Treurig (en een beetje raar)..

Ik was dus afgelopen dinsdag met Jaxon aan de wandel in het langgerekte parkje langs het voormalige rangeerterrein.. dat begint aan de rand van onze eigen woonwijk. Maar we waren inmiddels al in het tweede deel, tegenover het voetbalstadion, uitgekomen hè en dat is al buiten ónze buurt hoor.. de luchtbrug is daarbij de grens. In de vijver daar in dat tweede deel drijft dit kunstwerk, dat elke winter naar ‘binnen’ gaat, waar het een nieuwe outfit krijgt, om dan het volgende voorjaar weer helemaal fris en fruitig opnieuw te water te worden gelaten. Dit herschilderen gaat in samenspraak met de kinderen die de grote speeltuin daarachter bezoeken en ik denk dat daar afgelopen winter een paar lekkerbekken bij waren.. ik kon op het olifantje bovenop de neus van de zeehond namelijk wel croissantjes, hamburgers en een spiegeleitje ontwaren! hahaha! De groep ganzen die zich al heel lang hier in en bij de vijver ophoudt, stond op het gras.. toen ze Jaxon en mij aan zagen komen, wílden ze eigenlijk maken dat ze in het water kwamen.. helaas voor hen kwam er vanaf de andere kant ook een vrouw met een hond aan.. dus bleven ze toch maar waar ze waren hehe..

Ik zag aan de rand van de vijver wél nog een paartje nijlganzen ook.. en net als een paar dagen daarvoor bij de kinderboerderij, had dit paartje nog kleintjes. Niet van die héle kleine meer, maar ze waren er sowieso nog heel voorzichtig mee.. hielden ons goed in de gaten en stonden klaar om te water te gaan als het moest hehe..

Hoefde niet hoor.. wij gingen de vijver, inclusief zeehond en ganzen, weer eens achter ons laten..

.. en verder het park door. Dit heeft ná die eerdere renovatie, waarvan alle leuke dingen meteen vernield werden door baldadige jeugd hè, nog niet zo héél erg lang geleden nóg es een renovatie gekregen. Hierbij heeft men dan meer hufterproof materialen gebruikt.. en ook méér ingezet op bruikbaarheid dan op schoonheid. Er zijn toen ook mooie nieuwe naambordjes bij de ingangen van het park gekomen (alleen níét bij de állereerste ingang aan ‘ónze’ kant van het park! het ging klaarblijkelijk uit van die andere woonwijk daar aan dié kant van de luchtbrug)..

(Deze simpele ronde vijver is er over gebleven van de verdiepte vijver met bankjes, die hier na de eerste renovatie gemaakt was.. binnen een paar dagen lagen de straatsteentjes van de rand in het water.. en daarna de bankjes..!)

Op de paadjes kun je tegenwoordig kleurige strepen volgen.. dat zijn de diverse hardlooprondjes die er zijn uitgezet. Jaxon volgde de roze, ik de rode hehe.. gelukkig kwamen die samen, anders was de riem te kort geweest hahaa..

En via die lijntjes kwamen we dan langs nóg een toevoeging vanuit de tweede renovatieronde.. een barbecue-set.. geheel van metaal en voorzien van teksten..

Nou.. het is nog heel.. en schoon ook, al weet ik natuurlijk niet of de gebruikers dat hebben gedaan hehe. Ik twijfel eraan, omdat, toen ik hierna het park uitging (helemaal het dérde deel doorwandelen, naar het einde bij het reuzen-vogelhuisje en de moskee, had ik nu geen zin in)..

.. zag ik in die straat een oudere meneer op een bankje wat duiven zitten voeren.. en toen het zakje leeg was, ging het hup! de straat op..! Éven dacht ik nog dat de wind het te pakken had gekregen.. had gekund toch? Er stond immers een flinke afvalbak naast dat bankje waarop die man zat. Maar nee hoor.. toen ie hierna zelf een banaantje opat, ging de schil er huppetee! zó achteraan.. de straat op..! Hij landde pal voor m’n voeten..! Ik wilde eerst niks zeggen, maar kon het tóch niet laten.. ‘Dat hoort in die prullenbak hè meneer.. het is toch veel leuker wonen als de boel een beetje netjes blijft?’ Het leverde me een zwaaiend handje op.. ik neem aan dat het ‘m niet interesseerde.. óf dat ie me niet verstond, maar dan had ie het vast aan de toon waarop ik ‘m toesprak wel kunnen begrijpen dat ik verontwaardigd was over z’n gemakzuchtig handelen..! Hoofdschuddend liep ik door, waarbij ik nog een tegeltje tegen kwam tegen zinloos geweld.. ja, óók belangrijk natuurlijk, maar ik miste die van zinloos vervuilen toch ook wel..

