Genieten tot en met! :-)

Het was er echt een hele mooie dag voor geweest, die maandag de 26e april, toen ik vanuit Leerdam de Fruitbloesemtocht van wsv. ‘Prins Bernhard’ liep.. de hele tijd zonnig.. en behalve wat wind bovenop de dijken, ook een redelijke temperatuur. Op zo’n dijk liep ik ondertussen weer richting Leerdam zelf.. en ónderaan kwam een hele stoet schaapjes me tegemoet..

Er bleven er ook wel een paar achter.. ik schrok er even van.. toch niks ernstigs aan de hand? die grote lagen nogal amechtig te hijgen! Maar terwijl ik stond te kijken, stond die ene alweer op en werd meteen ‘aangevallen’ door haar lam.. om te drinken. Denk dat de dames gewoon behoorlijk moe werden van al dat lammeren-gezuig hehe..

Ik kwam langs een doorlaat onder de dijk door.. een lange trap de dijk af leidde erheen..

Aan de andere kant op dat punt ontdekte ik een familie Gans in het gras onderaan de dijk..

.. daar was een wat grotere plas.. en daar stond een wit gebouwtje in te weerspiegelen.. dat was het oude poldergemaal van Asperen, de Oude Horn geheten, waar ik eerder al een infobordje over had zien staan. Het werd in 1859 in gebruik genomen als stoomgemaal en was nodig om het waterpeil in de polder te regelen. Om het te verhogen als er in tijden van oorlog inundaties nodig waren (het omringende land onder water zetten om het optrekken van de vijand te bemoeilijken), maar soms ook juist om het te verlagen. Het gemaal is aan de buitenkant nog grotendeels in originele staat, maar van binnen niet.. de machinerie die het aandreef is compleet verdwenen. Het gebouw wordt tegenwoordig gebruikt door glasblazers, als atelier..

In de dijk was nu een kronkel naar links..

.. waarna de bebouwde kom van Leerdam in zicht kwam..

Rechts onderaan de dijk zag ik nog een ronde plas.. een zogenaamd ‘wiel’.. en zo heette het ook..

Hierna liep ik pas echt het stadje binnen.. Leerdam dus.. tegenwoordig behorende bij de gemeente Vijfheerenlanden. In 1143 werd er al melding van gemaakt.. toen nog als ‘Ter Leede’ (zoals de wipmolen nog steeds heet hè). Het was de heerlijkheid van de Heren van der Leede, dat in 1305 overging op het geslacht Van Arkel, dat het in 1382 stadsrechten bezorgde.
Over de huizen heen kreeg ik zicht op de watertoren uit 1929.. ruim 50 meter hoog en sinds 2009 niet meer in gebruik. In 2012 verkocht aan iemand die er zelf in wilde gaan wonen, maar er ook kantoorruimte in ging realiseren. Blijkbaar is ie nog bezig want de toren was ingepakt hehe..

M’n wandelroute leidde me naar de Zuidwal.. ik kon daarbij een schilder volgen, die toevallig voor me uitliep en die héél erg op m’n jongste broer leek.. die is ook huisschilder en draagt net zulke kledij inclusief pet, dacht echt even dat ie het was hahaha..

Daar aan de Zuidwal, wat een stuk van de oude stadsmuur is, (het enige stukje van de vesting dat overgebleven is, terwijl Leerdam als vestingstadje tot 1870 volledig ommuurd, omgracht en omwald was) is ook de jachthaven. En daar stond een kunstwerk.. ‘De Balkenboer’ geheten.. het werd in 1989 gemaakt door Jos van Dormolen..

Behalve door de glasblazerij stond Leerdam in vroeger tijden ook erg bekend om de houtindustrie.. het drijven van de boomstammen naar de haven stond dan ook model voor dit kunstwerk)

Omdat ik eerst nog even bóven op de stadswal stond had ik een mooi uitzicht over deze Zuidwal, waar aan de overkant van het water het Glascentrum gevestigd is. Dit is de glasblazerij van Leerdam, hier zijn de glasblazers dagelijks bezig de mooiste glazen voorwerpen te maken..

