Fleurig (en een beetje vreemd)..

Ik schreef het in het laatste postje al.. het is echt de tijd voor de hortensia’s nu hè.. als ik Jaxon uitlaat kom ik er vaak tegen in de tuintjes van ons tuindorp. Heb zelf toevallig een speciale voor in de mand naast de voordeur gekocht.. daar stónd er al eentje in, die práchtig uitgekomen is gedurende onze junivakantie (had ie heel goed overleefd!), maar nú werd ie ietsje minder en zag ik deze bijzondere dus bij de plantenhal.. eentje met gekrulde blaadjes..

Ik besloot afgelopen dinsdag toen ik Jaxon uit ging laten om eens m’n cameraatje mee te nemen en te zien of ik nog meer soorten kon fotograferen. Dat lukte natuurlijk wel.. maar éérst nog even dit..

.. dit is de beuk die al sinds jaar en dag aan het begin van onze straat staat.. in het najaar ligt de grond bezááid met de beukennootjes die eruit vallen, dus dat het een beuk was wist ik wel. Maar op een postje van Judi op haar ‘bubbelsblog‘, over een róde beuk, reageerde ik dat ik die nog nooit gezien had. En geloof me vrij.. ik sta er zélf ook enórm verbaasd van dat ik me nooit gerealiseerd heb, dat die boom hier aan het begin van onze straat echt een róde beuk is..! Vreemd hè.. zo zie je maar dat die blogs je soms echt wel wakker schudden hehe. Dat er verderop in een plantsoentje aan een achterpad een sequoia staat wist ik dan weer wél.. maar wat die rode boom daarvóór dan is, dat durf ik nu echt niet meer te zeggen hahaha..

Enfin.. hortensia’s dus.. in de straat die ik hierna met Jaxon doorliep stonden er volop.. en heel veel verschillende..

Nog wat regendruppels erop.. het was die dag (net als de hele week al trouwens) nogal wisselvallig weer. Had m’n regenjasje aangetrokken, maar dát was uiteindelijk niet nodig geweest.

Jaxon vond ook die dinsdag de bloemetjes niet interessant en liep er ongeïnteresseerd langs..

In het parkje waar we in uitkwamen (het langgerekte park langs het voormalige rangeerterrein van de spoorwegen was dat) begon ie het interessanter te vinden.. genoeg luchtjes om even te controleren hehe..

Weinig mensen in het park.. alleen wat kinderen die zaten te vissen. Maar een rustig park is dit niet hoor.. er rijden heel vaak treinen langs rechts.. en het viaduct over het spoor (dat vriendlief en ik altijd de ‘luchtbrug’ noemen, vraag me niet waarom! haha) is behoorlijk druk met auto’s altijd, aangezien dit één van de routes de stad in en uit is, op weg naar rijksweg A16 en de Van Brienenoordbrug. Vind het zelf ook niet echt een interessant park.. het werd járen geleden eens opgeknapt, maar alle dingen die ik er toen leuk aan vond, zijn inmiddels allemaal alweer weg, omdat het vernield werd door een groep hangjongeren uit een nabij gelegen woonwijk.. jammer.

Rechts van het bruggetje (jaja.. Jaxon ging braaf mee erover) was ooit in die rietkraag een planken pad waardoor je daar over het water kon wandelen. Heb dat heel geregeld met Axel nog gedaan. Maar van lieverlee misten er steeds meer planken.. en toen heeft men de boel dus opgeheven door de eerste meter planken zélf maar weg te halen. Denk dat het pad nog wel ergens tussen dat riet ligt, maar je kunt er dus niet mee opkomen. Heb nog een oude foto vanaf de luchtbrug, waarop je het pad in het (toen bruine) riet nog kunt zien..

Hier staan ook de houten randen, die ooit om de rozenperken van het rosarium stonden, nog op.. net als de bijna ronde houten muur, waarin bankjes verwerkt waren.. allemaal vernield geworden helaas.

Update.. speciaal voor Hans, op zijn verzoek.. nog een foto van hoe het nú is.. deze foto is ook aan het einde van de winter, net als die hierboven, maar dan in 2020 gemaakt..

De rozenstruikjes zijn er nog wel.. daar gingen we nu naartoe..

(Enórm veel van die gele bloemetjes in het gras.. ga me niet eraan wagen te schrijven welk bloemetje het precies is.. er is zó veel dat er op lijkt, van biggen- tot bitterkruid en van leeuwentand tot streepzaad.. als ik moest gokken zou het dat laatste zijn hehe)

Er bloeiden niet veel roosjes meer.. of nóg.. er waren er al uitgebloeid maar ik zag ook nog veel knoppen. Ik legde dit prachtige nog bloeiende oranje roosje wel vast..

Jax en ik gingen nu onder het viaduct door.. aan je rechterhand kun je daar dan (voorbij zo’n skatepark waarvan er hier zovele zijn en die vrijwel zelden gebruikt worden) het voetbalstadion De Kuip zien staan. Links is het kleine kinderboerderijtje dat bij de grote speeltuin daar hoort..