En men doet in deze vrij saaie straat nog wel zo z’n best verder, om de boel er een beetje op te vrolijken. Met allemaal bloembakken, grote en kleine, in een mooie felle roodpaarse tint.. de ene al wat mooier gevuld dan de andere..

.. maar ja.. met zulke laconieke bewoners gaat het toch nooit echt wat worden vrees ik hoor!

Aan het einde van deze straat ga je naar rechts de winkelboulevard op.. dat ging ik nu ook niet doen, daar is het me te druk en er zijn werkzaamheden. Ooit was dit echt een heel florerende winkelstraat.. maar toen kwam het grote (en vooral) overdekte winkelcentrum Zuidplein, niet zo heel ver er vandaan. Daar konden de mensen droog winkelen hè.. dus het trok de klanten hier weg. Men probeerde dat op te lossen door luifels te bouwen aan de winkels. Ikzelf heb niet anders meegemaakt en vind die luifels de boel ook gezelliger maken. De laatste jaren echter kwam ik er nooit meer.. het werd me een beetje teveel een getto daar, met rivaliserende jeugdbendes die met messen liepen te zwaaien.. en vorig jaar dan, met die rellen tegen het instellen van de avondklok..! Het werd hard tijd dat de gemeente in zou grijpen en de straat op ging knappen.. en dat gaat gebeuren. Maar laten ze nu net beginnen met het enige goede.. die luifels.. die worden nu juist weggehaald..! Dus je mag er straks weer in de regen lopen..? Er wordt dan trots gezegd dat er achter die luifels bij sommige zaken nog prachtige glas-in-loodramen tevoorschijn kwamen.. ja, ik heb het gezien.. maar dat is maar bij een enkele pui.. de meeste is gewoon niks. Dus ik denk niet dat dat de boel er veel mooier en aantrekkelijker op gaat maken om er te winkelen. Maar dat ze de vele louche zaakjes die allemaal een front bleken te zijn voor witwaspraktijken en weet ik wat allemaal niet meer, de wacht hebben aangezegd, dát is wel een goede zaak natuurlijk. Vijf bruidsmodezaken, waar je nooit ook maar één toekomstig bruidje naar binnen zag gaan.. het begon erg op te vallen hahahaa!

Maar Jax en ik gingen die winkelstraat dus niet in.. wij gingen naar links, om langs een singel weer een beetje terug richting onze eigen woonwijk te gaan. Aan de andere kant van het water is een hoge muur, want daar loopt een trambaan..

De huizen aan deze weg vind ikzelf niet super interessant (denk dat het jaren ’30 huizen zijn).. al hebben sommige wel mooi origineel glas-in-lood nog. Op één van de bomen stond een groene verfstip.. oh oh, het was wel te zien waarom die gemerkt was om omgehakt te worden hè, net als die eerder bij de vijver met de zeehond.. tonderzwammen.. niét goed! Verderop aan de waterkant ontdekte ik een reiger achter de sliertige takken van de treurwilg..

Ooit hingen er aan die grauwe muur van de trambaan in de zomer prachtig bloeiende geraniumbakken.. een lust voor het oog. Maar ja.. zulke dingen dienen bijgehouden te worden en is dan dus algauw te duur.. jammer! Hadden ze beter die lege bakken ook weggehaald, want daar groeit nu dus onkruid in. Boven bij de rails zijn er dan toch nog bloemen te zien.. hortensia’s! haha! En aan onze kant.. jawel.. alwéér een nijlganzengezinnetje.. die beesten blijven maar door fokken hè, niet te geloven..