Meteen op de hoek een muurschildering.. het werd in opdracht van een kunstcollectief (KIOR) in 2019 hier, op de achterkant van een Argentijns restaurant, gerealiseerd door kunstenares Jantien van Engelen. Er was een hoop kritiek op.. mensen vonden het daar op die oude historische plek niet passen. Maar ik vond het eigenlijk best wel mooi en lekker vrolijk. De kunstenares werd geïnspireerd door wat mensen in Leerdam op een vrije zondagmiddag doen zo las ik.. bootjes kijken, verhuizen en de hond uitlaten vermoed ik haha..

Ik daalde de trap af om een stukje over die wal te lopen..

Ook hier was ik al vaker geweest.. bij een wandeltocht vanuit Leerdam zullen de wandelverenigingen ter plaatse je natúúrlijk altijd over dit mooiste en oudste stukje van hun stad laten gaan hè.. dus ook tijdens die winterse wandeling met m’n zussie zijn we hier over die Zuidwal gewandeld..

Die torentjes in de stadsmuur zijn zogenaamde muizentorentjes.. dit zijn kleine torenwoningen die in 1738 zijn gebouwd. Ook vandaag de dag zijn ze nog steeds bewoond of in gebruik.. in eentje zit een koffie- en theehuis.
Feitelijk ging mijn route nu gewoon alsmaar rechtdoor, onder de Lingebrug door en terug naar de molen.. maar ik zag een afslag naar rechts.. naar boven, het centrum in.. en dáár was ik nog nooit! Dus deed ik nu wél echt een stukje extra en liep omhoog.. om meteen bij de kerk uit te komen.. de Grotekerk is dat.. een hervormde laatgotische pseudobasilicale kruiskerk, waarvan het schip 15e eeuws is en de ingebouwde romaanse toren 13e eeuws..

Ervoor een stadspomp en weer een kunstwerk.. het beeld ‘De Glasblazers van Leerdam’, in 2002 gemaakt door Peter Erftemeijer..

Ik liep de hoofdstraat daar maar een beetje af.. een ouderwetse winkelstraat was dat,. maar er waren interessante gebouwen te zien. Zoals dit ‘Hofje van Mevrouw Van Aerden’..

Typische gebouwen en ook een renaissancepoortje trokken mijn aandacht..

(Opschriften: bovenaan ‘Wie God wil’ , maar vooral de onderste is voor in deze tijd wel toepasselijk..’Vriheyt is om gheen ghelt te coop’..!)

Enfin.. ik had even rond gekeken of ik ergens een bloemenstal zag, want ik wilde na afloop nog even bij het graf van m’n nichtje langsgaan om er een bloemetje te leggen, maar geen bloemenstal te zien daar.. dus ging ik weer eens terug naar de haven..

.. dat laatste houten plankieren stuk herkende ik ook nog wel van die tocht in 2009 haha.. hier had m’n zussie míj eens op de foto gezet.. ijsmuts en al hahahaa! Een véél betere foto om die mooie stadsmuur in beeld te krijgen dan de selfie die ik nú maakte hè..

Hierna was het dus de Lingebrug onderdoor, waarbij ik nog wat van die gedichten van Hestia Peek vastlegde..

.. en toen aan de andere kant eventjes de dijk op, om ‘m meteen weer af te dalen naar de molen.. en daarachter stond m’n auto, bij de sporthal, te wachten hè..

Kan het niet laten ook van de molen nog een winterse foto te plaatsen hehe.. hij stond toen met z’n wieken een andere kant op gedraaid, maar is verder uiteraard heel herkenbaar..

