Kikkermoordenaar.. :-)

We waren afgelopen zondag op stap in de buurt.. de mooie groene stukjes rondom onze wijk door met Jaxon.. en inmiddels waren we dus in de groenstrook rondom de kinderboerderij uitgekomen. Langs de gigantische wilgen ging het.. die daar nog steeds heel florissant erbij staan, nadat ze toch enkele jaren aanvallen van zwavelzwammen te verduren hebben gekregen. Die donkergele zwammen proberen het gewoon hè.. een zwakke boom overleeft zo’n aanval niet, maar een sterke gezonde boom vaak wél..

In de berm langs het paadje stonden distels.. speerdistels heb ik van de blog van Edward McDunn begrepen.. die er héle mooie opnames van gemaakt had. Ik heb dat ook geprobeerd, maar bij mij zat er geen hommel op, maar een kleine oorwurm hehe.. maar vond het verschil tussen een natte bloem en een droge wel mooi om te (kunnen laten) zien.. het is sowieso een prachtige fotogenieke bloem hè zo’n distel..

(Hoe kan moedertje natuur dat toch maken hè? 😉 )

We wandelden voorbij de toegang tot de kinderboerderij, waar het redelijk druk was..

.. en jawel.. even daarna zagen we dus alwéér een kikkertje.. alleen was die eerste die we zagen een flink volwassen exemplaar, van wel een centimeter of 8-10 lang, dit was een ieniemienie van nog geen 4cm hehe.. maar er van vlakbij geschoten lijkt het nog heel wat..

(Klein beetje onscherp, want deze bleef ook niet stilzitten, maar probeerde steeds te maken dat ie wegkwam hehe. Wist eigenlijk niet zeker of het geen padje was.. want hij liep meer dan dat ie sprong.. nu nog es op gegoogeld en denk bijna zeker te weten dat het een jonkie van de ‘gewone pad’ is)

Hierna was het linksaf het beukenpad inslaan en doorlopen tot aan de singel aan de andere kant van de kinderboerderij..

En daar zag ik een opmerkelijk tafereeltje waar ik wel eventjes naar ben blijven kijken hoor.. kijk, in één shot drie verschillende soorten ganzen..

(Links brandganzen, midden grauwe ganzen en rechts op de achtergrond een paartje nijlganzen met jonkies in het water)

De zwemmende wilden eigenlijk ook wel weer eens op de kant.. maar om de één of andere reden wilden ze niet via dat plankje (recht onder die nijlganzen op de foto), maar er net naast op de kant klimmen. Ondertussen maakten die nijlganzen een kabaal van jewelste.. ik dacht dat ze niet wilden dat die ganzen dichterbij kwamen, want ze hadden kleintjes. Pas later op het grote scherm van m’n pc zag ik het ‘gevaar’ pas.. voor die kleine nijlgansjes en waarom die grauwe ganzen dat plankje niet hadden willen gebruiken..

.. ’t is niet duidelijk te zien.. want door kroos op z’n schild heeft die waterschildpad (want jawel, die zát daar!) een goede schutkleur.. maar de nijlgans-ouders had ie niet kunnen foppen..

Zo’n schildpad kan zo’n ganzenkuikentje best verschalken hoor.. het waren nog hele kleintjes.. vast een derde of vierde (misschien wel vijfde!) leg al, want die nijlganzen hier beginnen al in februari met hun eerste nest..! Ze lusten ook wel kikkertjes.. ik vertelde dat verhaal al weleens van m’n pa die een groot terrarium had met waterschildpadden onderin en boomkikkertjes in de planten erboven.. als die in het water vielen werden ze meteen door die schildpadden opgepeuzeld.. geen schijn van kans hadden ze.. máár.. het waren wél giftige kikkertjes.. dus de schildpadden bekwam hun feestmaaltje ook niet zo goed..! Dat terrarium heeft wat geld gekost hahaha!
Maar wie er zéker ook wel een kikkertje lust, daar kwamen we nu langs.. de ooievaars!

Ze waren nu vooral heel druk bezig toilet te maken.. alle veertjes werden gepoetst en goedgelegd hehe. Maar alle Rotterdammers kennen het liedje wel van dat kikkertje met haar kind aan de oever van de Rotte.. heb de tekst ervan al weleens op m’n blog gehad, maar da’s alweer lang geleden.. bij deze dus..

Aan de oever van de Rotte
tussen Delft en Overschie
zat een kikvors luid te wenen
met een zuig’ling op haar knie

Lieve kind’ sprak toen die moeder
‘zie je daar die ooievaar?
’t Is de moordenaar van je vader
Hij vrat ‘m op met huid en haar!’

‘Potverdorie’ sprak die kleine
‘Heeft die rotzak dat gedaan?
Als ik later groot en sterk ben,
Zal ik ‘m op z’n donder slaan!’