En je kon het al een beetje zien, maar daar aan het einde van de huizenrij aan de overkant staat dan de kerk.. de gereformeerde Breepleinkerk. Hier is een heel verhaal over te vertellen.. ik dééd dat al eens, maar kom, het is een mooi verhaal hè.
In de meidagen van 1940 bleek het Zuiderziekenhuis te dicht bij de frontlinie te liggen van de gevechten om vliegveld Waalhaven.. daarom werden de patiënten overgebracht naar deze kerk, die als noodhospitaal dienst zou gaan doen. Het witte kruis en het woord ‘hospitaal’ zie je heden ten dage nog steeds op de voorgevel staan..

In 1942 meldt een jonggetrouwd Joods gezin zich bij de kerk en vraagt om onderdak als schuilplaats. De koster en zijn vrouw gaan hiermee akkoord en de koster zaagt daartoe een gat achter het orgel naar de zolder, waardoor er een luik ontstaat. Het zou voor zes weken zijn, maar het werden uiteindelijk 34 lange maanden. Naarmate de tijd vorderde, kreeg de dominee van de kerk een soortgelijk verzoek van een Joods gezin dat in de buurt woonde.. hij vroeg aan de koster of er iets mogelijk was, en die moest toen toegeven, dat er al een gezin achter het orgel op zolder zat.. de dominee had daar niks van geweten! Enfin.. er werd aan de andere kant van het orgel nog een luik gemaakt en ook het tweede gezin kon daar terecht. Hun kindje was ondergebracht bij pleegouders, aangezien men bang was dat het kleintje teveel herrie zou maken. Deze pleegouders kwamen elke zondag naar de kerk, zodat de ouders hun kindje af en toe konden zien vanuit hun schuilplaats. In het eerste gezin werd daar op die orgelzolder zelfs een kindje geboren, onder begeleiding van een oogarts die een vaste kerkbezoeker was. Deze baby werd opgevoed door de dochter van het kosterspaar, die daarvoor terug bij haar ouders kwam inwonen.

Drie weken voor het einde van de oorlog vielen de Duitsers de kerk binnen.. men had van iemand gehoord dat er wapens in de kerk verstopt zouden liggen. Er werd gezocht maar er werd niks (en niemand!) gevonden. Beide gezinnen kwamen daar achter dat kerkorgel heelhuids de oorlog door.. dus dit ‘Rotterdamse Achterhuis’ had een betere afloop dan het veel bekendere Amsterdamse..! In 2011 heeft burgemeester Aboutaleb een plaquette aan de gevel van de kerk onthuld over deze oorlogsgeschiedenis. De zolder kan soms ook bezocht worden.
(*bron: wikipedia)

Ikzelf vind dit kerkgebouw een ietwat rare vorm hebben.. die enorme punt die het schip is.. en dan die vreemde stompe toren met zo’n fragiel spitsje erop.. die geschiedenis vanuit de oorlogsjaren maakt ‘m voor mij interessanter dan hoe ie eruit ziet. Wat dat betreft zie ik liever de ándere kerk daar op dat kruispunt.. er pal tegenover. Die ga ik in een volgend postje laten zien.

29 gedachten over “Treurig (en een beetje raar)..

 1. Hoi Mizzke!
  Een postje waarin het groen overheerst. De reiger kijkt ernaar alsof het daar allemaal zijn eigendom is.
  De nijlganzen met hun kleine grut, mooi om zien! Van die foto’s genoot mama ook zo! Ik weet nog dat ze een foto van jou opsloeg van eenden of ganzen met hun kuikentjes. Die foto stuurde ze dan rond op Messenger naar haar familie en vrienden om iedereen een Zalig Pasen te wensen.
  Mooie herinnering ❤

  Like

  1. Ja, dat schreef ze me ook weleens, dat ze m’n foto’s meenam om te gebruiken voor zulke dingen.. superleuk toch hé.. we hebben gelukkig hele mooie herinneringen aan jouw lieve mama. 🙂

   Like

 2. Wat een triest figuur is die kerel. Geen idee hoe oud hij precies was, maar dat doet er eigenlijk ook niet toe. Alleen al de mentaliteit van dat soort figuren kunnen me wel een beetje kwaad maken.
  We moeten deze planeet toch met z’n allen bewonen en schoon houden. Mooie foto’s!

  Like

  1. Ik schatte ‘m een jaar of 75-80.. echt een ouwe kerel dus. Ik vond het vooral frappant dat ie het echt zo bewust deed.. met die grote afvalbak zo pal ernaast ook.. daarom ook dat ik m’n mond niet kon houden.