We gingen gewoon verder rechtdoor.. en Jax zag de bui al van verre hangen natuurlijk.. nóg een bruggetje hehe..

Het viel me wel op dat de vijver links zo leeg was.. meestal krioelt het hier van de watervogels, maar deze keer ‘rien de knots’! Weet niet hoe het komt.. de groep ganzen, die hier ook meestal rondzwemt, zagen we later dan toch nog wel.. verderop.. toen we vanaf het bruggetje ook nog iets fleurigs tussen de bomen door zagen schemeren..

Daar dreef het kunstwerk in het water.. ik zag het wel vaker al, maar blijf het een echt leuk kunstwerk voor zo vlak bij een kinderspeeltuin vinden. Er net voor was wél een boom gesneuveld ontdekten we.. de reden was ook duidelijk.. de tonderzwammen hadden zich er te goed aan gedaan..

Deze ‘Zeehond met Olifant’ werd gemaakt door Studio Maky en in 2017 voor de zomerperiode te water gelaten daar bij de speeltuin..

Zowat na elk seizoen wordt het gehele beeld opnieuw beschilderd.. in samenspraak met de kinderen die de speeltuin bezoeken. De muurschildering van de speeltuin vind ik ook leuk.. jammer dat de rest van de omgeving er ietwat verwaarloosd bij ligt.. en zo’n grijze speelmaterialencontainer ziet er ook niet echt sjiek uit. We hadden een deel van de eendjes in ieder geval nu wel gevonden.. die zaten te dutten op het trapje hehe!

Enfin.. in een volgend postje wandelen we nog een stukje verder het park door.. om langs de twee zo verschillende kerkgebouwen terug te keren.. nog genoeg te zien!

28 gedachten over “Fleurig (en een beetje vreemd)..

 1. Een heel mooie wandeling alweer MizzD. Ik heb toch de indruk dat Jaxon een beetje loopt te sakkeren. Jullie hebben dan ook heel veel water en bruggetjes. 😉

  Like

 2. Goede morgen Mizz. Mooie bomen die rode beuken en de hortensia mag er ook zijn. Ik wens je een fijne vrijdag toe.

  Like

 3. Hebben we een zomer waarbij zowat alles letterlijk in het water valt, de natuur heeft er alleen maar deugd van. Alles groeit en bloeit dat het een lieve lust is. Hortensias zijn altijd mooi om zien. Leuk die zeehond met olifant. Die valt wel op tussen dat groen.

  Like

 4. Wat een prachtige post. Bruine beuken staan er ook bij ns op de stadswandeling. Hortensia’s zijn een paar jaar uit de mode geweest maar zijn nu helemaal terug. Wat een prachtig park hebben jullie en zoveel bruggetjes. De geschilderde figuren zijn fantastisch leuk. Fijn weekend

  Like

  1. Wat mij betreft zijn hortensia’s nooit uit geweest hoor.. heb het altijd prachtige planten gevonden.. en men kweekt steeds meer bloemvormen náást de gewone boerenhortensia van ‘vroeger’.. prachtig!

   Like

 5. Het is overdadig groen en volop bloei, de slakken maken overuren.
  Mooi zo dat de bomen zo volop in het blad staan.
  Leuk dat kinderen weer buiten kunnen genieten.
  Nu een keertje een nieuwere foto vanaf de luchtbrug.
  Jammer dat men altijd weer de boel moeten vernielen.
  De ‘Zeehond met Olifant’ zien er nog prachtig uit.
  Maar er groeit veel onkruid op de trap. Hans

  Like

  1. Ooh.. ik heb al geregeld nieuwere foto’s vanaf de luchtbrug geplaatst hier hoor.. we wandelen er vaak vanaf het Eiland van Brienenoord terug naar huis overheen.. alleen die laatste keer niet. 🙂

   Like

 6. Ik heb vorig jaar tegelijkertijd twee hortensia’s gekocht en in potten op het terras gezet. De ene doet het heel goed maar de andere is maar een zielig geval. Het zielige geval nog niet weggedaan maar het is beslist geen sieraad voor het terras.

  Like

  1. Kan aan de plek liggen.. ik kocht in het voorjaar een paarse (dacht ik, maar bleek een blauwe) en een roze (dacht ik maar bleek een groene met rode rand!).. de blauwe staat schitterend, de rode stond wat meer in de schaduw en is ook maar een zielig gevalletje geworden. Die ga ik verplanten naar de voortuin, daar heb ik nog wel plek. Maar het kan dus van de hoeveelheid zon en zo afhangen.. je weet het nooit.
   Ik heb ook een annabelle gekocht.. de bladeren werden opgevreten door de slakken, aan die andere hortensia’s vreten ze helemáál niet! Gelukkig bleek de annabelle best sterk en ging tóch bloeien.

   Like

 7. Prachtige hortensia’s! Ik hou van die bloemen, hadden er vroeger thuis ook. In een park is toch altijd iets tevelen en leuk voor een toertje.