Nauwelijks sprak hij deze woorden
Of daar kwam de ooievaar
Greep de kleine bij z’n lurven
En vrat ‘m op met huid en haar!

We lieten die kikkermoordenaars maar achter ons hehe..

.. en wandelen door een woonwijk aan de andere kant van deze groenstrook, richting het laatste park dat we deze wandeling aan wilden gaan doen. Máár, daar in die woonwijk kregen we nog een hele mooie bloemengroet! Het is duidelijk de tijd van de hortensia’s en de seringen nu hè.. ze bloeiden prachtig..

Het was een mooi voorproefje van waar we nu bij aankwamen.. de bloementuin van het park aan de winkelstraat..

Met vooráán meteen een groot perk met spireastruiken, waar véle bijen en hommels op en rond zoemden..

.. en recht vooruit (richting die brug die we tot Jaxons opluchting niet over gingen hehe) een rozenperk..

Die metalen pergola’s hebben op een gegeven moment de wilgentenen bogen vervangen die hier stonden. Vond ik jammer, want die tenen liepen uit en werden dan vanzelf groen in de zomer. Metaal, da’s hufterproof, maar daar groeit niks uit uiteraard.. en er is ook niks tegenaan gezet.. een mooie blauwe regen zou het goed doen daar denk ik. Er is nu ook niks van schaduw, dus het bankje eronder wordt alleen gebruikt door mensen die zichzelf goed nathouden.. zal ik maar zeggen hehe. Er was nu gelukkig niemand, want ik wilde me wel even uitleven op de roze zonnehoeden die hier altijd bloeien.. met of zonder bijtjes erop, altijd een schitterend gezicht door die fotogenieke bloemharten..

Ik leefde me sowieso lekker uit op al die mooie bloemetjes daar.. vriendlief wachtte wel even. En Jaxon? normaal, als ik alleen met ‘m aan de wandel ben, ruikt ie altijd even met me mee aan die bloemen, maar nu met de baas erbij hield ie zich stoer natuurlijk.. hij deed net of ie zich stond te vervelen..

Toen ik vriendlief en Jax zo langzamerhand eens richting de brug aan de ándere kant van de bloementuin zag slenteren, wist ik dat het geduld op was..

.. nou, had zo’n beetje alle bloemen wel gehad met de camera hoor.. een hoop was weg (verdroogd vorig jaar?) en een hoop moest nog in bloei komen (de herfstbloemen uiteraard, als asters en herfstanemonen).. ik kiekte nog wel de knalgele rudbeckia’s bij één van de (log-)bankjes..

Toen vriendlief Jaxon over dat bruggetje gekletst had hehe.. wandelden we het parkje verder uit, waarbij Jaxon nog een groepje ganzen liet schrikken, maar die hebben van hem niks te duchten hoor..

Langs het braakliggende wijkje ging het dan weer terug naar huis.. het was weer mooi geweest en geen druppeltje van de voorspelde regen gehad! Het blíjft ook wat dichterbij huis nog steeds goed wandelen in groen Zuid-Rotterdam.. en gelukkig maar, anders had ik nog maar zo weinig te posten gehad het laatste anderhalve jaar hè! hahahaa!

35 gedachten over “Kikkermoordenaar.. :-)

 1. Wat leuk die ooievaars, die zou ik niet verwachten in Rotterdam! Ik denk dat het padjes zijn, in mijn tuin springen er ook heel veel rond en de sloot is best ver weg….

  Like

  1. Er zitten er hier al een hele tijd op zuid.. en vaak blijven ze in de winter ook hier.. heb weleens foto’s gemaakt van ooievaars in de sneeuw hehe.
   Ja, denk het ook dat die laatste een padje was.. die eerste niet hoor.. dat was echt een gladde. 🙂

   Like

 2. Goh, dat waterschilpadden kuikentjes op het menu hebben staan wist ik niet hoor.
  Hahahahaha, échte mannen ruiken niet aan bloemen hè Jaxon!
  Prachtig zoveel zonnehoed bloemen bij elkaar.

  Like

  1. Jahoor.. meestal zijn ze bij de eerste legsels nog niet uit hun winterslaap in de modder.. maar later moeten de eendjes en zo echt wel oppassen voor hen. (én voor de ratten, de snoeken, de meeuwen, de reigers en de ooievaars dus..! niet zo gek dat die nesten altijd zo groot zijn hè..!)

   Like

 3. Ik vind de distel de mooiste bloem in het wild. En we hebben dit jaar geluk, hier dan toch. De bermen staan er vol mee. En ze zijn ook bijzonder goed voor de bijtjes die het een heerlijkheid vinden.