Tjonge.. het was echt wel een prima wandeldagje geweest hè.. offe nou jaaa.. geen hele dag natuurlijk, als was ik met drie uur over iets meer dan 11km niet echt snel geweest hahahaa! En zoals gezegd, ging ik hierna nog even langs Gorinchem, niet alleen om bloemen bij m’n nichtjes graf te brengen, maar meteen ook wat verjaarskadootjes afgeven bij haar man.. er waren wat van hun meisjes jarig geweest en kinderverjaardagen sla ik ook in coronatijd niet over hoor. Even bijbabbelen aan de deur is trouwens ook wel fijn.. en ik kreeg van zo’n klein achternichtje dan nog een mooie zelfgemaakte ‘medaille’.. kwam dát even mooi uit, want de wandelvereniging van die Fruitbloesemtocht gaf dus geen medailles uit! 😉 Ik had echter ook nog het Rode Kruis gesponsord via de site van de Nationale Bloesemtocht hè (die ook dit jaar weer niet door ging) en daar kreeg ik van de week nog een mooie pin voor in de bus, als dank.. had ik voor m’n tochtje ineens twéé medailles.. wauw!

Dus het was al met al toch wel wat later al, toen ik eindelijk weer eens op huis aan tufte.. en nee, niet met de boot hoor, gewoon met de auto hahaa!

21 gedachten over “Genieten tot en met! :-)

 1. hier bij jou lammetjes en kuikentjes, ja de ouders hebben nu en dan een dutje nodig denk ik met al dat zorgen voor hun kroost
  muizentorentje dan nog, niet zo coronaproof als je in zo’n kleine zaak iets eet of drinkt

  Like

  1. Was nog niet open hè.. misschien alleen het terras, het is me niet opgevallen eerlijk gezegd.

   Like

 2. Wat jammer dat ik ik het niet wist en er niet aan gedacht heb om het Rode Kruis te sponseren. Ik kies eigenlijk nooit voor een medaille maar met die speciale virtuele tochten wel. Ik heb er nu drie en deze pin van de Rode Kruis Bloesemmaand had ik ook wel heel leuk gevonden.

  Like

  1. Ik krijg van de Bloesemtocht altijd op al m’n mailadressen de nieuwsbrief.. per ongeluk steeds een ander adres gebruikt haha! Maar zodoende dus nauwelijks te vergeten te sponsoren.. en toen ik zag dat je daar een pin voor kreeg was het nog des te leuker om te doen. Het is inderdaad een hele mooie pin.
   Ik neem trouwens altijd wel een medaille.. alleen niet als ik ‘m al heb.. m’n pa deed dat wel, maar die plakte ze dan ook erbij in z’n wandelboekje.. dat doe ik niet.

   Like

 3. Het is een mooie lente dag om te genieten van je wandeling, kijken en ervaren.
  Nou als moederschaap moet je veel van jezelf geven aan je grut.
  De familie Gans houdt je duidelijk in de gaten.
  Daar is men al een tijd aan het werk, lijkt me ook niet makkelijk een watertoren te verbouwen.
  Leerdam kan niet zonder zijn glas, vandaar het mooie beeld.
  Vrijheid is zeker niet te koop, wordt soms wel duur betaald.
  Een leuke pin, een leuke herinnering. Hans

  @ ik was ook verbaast dat de kaart het adres van de buren stond.
  Maar zo hebben we nu beide herinneringen aan De Grasheuvel.

  Like

  1. Is zéker een klus.. en niet goedkoop, zo’n watertoren verbouwen. Maar dan heb je wél iets aparts natuurlijk.
   Vond die pin ook een leuke verrassing ja.. en dan nog zo’n grote.. de pins van de wandeltocht zélf zijn een stúk kleiner hoor!
   Haha.. nou, die Grasheuvel toch hè.. het mooiste eraan voor mij en m’n zussie was dat we daar onze goede fietsen kregen. We hadden tijdelijke, omdat dat feestpakket wat we gekocht hadden (fiets, tas, fototoestelletje en dus 8 overnachtingen in jeugdherbergen) zó goed verkocht waren, dat er fietsen tekort waren. Die tijdelijke waren echt waardeloze fietsen en we verloren er steeds schroefjes van hahaha.. die goede fietsen in Amersfoort kwamen als geroepen hoor!