  Like

  1. Mijn moeder was weg van de blauwe.. en hoewel ik dácht dat ik een paarse kocht voor in m’n achtertuin, bleek dat een prachtig diepblauwe te zijn. Ik vermoed duistere krachten.. hahahaa!

   Geliked door 1 persoon

    1. Hahaha.. dat is meer voor de hand liggend inderdaad, het zuur in de grond.. of eerder het ijzergehalte dan.. mijn pa gooide altijd een handje spijkers erbij als ie die blauwe hortensia’s, die m’n moeder voor haar verjaardag of voor Moederdag kreeg, in de tuin zette als ze uitgebloeid waren. Volgens hem had die blauwe kleur met het ijzergehalte van de grond te maken. Ze werden echter praktisch altijd roze als ze dan een volgend jaar weer in bloei kwamen. 😉

     Geliked door 1 persoon

 8. Een rode beuk heb ik naar mijn weten nog nooit gezien, zal er toch eens op letten.
  Je ziet momenteel inderdaad heel veel hortensia’s uitbundig bloeien.
  De Zeehond met Olifant, is heel kleurrijk, dat fleurt de boel wel op hè?

  Like

  1. Ik heb ondertussen gemerkt dat er meer zijn dan je denkt, rode beuken!

   Ja, vind ‘m echt leuk daar in die hoek bij de speeltuin!

   Like

 9. Soms word je echt met je neus op ‘iets’ gedrukt, MizzD, en dan besef je ‘t. Mooie bloemen! Luchtbrug -> duidelijk! Muurschildering, voorbij die zeehond, ziet er leuk uit. Boeiend ook, dat die een nieuw jasje krijgt.
  Lie(f)s.

  Like

  1. Ja.. duidelijk! 🙂
   Heb ik ook altijd een leuk idee gevonden, dat ze ‘m elk jaar weer opnieuw schilderen.. maar misschien is het na een zomer in dat water ook wel gewoon nódig hè.

   Like

 10. Een hortensia is een waterplant, dus die hebben het wel goed nu ja. Ze staan er echt overal enorm mooi bij. Als iemand het nu nog voor elkaar krijgt om z’n hortensia’s te verprutsen, dan heb je echt geen groene vingers.
  Soms word je blind voor dingen uit je eigen buurt. Iedereen heeft daar wel eens last van denk ik.
  Ik vind de beuk bij jullie wel een hele mooie.
  Wat een kleuren. I love it.

  Like

  1. Een goed jaar voor de hortensia’s dus? Maar heb in voorgaande droge zomers er in deze tijd van het jaar toch ook wel flinke mooie gezien tijdens wandeltochten hoor! 🙂
   Vind het zelf echt gek dat het me nooit eerder opgevallen was.. ik denk altijd dat ik alles zie hier in de buurt
   hahahaa! Het is een prachtige (jammer van de zonnevlekken op de foto’s).. en heb er ondertussen nog meer gespot in de wijk hahaha! Alle grote bomen staan er al zolang de wijk bestaat.. en dat is 104 jaar. Men wilde in dit tuindorp bijzondere bomen hebben en er zijn er toen middels een plan vele geplant. Dat plan speelt nu nog een rol, nu de wijk beschermd stadsgezicht geworden is.. de bomen die er nog zijn mogen niet zomaar omgehaald worden.

   Like

 11. Ja, wat grappig, dat je de rode beuk niet kende. Nu wel, je zult het nooit meer vergeten! 🙂 Deze zijn ook weer prachtig. Majestueuze bomen vind ik het. Mooie hortensia met die krulblaadjes. Wat jammer dat er zo veel vernield wordt. 😦 Maar dat kleurige kunstwerk in het water daar kunnen ze niet bij! Gelukkig.

  Like

  1. Nee, dat vergeet ik inderdaad nooit meer hahahaa.. het is echt een flinkerd ook hè! Wél maar eentje hoor.. ik kiekte ‘m van twee kanten, eentje de straat uit en eentje de straat in.
   Is echt heel jammer, die vernielzucht. Nu zijn die jongeren denk ik ondertussen allemaal jongvolwassenen met een beginnend gezinnetje, maar nu komt dat allemaal nooit meer terug. zó zonde!
   Nee, dat kunstwerk is veilig hehe.. heb een filmpje gezien hoe dat voor de winter met veel moeite het water uit wordt gehaald door de sterke mannen van de speeltuinvereniging.. dat is niet niks! 🙂

   Geliked door 1 persoon

 12. Ja voor Jaxon is geurig belangrijker dan fleurig. Het is zeker wel vreemd dat waar het anders vol met watervogels zit, er helemaal niets meer zit. Misschien allemaal opgeschrikt van iets?

  Like

  1. Haha.. geurig is voor een hond belangrijker dan fleurig.. mooi gezegd! 🙂
   Ik weet het niet.. misschien kwam ik er normaal gesproken meer in winterse tijden door, door dat park.. dan zaten er altijd heel veel meeuwen ook.

   Like

 13. prachtig zo’n hortensiabollen
  toch genoeg te zien in het niet-interessante park
  en altijd goed voor een frisse neus

  Like

Reacties zijn gesloten.