   Like

 3. Ik heb pas iets gezien op de TV van die kerk. Omdat hij verkocht is of verkocht zal worden zullen de rondleidingen misschien niet meer kunnen doorgaan. Ik begreep dat er vooral jeugd rondleidingen krijgen.

  Like

  1. Ja klopt.. er is een andere geloofsgroep die nu z’n diensten in de kerk houdt. Maar die hebben ondertussen aan de gemeente verzekerd dat de rondleidingen door zullen kunnen blijven gaan.

   Like

 4. Er wordt wel gezorgd voor het kunstwerk.
  Net een drijvende snackbar.
  Haha, beide een eigen route, lastig als deze scheiden.
  Het is niet alleen jeugd die rommel maakt.
  De groene verfstip doet pijn in je ogen en hart.
  De gereformeerde Breepleinkerk heeft ook een heel verleden. Hans

  Ot. Je verzoekje is gedraaid in de show.
  Het programma is beluisteren op de pagina “Bank’s Radio”

  Like

  1. Ja, dat was lastig geworden als die lijntjes verder uit elkaar hadden gelopen hahaha!
   Nee, het is zéker niet alleen de jeugd.. heláás!

   Geliked door 1 persoon

 5. een merkwaardig oorlogsverhaal Mizzd

  zwerfvuil, een plaag die niet uit te roeien lijkt

  de foto met die jonge nijlganzen is bijzonder mooi

  groeten

  Like

  1. Een plaag kun je het wel noemen ja.. en dan nu al die mondkapjes.. al lijkt dat, nu die niet meer overal verplicht zijn, toch meteen al iets af te nemen.

   Like

 6. Wat jammer van al dat vandalisme in het park. En dan ook nog zo’n man die achteloos dingen weggooit. Niet te begrijpen. Het gebeurt hier ook, mensen zetten van alles aan de straat. Niet zoals het moet in de juiste zakken of in de juiste container. En er wordt voor gezorgd dat het wordt weggehaald, omdat de rest van de omwonenden zich stoort aan de rommel op straat. Laatst zag ik handhavers met handschoenen aan zakken doorpluizen op zoek naar adresgegevens van de dader. En van de overbuurvrouw hoorde ik dat die een flinke boete hebben gekregen! Mooi! Maar toch. Moest even mijn verhaal kwijt. 🙂
  Wat een mooi ‘achterhuis’verhaal!

  Like

  1. Ik denk altijd (heel bevooroordeeld.. ik weet het) dat het vooral jongelui zijn die zo nonchalant dingen op straat gooien, maar dit was een al wat oudere man en ik zie het vaker gebeuren door volwassenen ook, liep van de week in een andere winkelstraat achter twee van een loempiaatje smullende dames en die gooiden hun servetje ook na gedane arbeid gewoon waar ze liepen op de grond.. ik sta daar nog steeds perplex van dat men dat dóét! Hebben die geen opvoeding gehad? vraag ik me dan af. Eigenlijk vind ik het van ouderen nog erger dan van jongeren.. wij moeten het goede voorbeeld geven.

   Geliked door 1 persoon

 7. zo erg die man, en dan gewoon naast een vuilnisbak zitten, gooit die dat thuis ook op de grond
  je ziet het overal hé, van alles op de grond en een paar stappen verder is een vuilnisbak, zijn de mensen dan te lui om het er daar in te gaan gooien, t is onbegrijpelijk

  schattig die kleine nijlgansjes

  vreemd torentje op de kerk, t past niet echt goed
  maar t is een kerk met een mooie geschiedenis, zo zijn deze mensen gespaard gebleven van de gruwel

  Like

  1. Onbegrijpelijk inderdaad.. ik kan daar echt met m’n verstand niet bij.
   Ja hè.. dat torentje is vreemd.. ik denk dat het geld op was hahaha!

   Like

 8. Die vervuiling is zo jammer maar dan vraag ik me af waarom mensen zo doen? Misschien is het de ontgoocheling met die 2 jaar durende corona crisis? Of gewoon onverschilligheid. Nu ja sommigen weten ook niet beter. Op mijn werk was iemand verontwaardigd omdat hij een boete gekregen had omdat hij een sigarettenpeuk had weggegooid.
  Dat verhaal van de kerk had een goeie afloop. Gelukkig werden die mensen niet verklikt zoals in Amsterdam.

