waar hij/zij tot volle bloei kan komen. Fijne zondag gewenst.

  Like

  1. De grond en ik denk ook de zoute lucht misschien.. dat ze het niet doen bij jou?
   Is inderdaad zonde om dan te blíjven proberen. Al deden híér in de achtertuin de rododendrons het niet geweldig maar heb er nu toch een paar die het lijken te redden. Speciale mest is misschien de truc.

   Like

 3. Heb je dat schuurtje/garage met die Fiat niet al eens eerder hier geplaatst? Ik herken het namelijk. Aangezien ik verder geen bloggers lees uit jouw buurt.
  De kippen hier houden de slakken redelijk onder controle. Weinig last van namelijk 😆

  Like

  1. Ik schreef het erbij hè, dat ik dat al eens eerder had laten zien, dat Fiatschuurtje. Maar er stond er nu ook eentje echt voor de deur.. dat had ik nog niet gezien hehe.
   Tja.. kippen kan ik hier echt net houden.. maar jij hebt daarmee echt wel geluk!

   Like

   1. Tja, ik kan helaas niet elk geschreven woord lezen, of onthouden 😉 Ik doe gemiddeld 10 tot 12 minuten over jouw logjes. Aangezien mijn aandachtsspanne wat korter is na mijn ongeluk, vergeet ik wel eens wat.

    Like

  1. Ja, mooi hè, die opbouw.. zóveel verschillende dingetjes.. vandaar dat ik er nog es een foto van nam.
   Jaxon staat er zo leuk droopy op met z’n ene oogje bijna dicht hehe.

   Like

  1. Die hond voorál hè.. al wilde ie weer niet, heb ‘m tegen me aan moeten trekken anders was ie buiten beeld hahahahaaa!

   Like

 4. Groen en bloei vrolijkt een wijk zeker op.
  De katholieke Heilige Kruisvindingkerk is toch wel een mooie, maar ook eenvoudige kerk.
  Wel heel degelijk gebouwd, alleen de deuren al, prachtig.
  Kerk en school gingen vaak samen.
  Het voortgezet onderwijs-gebouw vind ik wel heel mooi met de gele stenen.
  Vast een echte Fiat 500 liefhebber, gelukkig ook een oldtimer staan.
  Wat een lieve selfie met Jaxon.

  Like

  1. Eenvoudig van vorm, maar qua details juist bijzonder gecompliceerd.
   Ja, klooster, kerk en school.. hoorde vaak bij elkaar.
   Dat gebouw zijn nu woningen.. hebben ze knap gedaan vind ik.. ik zou weleend binnen willen kijken.. of die huizen dan ook nog van die hoge plafonds hebben zoals de schoolklassen hadden.

   Da’s een twelfie hè.. met z’n tweeën..! 😉

   Like

 5. Ja, toen konden ze nog metselen! Mooi gebouw! Leuk zo’n Fiatje. Een studiegenoot vroeger had er zo één en was zelf bijna 2 m. Op de gracht kon hij dwars parkeren, dus altijd wel een parkeerplek te vinden.
  Mooie hortensia’s. Blauwe zijn ze in basische grond en rood/roze in zure grond. Dacht ik.

  Like

  1. Haha.. zélf 2 meter? die heeft zichzelf een vergroeide rug bezorgd dan denk ik. 😉
   Ik weet alleen van ijzerhoudende grond.. m’n pa gooide vroeger altijd roestige spijkers in het plantgat erbij als ie een blauwe hortensia in de tuin zette.. niet dat dat hielp hahaha!

   Like

 6. Onbetaalbaar, MizzD, om dat nu nog te bouwen. Fiat 500 -> blijft leuk! Héél schoon portret!
  Lie(f)s.

  Like

  1. Ja vond ik ook wel.. had alleen eigenlijk alleen paarse en roze planten in die border willen hebben, maar een beetje eigenwijsheid kan ik wel waarderen hehe.

   Geliked door 1 persoon

 7. Haha dat moest iets geweest zijn met dat rugzakje:-)) waarschijnlijk een heel verhaal op zich. Die goeie tijd van vroeger zeker:-)

  Like

  1. Hahaa nou.. góéie tijd? ’t was echt wel een verhaal ja.. want de ruitenwissers deden het niet en het goot. Dus raampje open en de passagier met een wissertje steeds dat raampje droog maken hahaha doodeng hoor! maar wél gelachen! 😀

   Like

  1. Haha.. wilde in lijn blijven met de vorige twee posttitels.. maar de ‘-eurig’-woorden waren op (alleen humeurig was er nog.. maar dat was ik niet! 🙂 ). Maar als er dan een paar van die deuren bij staan.. waarom dan niet deurig hè! 😉

   Like

Reacties zijn gesloten.