   Like

 4. Het was echt genieten van al je verslagen over deze wandeling. Zoveel mooie foto’s . Maar het was dan ook een flinke wandeling en dan zie je zoveel dat je wil vastleggen.
  Leerdammer kaas ,daar grijp ik dikwijls naar als ik een stuk kaas ga kopen. Vind die pittige smaak erg lekker. En ik herinner me dat ik vroeger zeker glazen kocht als er Leerdam op stond. Mooie sierljjke wijnglazen bijvoorbeeld. Maar ze zijn prijzig geworden..

  Like

  1. Inderdaad.. ik kon wel blijven knippen.. heb hier nog niet de helft van de foto’s laten zien die ik maakte hoor! 🙂
   Ja, glaswerk uit Leerdam is erg bekend en staat voor kwaliteit.. gelukkig koop je niet elke dag een glasservies hahahaa!

   Like

 5. Schoon, MizzD, al die beestjes! Leuke kunstwerken en toffe muurschilderingen! Opschriften-wijsheid, fijne poëzie, en een mooie molen.
  Lie(f)s.
  @Smakelijk straks…, aan ‘echte’ eitjes…

  Like

  1. Ja, er was heel veel te zien hè!
   ‘Echte eitjes’..? volgens mij zijn ze allemáál wel redelijk echt hoor! 😉

   Like

 6. Muizentorentjes voor het eerst dat ik zoiets zie Mizzd..

  een poldergemaal als atelier voor glasblazers zal ook wel een unicum zijn

  prettige dag

  Like

  1. Ach, in Leerdam zoeken de glasblazers doorlopend naar nieuwe werkruimte denk ik.. en dat stond toevallig leeg..! Valt me mee dat ze de watertoren ook niet geconfisqueerd hebben..! hahahaa!

   Like

 7. Leuk al die schaapjes, je moet ze overdag niet gaan tellen hoor!
  Mooi opnamen, ik heb ook nog over de Stadswal gelopen, tijdens mijn bezoek aan de glasblazerij.

  Like

  1. Nou, echt heel veel te genieten hebben we nog niet.. maar feitelijk toch best nog wel wát. Lees ik net in de krant dat steeds meer mensen zich nergens nog wat van aantrekken en alweer doen alsof corona ‘over’ is. Tsja..

   Like

 8. Mooi stadje, prachtig die stadsmuur!
  Leuk om in zo’n muizentorentje te wonen. Of in een watertoren. Ik heb eens op tv een verbouwing van zo’n watertoren tot woonhuis gezien. Prachtig hoor, maar wel elke kamer op een andere verdieping, dus veel trappen lopen.

  Like

  1. Ja, dat is het.. veel trappen lopen. Ik las dat de man die met deze toren bezig is, eerst boven in het penthouse wilde gaan wonen, maar ervan afgezien had, juist door dat trappen lopen.. een lift aan laten leggen kost zó een paar honderdduizend euro..! Kun je beter in een muizentorentje wonen denk ik hè..! 🙂

   Geliked door 1 persoon

 9. Leerdam is ook mooi maar ik ken het alleen van de kaas. Ps je bent de g vergeten in wandeldagje;-) owja wel goed dat de wandelverenigingen een attentie opsturen.

  Like

  1. Ooh Leerdammer.. met de grote gaten, vind ik heel lekkere kaas, maar een hoop mensen vinden ‘m té typisch smaken hehe.
   Ik zag het.. ik lees m’n tekst altijd pas na als ie gepost is en verbeter dan de foutjes. Maar altijd fijn als mensen me er opmerkzaam op maken hoor.. thanx!
   Die pin kwam denk ik van het geheel aan sponsors van de nationale RodeKruis bloesemtocht.. niet van een wandelvereniging hoor.

   Like

Reacties zijn gesloten.