  Like

  1. Nee joh.. is al véél langer aan de gang hoor.. het is hier echt behoorlijk vervuild met zwerfvuil, het interesseert de mensen niet lijkt het wel.. ikzelf woon toch liever in een schone straat, als er hier iets ligt (en dat gebeurt vaak genoeg!) raap ik het meteen op en gooi het in de kliko.. rotzooi trekt rotzooi aan zeggen ze en dat klopt ook.
   Er waren maar héél weinig mensen die ervan wisten denk ik.. dat scheelt wel. En in een kerk, dat ook nog een noodhospitaal is.. daar lopen altijd wel veel mensen rond, dus eentje meer of minder valt ook niet zo erg op denk ik. Bij die inval van de Duitsers op zoek naar die wapens zat één van de onderduikers gewoon een potje te kaarten met de dominee, maar die Duitsers waren zó op die wapens gefocust dat ze nergens anders naar keken..!

   Like

 9. Ik ging als kind met mijn moeder op de fiets naar de Groene Hilledijk en de Beijerlandselaan om te winkelen. Inderdaad toen Zuidplein kwam, gingen we daarheen. Het verhaal van de Breekerk kende ik ook, gelukkig liep het goed af voor die Joodse mensen.

  Like

  1. Toen ik pas op zuid woonde ging ik héél geregeld even naar ‘de weg’ zoals wij het noemen.. en vooral ook met m’n ouders en zussen naar de braderieën in het voor- en najaar. Maar het was de laatste jaren echt wel héél hard achteruit gegaan hoor.. er zitten ook haast geen leuke of interessante winkels meer. Dat proberen ze nu weer wat recht te trekken, maar ik vrees dat het trekken aan een dood paard is. 😉

   Like

 10. Dat oorlogsverhaal, is het waard om verteld te worden, ik kende het niet.
  Nee, vroeger was niet alles beter, maar de rottigheid die de jeugd nu uithaalt, deden wij toch niet hoor, je kon een pak op je lazer krijgen van Paps of Mams.
  Maar ja, dát mag ook al niet meer, ze bellen meteen de kindertelefoon!

  Like

  1. ’t Is eigenlijk ook nog maar een jaar of 10 bekend dus.. en tóén is er wél veel ruchtbaarheid aan gegeven hier in het Rotterdamse.
   Ik vond dat wel mooi in dat praatje van Aboutaleb voor tv, na die avondklokrellen.. dat ie zo rechtstreeks in de camera vroeg ‘en jullie.. ouders.. waar waren jullie? vroegen jullie je niet af waar je kind was, zo laat op de avond? ‘ maar ik denk niet dat degenen die hij toesprak het gezien hebben.. die kijken naar andere tv-kanalen.

   Like

 11. Ik erger me ook vaak aan de nonchalance van sommige mensen. Sommige gooien blijkbaar veel liever hun afval naast de vuilnisbak dan erin.
  Inderdaad een heel mooi oorlogsverhaal en ten onrechte minder bekend dan dat van het Amsterdamse achterhuis.

  Like

  1. Er worden in Rotterdam dan ook nog es steeds meer afvalbakken weggeghaald, omdat ‘ze niet veel gebruikt worden’.. tjaaaa, zo lust ik er nog wel een paar! 😦

   Like

 12. Niet alleen het klimaat is een probleem…, MIzzD, ook de vernielzucht, het respect.
  Bij ons, aan het Minnewater bijvoorbeeld, drijven de banken in/op het water…, ruiten worden weer vernield…
  Lie(f)s.

  Like

  1. En waaróm hè?.. dat vraag ik me altijd af.. wat is de lol ervan? ik snap daar echt niks van.. ze moeten zelf toch ook tussen al die kapotte rommel leven? zó zonde. In dat park werd ook een shelter neergezet.. als hangplek.. ja ja, ze werden nog beloond met een eigen plekje waar ze droog konden zitten ook. Het ding was van hout en stond de volgende avond nadat het geplaatst werd al in brand..niks meer van over.. Ik vraag me dan af wat zo’n ding gekost heeft om neer te zetten.. weggegooid geld. Óns belastinggeld..!

   Like

Reacties zijn gesloten.