  Like

  1. Vind ze ook prachtig, vooral zo van bovenop gezien dus. Net als die harten van die zonnehoeden.. ook geweldig.

   Like

 4. Goede morgen Mizz. het schone lied van de kikker ken ik wel, maar zonder dat laatste couplet , mijn neefje zong dat wel. Het voordeel was dat je wat lelijke woorden kon zingen zonder bestraft te worden, want dat zong de kikker natuurlijk. De kleine zei niet netjes potverdorie maar iets anders in die versie 🙂

  Like

 5. zie dat, dat moet je maar kunnen, drie soorten ganzen tegelijk op de foto, super 🙂
  mog die schildpad eet kuikentjes, is die daar snel genoeg voor want die kunnen nogal rennen

  je zou er bijna op trappen op dat kleine padje, zo gecamoufleerd

  een onbekend liedje voor mij

  prachtige zonnehoeden en wauw je bij staat er super op
  haha mannen onder elkaar

  Like

  1. Hahaha hoefde er weinig voor te doen hoor.. alleen daar op het goede moment te staan. 🙂
   Waterschildpadden zijn niet zo langzaam hoor.. in het water in ieder geval niét!

   Het was inderdaad maar goed (voor de foto dan) dat dat padje maakte dat ie wegkwam.. dáárom viel het op.. ’t was echt een heel kleintje. Deed me terugdenken aan vroeger.. toen ik een meisje was ging ik weleens met klasgenootjes naar het park vlak bij school, daar was ook een bloemenborder en als je daar op de grond stampte met je voet zag je tientallen van die mini-padjes tegelijk er vandoor gaan hahaha!

   Hahaha ja hè.. echt mannen onder elkaar! 😆

   Like

  1. Ja hoor.. die van ons vroeger thuis in ieder geval wél hahaha!
   Hortensia’s heb ik wel in de tuin.. zonnehoeden had ik gekocht maar die zijn ‘verdwenen’.. rotzakken van slakken!

   Geliked door 1 persoon

 6. Het voordeel van deze zomer is dat er nu veel groen is en veel kroost.
  Kinderen zijn wel blij dat ze vakantie en meer vrijheid hebben.
  De waterschildpad zal ook wel uit een terrarium zijn gekomen.
  Leuk, oever van de Rotte, de kikker is daar niet veilig.
  Maar het nest staat op een goede locatie anders zaten ze daar niet.
  Het is net een park waar jullie wandelen. Hans

  Like

  1. Ze hebben van het voorjaar zitten broeden op dat wiel, die ooievaars, maar ik denk dat dat mislukt is want ik heb geen kleintjes gezien.
   Het is niet écht een park.. het is een groenstrook rondom de kinderboerderij.

   Like

 7. Babygansjes(L) de ooievaar lust ze ook wel. Die schildpadden leven in het wild omdat ze veelal gedumpt zijn door de mens. Mooi park ik denk het te herkennen.

  Like

  1. Oh ja, zeker weten dat die ooievaars die ook wel lusten.. reigers ook, die heb ik al geregeld een kuikentje naar binnen zien werken aan de singel hier.
   Inderdaad.. gedumpt omdat ze te groot werden voor het terrarium.. en dan worden ze in de sloten en vaarten nóg groter.. en vreten ze de inheemse diersoorten op. Op mooie zonnige dagen zie je er hier langs alle watertjes wel zitten op de kant of op afgebroken boomstammen die net boven het water uitsteken.

   Like

 8. Die speerdistel, nat of droog, is zo beetje te vergelijken met bepaalde kapsels, MizzD, 😉 ! Je moet het maar doen, drie soorten op één foto! In Vlaanderen een blijkbaar onbekend lied. Fijne bloementuin.
  Lie(f)s.

  Like

  1. Hahaa.. ja ja Lies.. maar dat doet moedertje natuur niet, dat doet m’n kapster..! 😆
   Zie de reactie van Willy!.. blijkbaar is er tóch wel een Vlaamse versie.. ik dacht ook dat ik dat weleens gelezen had.. ‘Aan de oever van de Schelde’ gaat het dacht ik.

   Like

 9. De natuur kent geen genade als het is om op te eten. Kikkerbillen, niets voor mij.
  De natuur is wel mooi nu door de redelijk hoge temperaturen en de vele regen die er gevallen is.

  Like

  1. Nee, ’t is eten of gegeten worden.. maar dan wél de héle kikker.. niet zo wreed als de mensen doen, met die kikkers levend van hun achterhelft ontdoen voor de billetjes inderdaad..!

   Geliked door 1 persoon

 10. Ja, genoeg te zien. Wat een wrede natuur, schildpadden en ooievaars. En zwammen die bomen vellen. Dan geniet ik maar van de mooie bloemen. Die distelfoto’s… prachtig. En prachtige zonnehoedjes!

  Like

 11. Schildpadden die kikkers opeten? Ik dacht altijd dat vegetariërs waren? Die zonnehoeden zijn inderdaad een prachtig zicht. Heel mooi.

  Like

  1. Waterschildpadden zijn echte roofdieren hoor.. die kunnen je flink bijten ook! Denk dat landschildpadden wél vegetariërs zijn.

   Like

Reacties zijn gesloten.